Prima pagină » Știri politice » Ce a negociat România cu FMI. Datele prezentate de Guvern

Ce a negociat România cu FMI. Datele prezentate de Guvern

Ce a negociat România cu FMI. Datele prezentate de Guvern
Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și cei ai Comisiei Europene (CE) au agreat în această dimineață cu Guvernul un deficit bugetar de 1,83% pentru anul viitor, incluzând aici 0,5% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor plătite cu fonduri europene. Experții FMI nu au permis însă Guvernului, în acest moment, majorarea deficitului cu argumentul sumplimentării alocărilor bugetare pentru înzestrarea armatei.

La finalul discuțiilor cu delegația FMI și a CE, premierul Victor Ponta a anunțat un deficit agreat de 1,83%, menținerea acelorași taxe și impozite din 2015 și scăderea în cuantum pe de o parte a TVA la pachetele turistice all inclusive (de la 24% la 9%), pe de altă parte a impozitului pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%).

Alocările suplimentare pentru înzestrarea armatei, ca urmare a angajamentelor asumate de România inclusiv la Summitul NATO din septembrie, nu au fost însă agreate. Pentru a le acoperi, Guvernul a cerut delegației FMI să accepte un deficit suplimentar de 0,3% din PIB. Solicitarea a fost refuzată de reprezentanții Comisiei Europene care au sugerat, pentru o derogare, obținerea acordului politic în Consiliul European. „Am avut o discuție cu domnul președinte Băsescu, voi avea o discuție și cu președintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte înghețate; avem niște obligații pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat”, a spus Ponta. La începutul lunii, avizarea bugetului MApN a fost amânată în CSAT până când „Guvernul va avea o imagine mai clară în privința veniturilor”.

În privința reducerii TVA pentru produsele agro-alimentare, discuția se amână pentru anul viitor, în funcție de nivelul încasărilor. „Dacă există acest trend pozitiv al încasărilor bugetare, este următorul obiectiv”, a adăugat premierul.

Proiectul buget, fundamentat pe venituri de 225 de miliarde de lei și cheltuieli de 238 de miliarde de lei, va fi finalizat până vineri în Guvern, urmând să fie trimis ulterior Parlamentului. Potrivit lui Ponta, estimarea creșterii economice din 2015 este echivalentă cu cea din acest an: 2,2%.

Inițial, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au cerut o reducere a deficitului bugetar în limita a 0,9% din PIB. Reprezentanții Guvernului au refuzat însă această variantă, luând în calcul chiar blocarea discuțiilor. Viitoarea misiune a FMI este programată la finalul lunii ianuarie.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante precizări ale premierului Victor Ponta.

„Avem un acord de principiu. Putem finaliza bugetul pe 2015″

„Bugetul se închide fără a introduce în 2015 vreo altă taxă sau impozit. Există o taxă care se reduce de la 1,5% la 1%, taxa pe construcții speciale. Probabil azi va fi la Camera Deputaților proiectul de lege. Proiectul legii bugetului e construit cu 1% taxă pe construcții speciale”

„Toate măsurile de stimulare economică actuale sunt intruduse în buget: scutirea de impozit a profitului reinvestit, creșterea venitului minim garantat de la 350 la 400 de lei, dublarea alocațiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, indexarea pensiilor cu 5%

„De asemenea, este prevăzută creșterea salariului minim brut la 975 de lei de la 1 ianuarie și la 1050 la 1 iunie”

„În 2015, închidem datoriile bugetului generate de procesele pierdute de Guvernul României cu diverse categorii de bugetari. În 2016 nu va mai exista această problemă a hotărâreilor judecătorești”

„Deficit de 1,83% din PIB pe cash. Este un deficit care pe de o parte răspunde dorinței de a arăta rigurozitate bugetară – inclusiv acel 1% deficit structural la care România s-a obligat – pe de altă parte nu pune o mare presiune pe cheltuieli. Practic, vom avea 238 de miliarde de lei din care 225 sunt venituri și 14 miliarde deficitul

„S-a acceptat estimarea unei creșteri economice de 2,25% din PIB

„Pentru proiecte europene pe care le cofinanțăm sunt prevăzute sume suplimentare: 19 miliarde de lei pentru proiecte europene cofinanțate din bugetul de stat plus 9 miliarde pentru autorități publice locale”

Scăderea TVA de la 24% la 9% la pachetele all inclusive din turism. Impactul bugetar este de 100 de milioane de lei. Este inclus în acest buget”

„Bugetul va fi finalizat, sper, vineri dimineață, după care va fi trimis către Parlament. Delegația FMI va reveni la sfârșitul lunii ianuarie”

„Cei 0,3% în plus la cheltuieli militare pe care l-am cerut la ECOFIN nu este inclus aici. Am avut o discuție cu domnul președinte Băsescu, voi avea o discuție și cu președintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte înghețate, avem niște obligații pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat”.

Autor

Citește și