Propunerea PNL pentru funcțiile de vicepremier și ministru de Interne, Klaus Iohannis, a fost acuzat în 2013 de ANI de conflict de interese și incompatibilitate, acuzații pe care liberalul a ținut să le explice vineri, când a fost anunțată nominalizarea lui pentru a intra în Guvern.
„În speța unde sunt acuzat de conflict de interese, fiindcă Primăria a comandat o broșură la o tiografie, un contract mare în valoare de 3.200 de lei, a fost trimisă la Parchetul general sesizarea de la ANI. Am fost invitat și am dat o declarație la procurorul de caz, bănuiesc că tot acolo s-au solicitat alte înscrisuri. Sunt destul de optimist”, a declarat Iohannis.
Prim-vicepreședintele PNL a ținut să precizeze că a început să aibă „contacte relativ frecvente” după ce a devenit un lider național: „În contactele mele relativ frecvente cu ANI până acum, am putut dovedi că am avut eu dreptate, sper să-mi păstrez această tendință”, a subliniat Iohannis.
ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deținută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui președinte era.
De asemenea, în primăvara anului trecut, ANI a anunțat că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, și la SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
În primă instanță, Iohannis a câștigat în primă instamță procesul pentru incompatibilitate, însă primarul a precizat că este posibil ca Agenția să facă apel la Înalta Curte. În ceea ce privește conflictul de interese, dosarul este în lucru la Parchetul General.
Citește și ANI cere Parchetului cercetarea lui Klaus Iohannis pentru conflict de interese. Primarul Sibiului: „Sunt în perfectă legalitate”