Ce ar vrea Traian Băsescu să preia românii de la chilieni
„Dacă vă gândiți să preluăm ceva, cred că ce e de preluat este tenacitatea chilienilor în a munci, în a-și atinge obiectivele”, a afirmat Băsescu, întrebat de jurnaliști ce i-a plăcut în această țară și ce crede că ar putea fi preluat și în România.
Președintele a spus însă că sistemele din cele două țări sunt diferite și că nu crede că ar fi de preluat din Chile modelul social privind sistemele de sănătate și educația superioară, care sunt private, cu o minimă intervenție a statului.
„Nu aș vrea să preluăm și, spre exemplu, modul de a se susține educația, care este extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aș vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private și urgența se plătește cu banii jos. Deci avem sisteme diferite, noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, sănătate și educație”, a menționat Băsescu.
El a mai arătat că și din punct de vedere economic cele două țări sunt diferite, economia din Chile bazându-se masiv pe exporturile de cupru. „Suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume, cât merge economia Chinei, va exporta cupru care să asigure un produs intern brut bun. După cum vedeți, produse agricole și aici, deci este un exportator și de fructe, de produse agricole”, a spus Băsescu, în conferința de presă de la încheierea summit-ului.
Întrebat și ce consideră că ar putea să preia chilienii ca model din România, Băsescu a răspuns: „presa, care este extraordinară”.
Președintele a ajuns vineri seară în Santiago de Chile, el având ocazia în cele două zile ale summit-ului să viziteze unele obiective turistice, dar și să observe aspecte ale vieții din Chile în spectacolele și expozițiile organizate de gazde.
Băsescu a fost sâmbătă seară, alături de ceilalți lideri europeni și sud-americani, și la o demonstrație de călărie, ei primind onorul de la un detașament de soldați ai cavaleriei de gardă chiliene, iar apoi au urmărit un spectacol de costume, dansuri și muzică populare din Chile.
Președintele a avut și un program privat la Santiago de Chile, el mergând pe vârful San Cristobal, unde a admirat statuia Fecioarei Maria, „Imaculada Conception”, un monument făcut cadou statului Chile de către Franța, fiind ridicat în stilul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro.
Băsescu a vizitat și vechea catedrală din „Plaza de Armas”, în centrul capitalei chiliene, aceasta fiind cel mai vechi așezământ religios din Santiago de Chile, a cărui construcție a fost ordonată în secolul XVI de conchistadorul Pedro Guttierez de Valdivia, primul guvernator al Chile.
Un alt punct pe agenda vizitei private a președintelui a fost și casa memorială a scriitorului Pablo Neruda.
De asemenea, după încheierea Summit-ului UE-CELAC, o parte dintre liderii statelor europene și americane ar urma să meargă, duminică seară, la o podgorie, unde gazdele au organizat o degustare a vinurilor chiliene, celebre pentru savoarea lor.