VIDEO | Ce crede premierul despre o posibilă renunțare la impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii, abia introdus
This browser does not support the video element.
Premierul Marcel Ciolacu consideră că impozitarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri – una dintre măsurile fiscal-bugetare pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament și care a fost promulgată vineri de șeful statului – este „o măsură bună, corectă”. În același timp, șeful PSD și al Guvernului face apel la consecvenţa PNL, partenerul de coaliţie, în ceea ce privește acest subiect.
Rugat să comenteze informația că liberalii vorbesc despre pregătirea unui nou act normativ, prin care se dorește renunțarea la impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii, Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că acestă măsură este una corectă.
„Eu cred că este o măsură bună, corectă, am şi comunicat cu reprezentanții marilor companii. Eu nu pot să accept ca după 15 ani, anumite companii care au fost timp de 15 ani în pierdere să continue această practică. Sunt şi companii ale statului român care sunt în pierdere şi cred că după 32 de ani de democrație, ar fi cazul să facem curățenie şi acolo”, a spus premierul, la întrebarea presei, cu ocazia participării la Târgul INDAGRA.
„Eu cred că partenerii de coaliție de la Partidul Național Liberal sunt niște oameni serioși, ca şi noi, de la Partidul Social Democrat. Nu putem veni cu alte măsuri şi alte modificări după ce a fost promulgată acum câteva zile, trebuie să fim oameni serioși şi consecvenți”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.
Traseul legii
Conducerea executivă a Confederației Patronale Concordia consideră că pachetul de măsuri fiscale, care, a fost declarat constituțional și a fost promulgat de președinte, nu rezolvă cu totul problemele bugetare și face apel la dialog și transparență, implicit predictibilitate legislativ.
„Așteptăm să vedem în ce măsura eficientizarea de cheltuieli și combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiș pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creșterea taxării în economia privată. Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă. Rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali”, a transmis Radu Burnete, directorului executiv al Confederației Patronale Concordia
Executivul și-a asumat răspunderea pe acest pachet în fața Legislativului în ședința din 26 septembrie.
Judecătorii CCR au respins sesizarea Opoziţiei pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, astfel, legea a mers la promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar vineri, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.