Prima pagină » Știri politice » Ce părere are Crin Antonescu despre propunerile lui Băsescu privind numirea procurorilor șefi

Ce părere are Crin Antonescu despre propunerile lui Băsescu privind numirea procurorilor șefi

Ce părere are Crin Antonescu despre propunerile lui Băsescu privind  numirea procurorilor șefi
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că liberalii nu pot fi de acord cu propunerile șefului statului în ceea ce privește numirea procurorilor șefi, menționând că respinge orice idee de negociere politică a acestor funcții.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că liberalii nu pot fi de acord cu propunerile șefului statului în ceea ce privește numirea procurorilor șefi, menționând că respinge orice idee de negociere politică a acestor funcții.

„Discuția despre negocieri între partide, între actori politici, între instituții politice privitoare la numirea celor doi procurori sunt, după părerea mea, în afara și acestor principii și a reglementărilor legale. Nu avem ce negocia în această privință nici noi, ca lideri de partide, nici noi sau eu, în ce mă privește, ca președinte al Senatului, președinții Camerelor, primul-ministru. (…) Ca președinte al Partidului Național Liberal, copreședinte al Uniunii Social Liberale, președinte al Senatului, nu am avut și nu am ce negocia, nici cu perședintele României, nici cu altcineva. Nu am exercitat, nici eu, nici vreo altă persoană din Partidul Național Liberal, niciodată, vreo influență, cu atât mai puțin vreo presiune. N-am făcut nicio sugestie ministrului Justiției. Cred că ministrul Justiției, împuternicit de Constituție și de lege, în această privință, întărit de experiența și calitatea sa profesională, știe mai bine decât mine, decât partidul, decât partidele, pe cine și cum să propună”, a declarat președintele PNL.

În ceea ce privește modificarea actualului mecanism de numire a procurorilor șefi, Antonescu a precizat că PNL nu susține această propunere.

„Aceste lucruri nu se pot schimba peste noapte, legea în vigoare trebuie respectată ca orice lege, că nu putem ca atunci când îi convine domniei sale să schimbăm înțelesul unor articole din Constituție – cu asta ne-am obișnuit – sau să ignorăm articole explicite ale legii. Nu putem fi așadar de acord cu ideea că am putea să negociem procurorii «unul mie, unul ție», nu putem fi de acord cu ideea că legea este ignorată și CSM face propuneri pe care le avizează ministrul Justiției, cum înțeleg că ar vrea acuma să schimbe mecanismul Traian Băsescu. Avem o lege, avem o înțelegere de principiu cu instituțiile europene care adaugă sau dezvoltă la această lege, neputând să o exceadă sau să o infirme și cred că lucrurile se rezolvă principial corect astfel”, a adăugat Antonescu.

El a precizat că, în perspectiva modificării Constituției, va trebui să existe o dezbatere amplă în ceea ce privește statutul judecătorilor și al procurorilor, pentru a se clarifica raporturile dintre acești magistrați.

„Ideea că judecătorul este mai sus de părți și că procurorul este parte îmi e dragă, pentru că îmi e dragă ca liberal ideea că în justiție cel puțin statul este parte (…) Ăsta este un principiu fundamental liberal «statul vs. cetățeanul cutare», a explicat președintele PNL.

Președintele Trăian Băsescu a declarat că propune, ca soluție de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general și a procurorului-șef al DNA, selectarea acestora de către CSM și acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiției și Presedinție. Băsescu a arătat că această soluție poate fi funcțională dacă Guvernul și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM și să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege.

„Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluția ar fi să avem încredere în CSM și noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu, insistând asupra neutralității CSM și a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparență a procedurii de selecție.

El a precizat că s-a gândit la această soluție după ce a avansat, marți seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta și președintii Camerelor, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, propunerea ca selecția celor doi procurori șefi să se facă de către o comisie în care să fie caâte doi reprezentanți ai CSM, Ministerului Justiției și Presedinției, variantă neacceptată de cei trei.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată și aplicată soluția responsabilizării CSM privind selecția procurorului general și a sefului DNA, același model ar putea fi extins și la numirea adjuncților celor doi, precum și la cea a șefilor de secții din Parchete. „Putem extinde soluția și pentru celelalte funcții de adjuncți și șefi de secții”, a spus el.

De asemenea, președintele a subliniat că acceptarea acestei soluții ar permite și o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori șefi.

Președintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Nițu, și, respectiv, de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

Autor

Citește și