Ce guvern propune liderul deputaților PSD / Simonis, acuzații la adresa lui Iohannis: S-a antepronunțat și a încălcat Constituția
„Noi trebuie să vedem care e propunerea făcută de președintele României (de premier – n.r) Președintele s-a antepronunțat, încălcând, astfel, Constituția, declarând că indiferent de majoritatea din Parlament, nu va desemna un premier de la PSD”, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, luni, chestionat cu ce alternativă vine PSD, la guvernare, dacă Guvernul Orban va fi demis.
El a adăugat că „prin urmare, cărțile nu sunt la noi. Așteptăm să vedem ce propunere va face președintele și vom discuta (…) E atributul dânsului, ne vonformăm, nu ne conformăm…”
Simonis a mai zis că ar fi bine ca președintele și premierul să se bazeze pe Constituție.
„Ar fi bine ca și președintele să se bazeze pe Constituție și premierul, atunci când atacă CCR, când face angajări de răspundere pe legi care sunt dezbătute în Parlament și când atacă, în fiecare zi Constituția României”, a completat el.
Întrebat dacă va rămâne Ludovic Orban premier interimar, acesta a zis că „va rămâne premier interimar până la învestirea unui nou Guvern, e o chestiune constituțională. Dacă nu-și doresc să respecte nici aici Constituția, pot pune și liftiera de la Ministerul Muncii, acolo, pe care-au dat-o afară, săraca, pentru că nu-i plăcea fața doamnei ministru”.
Klaus Iohannis a declarat, luni, întrebat despre refuzul lui Ludovic Orban de a-și da demisia, că întotdeauna există un plan B. Șeful statului a adăugat că și data viitoare tot pe Ludovic Orban îl va propune pentru funcția de premier, însă așteaptă „cu interes” o decizie a Parlamentului.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă joi, în Parlament.
Motivul moțiunii de cenzură este asumarea răspunderii Executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.