Ce le-au promis în campanie partidele politice organizațiilor de tineret

Publicat: 07 12. 2016, 21:24

 „Există numeroase demersuri ale mass media și ale societății civile care vizează impactul guvernărilor trecute, integritatea candidaților, vârsta, egalitatea de gen și multe alte aspecte. Ne bucurăm că există aceste dezbateri, extrem de relevante și pentru noi. Pe de altă parte, constatarea noastră a fost că politicile care vizează tinerii nu sunt discutate și ajung să fie tratate ca un subiect marginal atât în dezbaterea electorală cât și în guvernarea propriu-zisă. Tocmai de aceea am hotărât alături de principalele organizații de tineret să redactăm o sinteză a măsurilor pe care le susținem, o Rezoluție a Tinerilor, să o discutăm cu președinții partidelor politice, să le cerem să își asume susținerea ei și, după alegeri, să luptăm pentru implementarea propriu-zisă.Ne bucurăm că cea mai mare parte a partidelor care participă în alegeri au răspuns invitației noastre și și-au asumat susținerea rezoluției, sau cel puțin colaborarea cu noi pe domeniile din rezoluție. Sperăm ca măsurile propuse să se bucure de sprijin din partea întregului spectru politic, astfel încât să fie implementate dar să și reziste schimbărilor ulterioare de guvern”, susține Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR), potrivit unui comunicat de presă.

Concret, în urma întâlnirilor cu ALDE, PNL, PMP și PSD, reprezentanții principalelor organizații de tineret din România au primit garanția că aceste partide vor implementa cele cuprinse în „Rezoluția Tinerilor”, document ce face referire la politicile de tineret naționale și locale, educație, ocupare, voluntariat, discriminare, mediu, sport, demografie și cultură.

USR nu a dorit să semneze protocolul în forma propusă, care presupune susținerea Rezoluției Tinerilor în întregime, însă și-a asumat printr-o declarație scrisă prevederile referitoare la colaborarea constantă cu organizațiile de tineret pentru dezvoltarea de politici publice pentru tineri. În declarație, liderii USR au motivat că au avut în vedere, pe de o parte, compatibilitatea multora din prevederile Rezoluției Tinerilor cu programul Uniunii Salvați România, iar pe de altă parte situațiile în care acordurile semnate de organizații ale societății civile și partide politice în trecut, în perioade electorale, nu au fost respectate.

CITEȘTE REZOLUȚIA TINERILOR

Demersul a fost inițiat de o coaliție de organizații de tineret, ale elevilor, studenților și sindicale, care reunesc peste 80.000 de tineri și a avut la bază „Rezoluția Tinerilor”, document adoptat în noiembrie în cadrul Summitului Tinerilor, principalul eveniment al mișcării de tineret coordonat de Consiliul Tineretului din România.

În România trăiesc aproximativ 5,5 milioane de tineri.