„A fost o discuție aplicată, în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. Am solicitat și primit informații despre cum se vede la Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, e important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid care ține cont de câteva date importante, cum ar fi să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, alocare de 2% pentru Apărare. Avem promisiuni ca aceste lucruri vor fi realizate”, a declarat Klaus Iohannis, după finalizarea discuțiilor cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan.
Șeful statului a precizat faptul că în prezent se lucrează pe buget și că discuțiile au urmărit să vadă care sunt intențiile Guvernului.
„Datele cu care au venit sunt date pe care le-am avut și noi. Am confruntat datele dintr-o parte și din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ține cont de toate aceste condiționalități”, a spus Iohannis.
Întrebat dacă au discutat despre „gaura din buget” de 10 miliarde lei, invocată de liderul PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a răspuns că „foarte pe scurt” acest subiect a fost dezbătut.
„Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat inițial sintagama de „gaură la buget”, de ceea ce nu poate fi vorba. E vorba de o sumă care nu s-a realizat la încasări, cert e că nu a plecat nimeni cu bani acasă și în această etapă e nevoie să se lucreze serios la bugetul pe 2017″, a afirmat șeful statului, adăugând că „este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului”, iar discuția să nu se ducă „la nivel de contre politice”.
Întrebat, totodată, dacă anterior a mai purtat discuții cu cei din partea Guvernului pe tema bugetului pe 2017, Iohannis a răspuns: „Președintele are foarte puține atribuții pe domeniul economiei și bineînțeles că am discutat despre aceste lucruri fără să fi solicitat detalii despre execuția bugetară”.
„Nu va fi deloc ușor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate și cu încadrarea într-un deficit de 3% dar el e obligatoriu. Asta e o chestiune care va aparține Guvernului să vină cu soluții”, a subliniat șeful statului.
Pe de altă parte, întrebat despre înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiță, în care apare și fostul șef de stat, Traian Băsescu, Iohannis a declarat: „A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări? Dacă le are să le pună la dispoziția procurorilor”.
Întrebat de legea, care a trecut de Parlament săptămâna trecută, privind modificarea Codului Fiscal prin care se elimină CASS pe pensii și impozitul pe venit pentru cele sub 2.000 lei, Iohannis a precizat că o va promulga: „După analiza pe care am făcut-o, am decis să promulg această lege în zilele următoare”.
Reacția Guvernului: „Abordăm cu maximă responsailitate construcția bugetului pe 2017″
La câteva ore de la încheierea întrevederii de la Palatul Cotroceni, Guvernul a transmis, printr-un comunicat de presă, că este extrem de atent la modul în care se construiește bugetul pe 2017 și că prioritatea rămâne păstrarea ritmului de creștere economică, alături de asigurarea unui procent de 2% din PIB pentru Apărare, așa cum prevăd angajamentele internaționale ale României față de NATO.
Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a venit însoțit de ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan la Palatul Cotroceni, unde, din partea Administrației Prezidențiale, la întâlnire a participat Cosmin Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice.
Președintele Klaus Iohannis transmitea, în urmă cu câteva zile, că se declară „foarte îngrijorat” de măsurile pe care actualul Cabinet are sarcina să le implementeze și că dorește să afle „direct” de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare”, ce planuri are Executivul în ceea ce privește bugetul pe anul în curs.
„Șeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuție necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri și la efectele pe care acestea le-ar putea avea”, declara, luni, purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Pușcalău.
Întrebată în urma căror discuții sau analize au fost formulate aceste preocupări, aceasta a răspuns că subiectele discutate în spațiul public în ultima perioadă sunt cunoscute tuturor, începând de la cetățenii de rând, până la administrația prezidențială, acolo unde există studii și analize bine fundamentate.
„Nu este străin de nimeni ce se discută în spațiul public în ultima perioadă și cu siguranță știți că la nivelul administrației prezidențiale există analize serioase, dar și ca cetățean de rând există aceste îngrijorări bazate pe cifre, date, îngrijorări care au ajuns până la nivelul administrației prezidențiale”, mai spunea Mădălina Pușcalău, adăugând și că nu poate nici să confirme, nici să infirme faptul că ar fi existat discuții cu reprezentanți ai BNR.
„Îngrijorările” președintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care Executivul a aprobat, în ședința de vineri, primele măsuri dintr-o lungă serie de promisiuni făcute în campania electorală, care vizează creșterea veniturilor unor categorii de români. Este vorba creșterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administrația locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor și a altor categorii de artiști; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți; creșterea punctului de pensie la 1.000 lei; creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.
După depunerea jurământului de credință de către Guvernul Grindeanu, Klaus Iohannis i-a avertizat pe noii miniștri că îi așteaptă o „misiune grea” întrucât au de îndeplinit „promisiuni complicate”, exprimându-și speranța că cei care au alcătuit programul de guvernare îi vor explica „într-o zi” cum se vor încadra într-un deficit de 3%, „scădea impozitele, crește salariile și multe alte lucruri”.
”Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate, trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Așa îmi imaginez că după alegeri trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este. Și în campania electorală s-au făcut promisiuni de asta ați fost votați – și mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în Parlament – și asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să-mi explicați cum veți face în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri”, declara șeful statului în discursul susținut după depunerea jurământului de către noii miniștri.