Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată, conform prevederilor Constituției României, de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor, ceea ce înseamnă că partidele din opoziție pot strânge în orice moment numărul necesar de semnături pentru a declanșa procedura.
Textul se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, adică 233 de voturi în actualul Legislativ.
Dintr-un total de 464 de aleși, majoritatea PSD-ALDE are un total de 247 de parlamentari.
Senatul României are un număr total de 136 de parlamentari. Dintre aceștia, puterea are în total 76 de membri, dintre care 67 de la PSD și nouă din partea ALDE, în timp ce partidele din opoziție au 60 de mandate (PNL – 30 senatori, USR – 13 senatori, UDMR – 9 senatori și PMP – 8 senatori).
La Camera Deputaților, dintr-un total de 328 de aleși, PSD are 154 de mandate, în timp ce formațiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu are 17 deputați, însumând un total de 171. Partidele din opoziție au, în total, 137 de mandate. Alți 17 deputați reprezintă minoritățile naționale, în timp ce trei sunt neafiliați.
Ponta îi caută susținători lui Grindeanu
Astfel, puterea are o majoritate confortabilă.Și totuși, fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta, a anunțat, miercuri, că va iniția un grup de parlamentari PSD care să voteze împotriva unei eventuale moțiuni de cenzură pe care PSD o va depune împotriva propriului Guvern.
„Conducerea unui partid care așteaptă de la parlamentarii săi să voteze liniștiți o moțiune de cenzură contra propriului Guvern este o conducere care greșește! Dacă se ajunge prin absurd la așa ceva (Doamne Ferește!) eu voi iniția un Grup de parlamentari PSD care să se opună prin vot unei asemenea greșeli”, a scris Ponta, într-o scrisoare deschisă adresată CExN al PSD.
Nu există însă o estimare a numărului de parlamentari care ar putea să urmeze inițiativa lui Victor Ponta.
PNL așteaptă moțiunea, USR vrea anticipate
În tabăra PNL, întrebată cum vor vota liberalii, Raluca Turcan a spus că „este cale lungă”, afirmând că Liviu Dragnea folosește toate pârghiile de presiune și chiar șantaj asupra lui Grindeanu.
„Va fi un moment spectaculos (moțiunea de cenzură-n.r.), să vedem moțiunea de cenzură a PSD-ALDE. Să vedem ce-și vor reproșa unii altora. Vom vedea dacă tot ceea ce a spus PNL despre guvernarea Grindeanu este susținut de Liviu Dragnea și de cei din jurul domniei sale. Putem constata că ceea ce am spus despre Liviu Dragnea întărește Sorin Grindeanu, iar ceea ce am spus de Sorin Grindeanu și guvernarea sa – lipsă de performanță, de responsabilitate, spune Liviu Dragnea despre domnia sa și se confirmă că am vorbit lucruri adevărate”, a spus Turcan.
USR a susține însă că alegerile anticipate sunt „soluția decentă” pentru a ieși din criza generată de decizia PSD-ALDE de a-i retrage sprijinul premierului Grindeanu, afirmând că nedezvoltarea relațiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună konieț premierului, dar acesta a răspuns niet.
„Partidul Uniunea Salvați România constată cu îngrijorare că liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-și satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluția decentă în această situație”, se arată în comunicatul transmis de USR către MEDIAFAX.
Pe de altă parte, conducerea coaliției de guvernare a tot adus în discuție recent posibilitatea unor discuții și negocieri cu UDMR. Astfel, dacă în urma negocierilor se decide intrarea la guvernare a UDMR, puterea ar avea o majoritate parlamentară mult mai consolidată.
Joi, la scurt timp după ce social democrații au decis să depună moțiune de cenzură, a apărut și informația potrivit căreia președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a oferit președintelui executiv al PMP Eugen Tomac funcția de viceprim-ministru. A fost pusă însă și o condiție: PMP să sprijine PSD în Parlament.
Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că a decis depunerea unei moțiuni de cenzură, în cursul zilei de luni, împotriva Guvernului Grindeanu. Moțiunea ar urma să fie dezbătută miercuri.