Deputatul UDMR Rozalia Biro a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Oradea, că în cazul în care formațiunea pe care o reprezintă ar fi implicată în negocierile pentru intrarea la guvernare, îndeplinirea priorităților scrise ale UDMR va fi esențială.
Astfel, aceasta spune că primele măsuri solicitate de către UDMR pentru intrarea la guvernare sunt unele de protecție și revigorare a economiei, pentru sănătate și educație, informează site-ul Agerpres.
„Prima condiţie este ca partenerul nostru să sprijine priorităţile noastre pe care trebuie să le reprezentăm. Niciodată nu am făcut coaliţie fără a avea un acord scris. Nici de data aceasta nu o să facem altfel. În care să fie foarte clar stabilite nu 750 de priorităţi, ci 15. Şi spunem aşa: ‘haideţi să facem o coaliţie de guvernare, dacă este cazul, dacă puteţi să vă asumaţi acel angajament prin care sprijiniţi soluţionarea acestora’. De aceea, dialogul este esenţial. Trebuie să vedem când ne invită preşedintele Iohannis pentru dialog în scopul formării unui guvern, dar noi punem pe masă, aşa cum am făcut în cei 30 de ani de fiecare dată când a fost cazul, acele priorităţi de guvernare pe care le avem şi încercăm să găsim aliaţii cu care putem să le ducem la bun sfârşit. Pentru că noi am promis ceva electoratului şi acel ceva trebuie pus în practică. Noi suntem un factor important pe scena politică, însă nu suficient, de unul singur”, a spus Rozalia Biro.
Rozalia Biro a mai declarat că cele mai importante priorități pentru formațiunea sa sunt măsurile de înlăturare a efectelor pandemiei. Potrivit acesteia, finanțarea adecvată a sănătății și educației reprezintă o condiție importantă.
„Acestea sunt cele trei priorităţi de bază în momentul de faţă: sănătate, învăţământ şi economie. Nu vorbim acum despre priorităţile noastre pe următorii patru ani. Suntem într-o situaţie în care priorităţile trebuie să ni le focusăm pe ceea ce trebuie făcut nu astăzi, ci alaltăieri”, a spus aceasta.
Măsurile de relansare economică din programul UDMR se referă, în primul rând, la susţinerea financiară urgentă a IMM-urilor, cu prelungirea automată, cu cel puţin trei luni după luna decembrie 2020, a acordării indemnizaţiei de şomaj, măsurilor de protecţie a locului de muncă şi moratoriului privind amânarea plăţii ratelor la credite.
Alte măsuri preconizate de UDMR sunt acordarea unei subvenţii de stat de 41,5% din salariul brut pentru angajaţii care revin din şomajul tehnic, timp de 6 luni (în loc de cele 3 luni, cum este în prezent, n. red.): sprijin din partea statului pentru salariile angajaţilor care lucrează cu program de muncă redus, ajutor de stat de 75% din valoarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic plătite de întreprinderile mici şi mijlocii în care reducerea activităţii este din cauza pandemiei şi sprijin pentru muncitorii agricoli sezonieri şi pentru lucrătorii sezonieri din industria HORECA – în cazul pierderii de venituri în urma instituirii măsurilor de sănătate publică – cu o indemnizaţie lunară egală cu 35% din salariul minim, care poate fi solicitată şi acordată timp de 6 luni. UDMR mai solicită sprijin prioritar pentru industria farmaceutică şi alimentară.