Prima pagină » Știri politice » Ce au miniștrii și nu au primarii? Răspunsul fostului premier Boc

Ce au miniștrii și nu au primarii? Răspunsul fostului premier Boc

Ce au miniștrii și nu au primarii? Răspunsul fostului premier Boc
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, vineri, că diferențele între salariile miniștrilor, deputaților și cele regăsite în administrația locală ar trebui reduse. Boc este de părere că primarii au nevoie de salarii „decente", însă a refuzat să explice ce presupune acest lucru, când a fost întrebat de jurnaliști, afirmând ca Executivul „care guvernează în funcție de resursele pe care le are" ar trebui să răspundă la această întrebare, potrivit Mediafax.

„Principiul care trebuie să rămână în România este următorul, în primul rând voi milita întotdeauna pentru desființarea pensiilor speciale. Am apreciat și apreciz că, în fața legii, toți trebuie să fim egali. Aceasta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă și pentru administrația publică locală este de preferat și de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente și să nu existe discrepanțe atât de mari între salarizarea din administrația centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administrația locală. Despre aceste principii vorbim nu neapărat despre cuantum”, a declarat primarul municipiului Cluj, Emil Boc, prezent la Liga Aleșilor Locali PNL, la Brașov.

În schimb, Boc a refuzat să explice ce înseamnă „salariu decent”, afirmând ca Guvernul „care guvernează în funcție de resursele pe care le are” ar trebui să răspundă la această întrebare. În acest context, liberalul a mai spus că nu este admisibil să existe diferențe atât de mari între salariile miniștrilor, ale deputaților și cele din administrația locală.

„În momentul în care noi am făcut salarizarea unitară, Banca Mondială a apreciat că maxim ce poate fi între administrația centrală și restul administrațiilor să fie între 15 și 20%, maxim, dar nu de două ori sau de trei ori mai mare”, a mai spus fostul premier.

Pe de altă parte, Boc a criticat pensiile speciale.

„Acum din nou se încearcă sectorial să creăm pentru X, Z, din nou se face praf tot sistemul de salarizare și pensii din România. Cât timp nu se va păstra acest echilibru, din nou vom avea acele dezechilibre care erau în anii 2009-2010. Deja cred că sistemul este la limită în momentul de față prin distorsiunile care au apărut cu pensiile speciale pentru parlamentari, pentru diplomați, pentru X, Y, Z”, a precizat primarul Clujului.

Întrebat dacă l-ar mai tenta funcția de prim-ministru, în contextul în care liberalii caută un premier în perspectiva alegerilor din iarnă, Emil Boc a negat categoric: „Nici poveste, pe mine personal nu, niciodată”..

Liberalii, reuniți vineri în cadrul Ligii Aleșilor Locali, urmează să adopte o rezoluție prin care propun majorarea salariilor pentru primari, dar și o creștere medie de 22% a salariilor pentru funcționarii publici, începând cu 2017.

Încă de la dezbaterea legii care introduce pensii speciale pentru aleșii locali, liberalii au susținut că nu sunt de acord cu aceste pensii, dar vor majorarea salariilor pentru primari, deoarece indemnizațiile sunt mici, raportat la responsabilitatea pe care o au edilii.

Legea pensiilor pentru aleșii locali a fost declarată, de două ori, neconstituțională de judecătorii CCR, la sesizarea Guvernului.