Prima pagină » Știri politice » Ce crede Antonescu despre vizita lui Ponta în SUA. „E important ce discută cu marile companii. Depinde cum se termină”

Ce crede Antonescu despre vizita lui Ponta în SUA. „E important ce discută cu marile companii. Depinde cum se termină”

Ce crede Antonescu despre vizita lui Ponta în SUA.
Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat mai degrabă rezervat, pentru moment, în legătură cu vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite ale Amercicii, arătând că, în opinia sa, evaluarea acestei mutări politice se poate face doar luând în calcul rezultatele discuțiilor pe care prim-ministrul ar urma să le aibă cu reprezentanții Chevron și Exxon Mibile.

Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat mai degrabă rezervat, pentru moment, în legătură cu vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite ale Amercicii, arătând că, în opinia sa, evaluarea acestei mutări politice se poate face doar luând în calcul rezultatele discuțiilor pe care prim-ministrul ar urma să le aibă luni la Washington cu reprezentanții Chevron. „Nivelul vizitei, odată ce se întâlnește cu vicepremierul Biden, e asigurat, e un nivel maxim pentru un prim-ministru într-o țară cu Constituția României. E foarte important însă ce va discuta cu reprezentanții marilor companii. În funcție de conținutul acestor discuții, putem să tragem concluziile. Deocamdată e un lucru bun. Depinde cum se termină aceste discuții”, crede Antonescu.

În opinia președintelui Senatului, Ponta „trebuie să explice care este relația României cu aceste companii”, întrucât ” riscă să prindă teren” ideea că relația României cu SUA e influențată de marile companii interesate de resursele enetgetice. „Guvernul trebuie să facă o dare de seamă în legătură cu intențiile și cu consecințele. (…) Guvernul trebuie să spună ‘Da, am dat aprobare, da susținem pentru că…, prentu că…, pentru că…’ Sunt de părere că, mai mult decât la Roșia Montană, în cazul gazelor de șist suntem în fața unui proiect care trebuie foarte bine cântărit”, consideră Antonescu.

Estimarea liderului PNL este aceea că „există riscul ca și în România să se nască un curent antiamerican”. „Majoritatea, Guvernul, trebuie să le spunem oamenilor mai mult decât ‘independența energetică’ cum anume, cât anume, când. Comunicarea e crucială”, i-a cerut el explicații publice lui Ponta, într-un interviu la B1.

Premierul Victor Ponta a plecat în această după-amiază spre Statele Unite, unde are programată o vizită oficială pe 21 și 22 octombrie. În cele două zile în care se va afla la Washington, Ponta se întâlnește cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, cu investitorii americani în România – Exxon Mobil, Chevron, IBM, HP, Motorola – și cu reprezentanții Congresului american. Scutul anti-rachetă de la Deveselu, planul de investiții americane în România, inclusiv legat de explorarea și exploatarea gazelor de șist, ca și negocierile pentru includerea în programul Visa Waiver se află printre temele asumate de premier înainte de decolare.

Victor Ponta va fi însoțit de minsitrul Energiei, Constantin Niță, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, de ministrul de Externe, Titus Corlățean, și de ministrul Educației, Remus Pricopie, care ar urma să semneze un acord legat de bursele Fullbright. Înaintea lui Ponta, a ajuns la Washington ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a avut o discuție la Pentagon despre modul în care trupele americane se vor retrage din Afganistan, prin România.

 

Autor