Cele 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) pe care Guvernul le va acorda suplimentar Camerei Deputaților și Senatului la rectificarea bugetară din această săptămână au fost justificate de premierul Victor Ponta cu argumentul că „atât au costat contestațiile domnului Băsescu la Curte”.
Statutul deputaților și senatorilor, care prevedea și câteva măsuri de reducere a cheltuielilor, a fost discutat în vară de două ori de Curtea Constituțională, la solicitarea președintelui pentru două prevederi controversate: prima viza prezentarea probelor procurorilor în Parlament, înainte de avizarea începerii urmăririi penale a unui ales, iar a doua se referea la stabilirea incompatibilităților. Statutul a fost declarat neconstituțional în ambele decizii ale CCR, a fost modificat și a intrat în vigoare după 25 iulie.
Premierul a fost critic și față de contestația la legea referendumului, dar și față de sesizarea lui Băsescu privind acordul Guvernului cu KazMunaiGaz pentru stingerea datoriilor Rompetrol Rafinare. „Contestă totul de două-trei ori. S-a dus referendumul, nu mai știe nimeni! Cum au ajuns să nu aibă cvorum? Nu vi se pare o mare ironie? Cum a lipsit tocmai domnul Morar și încă doi? E destul de greu de explicat”, s-a arătat Ponta nemulțumit că la ședința CCR de săptămâna trecută au lipsit trei judecători amânând verdictul. Este vorba de Daniel Moral și de Petru Lărăzoiu, propuși de președinte, dar și de Iulia Motoc, votată de Senat la CCR și susținută de Guvern pentru locul României la CEDO.
Potrivit lui Ponta, între Guvern și Cotroceni nu ar mai fi loc de negociere politică pentru deblocarea unor decizii. „Domnul Băsescu știe că pleacă la anul. Probabil că nu pleacă direct acasă, pleacă pe la vreun tribunal. Numai dânsul știe dosarele, eu nu le știu”, a susținut premierul.
Rectificarea bugetară la care Parlamentul va primi mai mulți bani ar urma să fie aprobată la următoarea ședință de Guvern. „Asigurăm plata salariilor pentru toate instituțiile unde s-a calculat greșit de la început sau unde au fost situații speciale. Cred că cei mai mulți bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoții. Și la SRI apare, și la SIE, și la STS – deci unde nu s-a calculat bine de la început sau au apărut cheltuieli suplimentare evident că asigurăm toate salariile, așa cum asigurăm funcționarea tuturor instituțiilor”, a mai spus Ponta.