Prima pagină » Știri politice » „Farsa audierilor” pentru fantomaticul Guvern Orban 2 a continuat și marți. Aviz negativ pentru mai mulți miniștri

„Farsa audierilor” pentru fantomaticul Guvern Orban 2 a continuat și marți. Aviz negativ pentru mai mulți miniștri

Audierile pe bandă rulantă pentru „fantomaticul” Guvern Orban 2 merg mai departe, în ciuda faptului că nici măcar liberalii nu votează pentru cabinetul propus. După prima zi de audieri, trei miniștri au primit aviz negativ, unul singur fiind agreat de majoritatea celor din comisii. Odiseea avizelor negative a continuat și marți.

Bogdan Aurescu, ministrul desemnat pentru Externe a primit aviz favorabil

Ministrul desemnat pentru Externe, Bogdan Aurescu, a primit aviz pozitiv, marţi, în comisiile reunite. Avizul a venit după două ore de dezbateri. După aproape două ore de dezbateri, parlamentarii au decis şi au dat un vot pozitiv pentru ministrul desemnat la Ministerul Afacerilor Externe.

23 de parlamentari au votat „pentru”, 15 „împotrivă”, şi alţi 3 s-au abţinut.

Şedinţa a fost una cu scandal, Călin Popescu Tăriceanu cerând ca şedinţa să fie oprită şi să se treacă direct la vot.

Monica Anisie a primit avizat negativ

Ministrul desemnat pentru portofoliul Educaţie Monica Anisie a primit, marţi, aviz negativ în comisiile reunite pentru învăţământ ale Parlamentului.

Au fost 14 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere. Ministrul a fost audiat în comisiile de specialitate mai bine de două ore. Monica Anisie a afirmat, la finalul şedinţei, că este un aviz politic. Ministrul a adăugat că educaţia ar trebui să iasă din sfera politicii, pentru a putea construi o Românie educată.

„Este un aviz consultativ, după cum bine ştiţi, este un aviz politic şi eu consider că Educaţia trebuie să iasă din sfera această a politicii, pentru că avem nevoie să construim o Românie educată. Mandatul pe care îl am la Ministerul Educaţiei, am spus încă din momentul în care am venit în primele zile la minister, este un mandat care să conducă la implementarea proiectului România educată, proiectul Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Cred în acest proiect şi consider că voi face tot ceea ce îmi stă în putere că acesta să fie dus la bun sfârşit şi să creionez toate premizele pentru că el să fie implementat la nivel”, a afirmat Anisie.

Audierile miniştrilor Guvernului Orban 2 au început luni şi se vor încheia miercuri. Votul de învestire va avea loc într-un plen reunit pe 24 februarie, începând cu ora 16.00.

Tăriceanu cere sistarea şedinţei în care este audiat Bogdan Aurescu: Este o parodie

Călin Popescu Tăriceanu a cerut marţi ca şedinţa în care este audiat ministrul propus pentru Externe, Bogdan Aurescu, să fie oprită şi să se treacă direct la vot. „Este o parodie de audiere în care ministrul ştie că de fapt trebuie să nu obţină votul pozitiv al membrilor comisiei”, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că este o „parodie” de audiere.

„Este o situaţie absolut jenantă. Este un fel de parodie de audiere în care ministrul vine în faţa noastră ştie că de fapt trebuie să nu obţină votul pozitiv al membrilor comisiei. Şi pentru noi şi pentru domnul ministru, ca atare vă propun domnule preşedinte să nu continuăm această discuţie, să votăm şi să încheiem cu această situaţie”, a spus Tăriceanu.

Acesta a spus că nu are rost ca parlamentarii să asculte programul de guvernare şi să dea aviz pozitiv pentru un ministru pentru care PNL nu vrea să voteze.

Cei de la USR s-au opus aceste proceduri, iar audierile au continuat în cazul ministrului desemnat de Externe.

Sursa foto: Gândul.info

Aviz negativ pentru Cătălin Predoiu

Ministrul desemnat pentru portofoliul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit aviz negativ, marţi, în comisiile reunite juridice ale Parlamentului, după o audiere care a durat peste două ore. Au fost 37 de voturi „împotrivă”, 26 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

La audieri, Predoiu a spus că adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este o cutumă a tuturor Guvernelor. Liberalul a adăugat că pensiile speciale sunt o problemă şi că trebuie găsite soluţii tehnice.

„Nu trebuie să mai avem pensii care să depăşească salariul. Nu trebuie să se mai cumuleze salariul din ultimele luni cu alte venituri. Nu poţi să te uiţi nici la pensii care ajung fie la de două ori salariul, nici la afectarea statutului judecătorilor. Aceste pensii de serviciu trebuie să fie de un nivel cât mai apropiat de nivelul aflat în plată în perioada serviciului, având în vedere restricţiile judecătorilor”, a precizat Predoiu.

Alegerile anticipate parlamentare nu vor fi organizate în aceeaşi zi cu cele locale, a mai spus Predoiu.

Audiere cu scântei pentru Ministerul Justiției

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat, marţi, suspendarea pentru o jumătate de oră a şedinţei comisiilor de specialitate în care este audiat ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru ca acesta să prezinte avizele ministerului pentru cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de Guvern din 4 februarie.

Predoiu a replicat, însă, că solicitarea încalcă procedurile, deoarece aceste avize pot fi cerute doar de la Secretariatul General al Guvernului şi de la iniţiatorii ordonanţelor.

Sursa foto: Gândul.info

Predoiu: Crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele
Ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, la audierea din comisiile de specialitate, că schema de personal a Ministerului Public nu este suficient acoperită în acest moment, precizând totodată că, în ultimii ani, „crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele”.
„Schemele de personal din justiţie sunt incomplet acoperite, avem instanţe şi Parchete care lucrează în condiţii imobiliare precare, dotările tehnice, de la birotică, la mijloace tehnice de anchetă, lipsesc. Bugetul de investiţii al Ministerului Justiţiei este acoperit în proporţie de 21% pe 2020. Desigur, vor urma rectificări, dar totuşi e de reţinut”, a declarat Cătălin Predoiu la Parlament.
Aviz negativ și pentru Ionuț Stroe

Ionuţ Stroe, propus ministru la Tineret şi Sport în Guvernul Orba 2, a primit, marţi, aviz negativ din partea comisiilor reunite ale Parlamentului.

După aproape două ore de audieri, parlamentarii din Comisia pentru învăţământ l-au avizat negativ pe Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Decizia a fost luată cu 10 voturi „pentru”, 12 abţineri şi cinci voturi „împotrivă”, potrivit Mediafax.

Ministrul Ionuț Stroe, audiat în comisiile reunite
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, este  audiat, marţi, în comisiile reunite pentru învăţământ ale Parlamentului.
Ionuț Stroe a declarat că MTS are nevoie de o schimbare radicală, „din temelii”, precizând că risipa este cea care ar putea să caracterizeze finanţarea asigurată de această instituţie.

Sursa foto: GANDUL.ro

Ministrul desemnat pentru Dezvoltare Ion Ştefan a afirmat, după ce a fost avizat negativ în comisiile reunite parlamentare, că scopul său este de a dezvolta România, însă ca să poată realiza acest lucru „trebuie să punem capac la borcanul cu miere”.

Ion Ştefan s-a referit astfel la neregulile depistate în activitatea Ministerului Dezvoltării, în perioada în care portofoliul a fost ocupat de Daniel Suciu.

Aviz negativ pentru Ion Ștefan

Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

Ministrul propus la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, a declarat, marţi, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că realizarea cea mai mare de când a preluat portofoliul a fost „oprirea sifonării banului public” şi a adăugat că în urma controalelor efectuate pe PNDL 1 şi PNDL 2 s-a constatat că s-au cheltuit prea mulţi bani din bugetul statului „fără a da nimeni socoteală”.

Aleşii USR s-au abţinut la vot, însă liberalii au votat pentru un aviz favorabil chiar dacă au anunţat că nu vor vota învestirea Guvernului Orban 2 pentru a ajunge la anticipate.

Aviz pozitiv pentru Virgil Popescu

Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv, marţi, din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Virgil Popescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, fiind 23 de voturi „pentru” şi 21 „respingeri”.

A început audierea ministrului Ion Ștefan

Ministrul propus la Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie, Ion Ştefan, a declarat marţi, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că va fi continuat procesul de reorganizare prin reducerea funcţiilor politice cu 30%, de la 10 la 7 şi a personalului de execuţie cu 25%, de la 1.020 la 765.

Scandal la audierea lui Virgil Popescu

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a spus, marţi dimineaţa, la audierea ministrului desemnat la Economie, Virgil Popescu, că a aflat de la premier că nu se doreşte învestirea Guvernului şi susţine că parlamentarii au fost chemaţi să asiste la o mascaradă.

„Am aflat că domnul premier că nu se doreşte învestirea. Participăm la o mascaradă, un simulacru, unde unii dintre noi luăm lucrurile în serios, iar alţii participă ca să piardă timpul”, a spus Zamfir.

Din încăpere i s-a transmis lui Zamfir să părăsească sala dacă audierea e o pierdere de timp.

Virgil Popescu (C), propus pentru portofoliul Economiei in guvernul Orban II, soseste pentru a fi audiat in comisia de specialitate, marti 18 februarie 2020, la Palatul Parlamentului. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Dacă domnul Popescu nu vrea să fie ministru, nu o să-l întreb ce vrea să facă. În schimb, văd că are o singură ţintă: Primăria Capitalei. Domnul Orban a tăiat din bugetul Primăriei, domnul Cîţu a trimis un control, văd că şi domnul ministru Popescu face declaraţii care pe mine mă intrigă. Spune că blochează conturile Primăriei Capitalei. (…) ELCEN a făcut tot posibilul ca RADET să intre în faliment. V-aş întreba care a fost interesul şi de ce ELCEN-ul a ţinut din tot înadinsul să bage în faliment RADET în condiţiile în care clientul principal al ELCEN era RADET-ul”, a mai spus Zamfir, citat de Mediafax.

Deputatul PSD Iulian Iancu a intervenit şi a precizat că audierile trebuie valorificate şi tratate cu respect.

„Putem să transforăm această dezbatere într-una cu jigniri. Audierile au fost catalogate ca fiind inutile, dar sunt 2-3 ore din viaţa noastră în care noi parlamentarii evoluăm în faţa ţării. Trebuie să valorificăm aceste ore în favoarea celor care ne-au trimis aici. Să spunem tot ce dorim, dar să ne respectăm”, a spus Iancu.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, primul audiat

Primul ministru intrat în audierile de marți din comisiile reunite de specialitate din Parlament este ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil se numără printre principalele direcţii ale programului de guvernare, a declarat marţi ministrul propus al Economiei, la începutul audierilor.

Marţi, sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00), Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10,00), Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00), Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13,00), Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14,00), Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) şi Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16,00).

Audierile pentru miniştrii Cabinetului Orban în Parlament s-au încheiat, luni cu avize negative pentru Florin Cîţu, Costel Alexe, Marcel Vela, singurul avizat pozitiv fiind ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Premierul demis Ludovic Orban a declarat luni că liberalii nu sunt interesaţi de votul pe care îl vor primi miniştrii propuşi în urma audierilor din comisii.

Ce s-a întâmplat în prima zi de audieri

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a fost primul membru al Cabinetului Orban 2 care a fost avizat pozitiv, luni, în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Sursa foto: Gandul.ro

După cum a scris Gândul în LIVE TEXT, 12 aleși au votat favorabil, în timp ce PSD s-a abținut la vot. Au fost 12 voturi „pentru”, trei împotrivă și șapte abțineri.

Ministrul propus pentru Afacerile Interne, Marcel Vela, a primit, luni, aviz negativ în comisia de specialitate din Parlament. Marcel Vela a fost audiat mai bine de o oră.

Propus pentru portofoliul Afacerilor Interne, Marcel Vela a fost avizat negativ de membrii Comisiei de Apărare. Marcel Vela a fost audiat mai bine de o oră în comisie.

Sursa foto: Gandul.ro

Ministrul desemnat pentru Finanțe, Florin Cîțu, a fost avizat negativ, chiar dacă au votat 18 parlamentari „pentru” și 18 parlamentari „împotrivă”.

Aviz negativ a primit în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului și Costel Alexe, propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cine este programat la audieri pentru miercuri

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Autor

Citește și