Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog și analist, a făcut – în ziua în care românii au mers la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale – o analiză completă și completă, despre ce își doresc românii, despre trenuri pierdute pentru România, dar și ce tip de președinte s-ar potrivit pentru România anului 2024. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Din punctul meu de vedere, singura miză pentru aceste alegeri este dacă viitorul președinte al României va reuși să cupleze țara noastră cu noile realități care pornesc de la Washington, adică acea revoluție, inclusiv social-cultural, despre care am vorbit și care se vor întinde până la urmă în întreaga Europă.
Până la urmă, despre asta este vorba, dacă reușește să se cupleze cu un moment pe care este greu să-l numim revoluționar, pentru că suntem prea aproape de el. N-am auzit, din păcate, aproape pe niciun președinte rostind aceste lucruri sau vorbind despre noua atmosferă în care România se va mișca. Asta este cel mai îngrijorător”, a explicat Dan Dungaciu.
Dan Dungaciu a vorbit și despre trenurile în care România ar trebui să se urce, recunoscând însă că „trenul istorie” nu trece pe la poartă de multe ori.
„În primul rând, trebuie să înțelegem că a pornit un tren din gară. În al doilea rând, este importantă direcția în care se duce, în al treilea rând să ne urcăm în el, pentru că trenul istorie nu trece pe la poartă de multe ori. Și din păcate, din acest punct de vedere, nu am fost deloc foarte optimist, pentru că n-am auzit nici măcar vreo sugestie că așa ceva trebuie să se întâmple.
Și jocul ăsta este precum fotbaliștii, care știți că joacă doar cu ochii la minge și care se tot driblează unii cu alții, dar nu-și dau seama de ce se driblează. Ori ideea este să te driblezi ca să obții ceva. Nimeni nu se mai uită la poartă și nimeni nu se mai gândește că, de fapt, fotbalul se joacă pe goluri. Cea mai importantă pădure, o repet, se află peste Ocean. Efectele vor veni mai devreme sau mai târziu, precum criza economică. Dacă îmi permite această comparație, trebuie să știi cum să te așezi, în așa fel încât să le poți să fructifica.”
„Am mai multe explicații. Una dintre ele este că provincializarea, într-un fel strategic a Româîniei a fost de așa natură încât să nu înțelegem peisajul în care ne mișcăm. În al doilea rând, din păcate, clasa politică și nu numai, instituțiile din România au fost croite într-un tip de atmosferă. O atmosferă care n-are de-a paticupa a Trump și cu revoluția culturală, socială pe care Trimp a pornit-o”, a concluzionat analistul, în legătură cu direcția în care merge țara noastră.
În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidați, dintre care patru sunt independenți. Ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile din 2024 pentru președintele României arată astfel:
Dan Dungaciu: „Trebuie să ne gândim ce punem pe masa discuțiilor de la WASHINGTON”