Ce conține DOCUMENTUL care a provocat SCANDALUL Ponta-Băsescu în CSAT. Consilier prezidențial, pentru Gândul: „S-a văzut că n-are rost să ne pierdem timpul”

Ce conține DOCUMENTUL care a provocat SCANDALUL Ponta-Băsescu în CSAT. Consilier prezidențial, pentru Gândul: S-a văzut că n-are rost să ne pierdem timpul
Publicat: 23/10/2012, 16:20
Actualizat: 19/03/2015, 08:22

Un birou cu 4-5 angajați care să se coordoneze cu Ministerul de Externe, cu Justiția și Internele, cu atașații de la Muncă și cu presa de stat din România. Așa ar arăta, potrivit consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, „megaministerul de Externe” care ar fi strârnit iritarea premierului Victor Ponta la ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
„Premierul a distorsionat de o manieră gravă”, susține Diaconescu, care a explicat pentru gândul ce conținea în linii mari strategia pentru schimbarea imaginii României care a strârnit disputa din CSAT.

VICTOR PONTA: „Diaconescu spunea că nu există niciun document. Deja progresăm”

Ce urmau să facă TVR și Radio România

Pusă de Victor Ponta pe seama unor „consilieri care, nemaifiind miniștri, vor să fie supraminiștri”, strategia i-a aparținut lui Cristian Diaconescu, fostul său coleg de partid. Documentul susține înființarea unui Oficiu pentru diplomație publică, la Palatul Cotroceni, care să se coordoneze cu Internele, Externele, Justiția și atașații de la Muncă. „Nu e propagandă, nici manipulare. De regulă, problemele de imagine sunt lăsate la întâmplare din punct de vedere al reprezentării țării, oarecum la libera alegere a acestor instituții. Acest gen de demers haotic se vede și cu ochiul liber”, spune Diaconescu.

Dacă președintele vrea să coordoneze imaginea României de la Cotroceni, premierul nu vede în Oficiul prezidențial decât o încercare de a dubla Ministerul de Externe. Cristian Diaconescu admite că Oficiul ar putea sta foarte bine și în subordinea primului-ministru, dar nu ca parte a MAE. „A încercat și Teodor Meleșcanu, însă e dificil, pentru că MAE e doar una din instituțiile cu atribuții pe zona externă. E nevoie de o abordare mai sofisticată. Oficiul poate fi asumat de oricine. Nu trebuie discutat prin prisma geloziilor instituționale. Poate fi făcut de guvern. Important e să fie o instituție apolitică. Nu avem nevoie de mai mult de 4-5 angajați. Dar fără guvern, fără presă, fără colaborarea acestor instituții nu se poate face nimic”, consideră fostul ministru de externe.

Diaconescu a explicat și în ce a constat, pe hârtie, rolul TVR și al radioului public. Șeful Cancelariei prezidențiale îl contrazice pe Ponta. „Legat de mass-media era doar o sugestie ca instutuțiile de presă de stat, care emit și în afara țării, să aibă un minim program în limba statului în care funcționează”, susține Diaconescu, reclamându-i premierului că „a distorsionat grav” conținutul hârtiei din CSAT. „Acesta e nivelul de înțelegere în România. Această disponibilitate nu există. Cât despre imaginea României, rămânem unde suntem”, a comentat consilierul lui Băsescu.

„S-a văzut că n-are rost să ne pierdem timpul, câtă vreme discuția se refuză”

Modelul vine din Statele Unite, dar se regăsește și în țări europene. Potrivit șefului Cancelariei de la Cotroceni, „Departamentul de Stat american are un adjunct care se ocupă cu asta, în Israel există chiar un minister responsabil. O astfel de structură care se ocupă strict de diplomația publică există și la UE, iar Polonia are o instituție cu peste 2.000 de angajați”.
Pe hârtie, Oficiul de la Cotroceni ar fi urmat să reacționeze public în situația în care imaginea României în străinătate era afectată. Ca exemplu, Diaconescu dă asaltul cu care romii au luat Londra la Jocurile Olimpice, speriindu-i pe britanici . „Această problemă care avea un impact foarte serios în opinia publică britanică, a căzut, cumva, între instituții. Cine să reacționeze? Imaginea României e și o problemă de securitate pentru românii din exterior, ai căror copii sunt umiliți în școli pentu că vin din România. Unei astfel de instituții poți să-i dai și sarcini pentru interior. Poate să facă o evaluare în ceea ce privește securitatea României”, spune Diaconescu.

Șansele Oficiului pentru diplomație sunt însă aproape nule, după ce subiectul a fost abandonat în CSAT, iar o intenție de a-l repune pe ordinea de zi nu s-a manifestat încă. „N-are rost, e clar. Politicienii din România nu sunt pregătiți pentru așa ceva. S-a văzut că n-are rost să ne pierdem timpul, câtă vreme discuția se refuză. Dar va fi din ce în ce mai greu să îți insulți partenerii și apoi să le ceri o atitudine echilibrată”, a mai spus Diaconescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024