Ce poziție pe tema refugiaților a susținut România, în spatele ușilor închise de la Bruxelles. Cele patru țări care s-au opus cotelor obligatorii
România, Cehia, Letonia și Slovacia s-au opus în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles cotelor obligatorii privind repartizarea refugiaților, a precizat vicepremierul Oprea.
„Știți foarte bine ce mandat am avut din partea președintelui României, Guvernului. La primul punct s-a votat în unanimitate realocarea celor 40.000 de migranți din aprilie, România știți că s-a angajat la 1758, după care lucrurile s-au mai complicat. Am fost de acord cu aproape toate punctele, România nefiind de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de migranți. Au fost patru țări care au susținut acest punct de vedere Slovacia, Cehia, România și Letonia, deci nu a fost un consens din acest punct de vedere. Rămâne ca pe data de 8 octombrie, la Consiliul JAI de la Luxemburg să se discute această problemă”, a declarat vicepremierul.
Ministrul de Interne a precizat că l-a informat pe premierul Ponta despre discuțiile de la Bruxelles și că „va raporta” și președintelui Iohannis în cadrul CSAT.
„Nu s-a discutat despre aderarea României la Schengen, am spus în cuvântul meu că tot ceea ce face la graniță în momentul de față România acționează ca o țară de facto Schengen, deci ne facem datoria într-un context complex de Securitate”, a adăugat vicepremierul Gabriel Oprea.