Prima pagină » Știri politice » Ce condiții pune UDMR pentru a intra la guvernare

Ce condiții pune UDMR pentru a intra la guvernare

Ce condiții pune UDMR pentru a intra la guvernare
UDMR va fi de acord să revină la guvernare dar vrea recunoașterea simbolurilor maghiarilor

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, afirmă că Uniunea nu are discuții în privința intrării la guvernare, dar ar pune condiții premergătoare unei eventuale negocieri, precum problema simbolurilor, Tamas susținând că UDMR nu poate fi „cumpărată politic” cu săli de sport sau drumuri.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a fost întrebat, luni, de jurnaliști, despre afirmația premierului Victor Ponta potrivit căreia pentru el este important să se țină de cuvânt și față de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un acord semnat în acest sens, numai că atunci domnul Voiculescu și domnul Antonescu au fost împotrivă. Chiar președintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea atunci că tumoarea canceroasă a politicii românești a împiedicat această posibilitate ca UDMR să intre la guvernare”, a spus Tamas.

El a precizat că UDMR ar putea să vină oricând în sprijinul partidelor mari românești pentru a stabiliza viața politică, dar că nu există negocieri în acest sens.

Președintele UDMR Covasna a spus că, pentru a începe eventuale tratative, ar exista condiții preliminare.

„Însă ar exista și condiții preliminare pentru a începe eventuale negocieri, și anume detensionarea situației în ceea ce privește steagurile locale și județene, precum și simbolurile naționale. Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea «cumpăra politic» cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne interesează principiile, și anume, mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, județene și cele naționale. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiție premergătoare unei eventuale negocieri”, a afirmat Tamas, care a reiterat că nu sunt discuții cu privire la posibilitatea intrării UDMR la guvernare în cazul în care s-ar rupe USL.

Totodată, Tamas a apreciat că premierul Ponta a „înțeles” că, pentru pace socială, este important ca în structurile politice să existe o minoritate.

„Noi spunem de 20 de ani acest lucru și mă bucur că și domnul Ponta a înțeles exact situația. UDMR nu este un partid politic, ci o organizație care reprezintă o comunitate etnică în România. Noi întotdeauna am spus că UDMR trebuie tratată altfel decât un partid politic și mă bucur că domnul Ponta nu numai că a înțeles acest lucru, dar într-adevăr în ultimii doi ani a avut și gesturi corecte, pozitive față de comunitatea maghiară. Și aici mă refer la domnul Ponta, și nu la reprezentanții Guvernului în teritoriu, care în ultimii doi ani ne-au pus în cap 54 de procese administrative în ceea ce privește simbolurile naționale, steaguri locale și județene sau bilingvismul”, a subliniat președintele UDMR Covasna, care este și șeful Consiliului Județean.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se țină de cuvânt și față de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.

El preciza că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, așa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.

„Doar USD are majoritatea necesară, extrem de fragilă, de a guverna. Nu știu dacă va fi nevoie sau nu să avem o majoritate mai largă, alături de grupul minorităților. Eu nu am ascuns, și mi-am atras critici extrem de dure, că, împreună cu Antonescu, în noiembrie 2012, am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare și nu m-am dezis de acest lucru chiar dacă am fost criticat. UDMR nu a mai venit la guvernare pentru că PNL și PC s-au opus, dar eu mi-am luat criticile de rigoare cu UDMR și nu am nicio problemă de a le lua a doua oară. pentru mine este foarte important să mă țin de cuvânt la o hârtie pe care am semnat-o și la un cuvânt pe care l-am dat”, spunea Ponta la Antena 3.

Ponta preciza că nu s-a dezis de hârtia semnată, atunci, cu UDMR, care prevedea cooptarea minorității maghiare la guvernare și că, pentru pace socială, este extrem de important ca în structurile politice să existe o minoritate, pentru a nu se radicaliza.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă va iniția discuții de colaborare în Parlament cu UDMR, în cazul retragerii PNL de la guvernare, el arătând că are mandat să inițieze discuții pentru formarea majorității care să sprijine Guvernul USD, dar că mâna întinsă PNL rămâne valabilă.

„Sigur, voi iniția – și am acest mandat – discuții pentru formarea unei majorități care să sprijine Guvernul”, a spus Ponta.

Autor
Autor