Intrarea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite, anticipată pentru 2025, reprezintă un moment semnificativ în relațiile bilaterale și în deschiderea României către una dintre cele mai mari economii ale lumii. Această decizie vine în urma unei cooperări intense între autoritățile române și cele americane și a unei rate record de aprobare a vizelor în anul fiscal 2024. Dar ce înseamnă, de fapt, această schimbare pentru români și pentru relațiile bilaterale România-SUA?
Programul Visa Waiver este un acord internațional care permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în Statele Unite fără viză pentru sejururi de până la 90 de zile – fie ca turiști, fie pentru afaceri – cu anumite condiții.
Țările participante în program sunt considerate de încredere din punct de vedere al securității și respectă anumite criterii, inclusiv cooperarea în privința securității frontierelor și a luptei împotriva terorismului.
România ar fi cea de-a 43-a țară care obține acest statut.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a desfășurat o serie de demersuri pentru a asigura accederea României în Programul Visa Waiver (PVW), un obiectiv strategic care implică îndeplinirea unor criterii stricte în domeniile securității, contraterorismului, schimbului de informații, imigrației și documentelor de călătorie. Printre cele mai semnificative măsuri adoptate se numără încheierea Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei cu Statele Unite, prin care România beneficiază de schimb automatizat de date în timp real cu Departamentul Securității Interne (DHS). Acest parteneriat facilitează verificările la frontieră, investigarea infracțiunilor și prevenirea criminalității, oferind acces la o bază de date care cuprinde peste 285 de milioane de identități.
Un alt progres important îl reprezintă implementarea sistemului ATS-G la nivelul Poliției de Frontieră, un instrument avansat pentru screening-ul călătorilor și detectarea persoanelor cu risc ridicat de securitate. Totodată, MAI a întreprins eforturi considerabile pentru consolidarea integrității documentelor de călătorie, promovând utilizarea pașapoartelor electronice și limitând eliberarea pașapoartelor temporare, ceea ce a contribuit la sporirea securității documentare.
În colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul de Interne a introdus utilizarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și emiterea unui card de cetățenie. De asemenea, cooperarea polițienească cu autoritățile americane a fost intensificată prin inițierea unui Memorandum de Cooperare care vizează crearea unei Unități de Investigații Criminale Transfrontaliere, destinată combaterii infracționalității transfrontaliere și traficului de migranți.
Unul dintre cele mai importante criterii pentru aderare este rata de refuz a vizelor B1/B2 (turistice și de afaceri), care trebuie să fie sub 3%.
Conform Departamentului de Stat al SUA, România a reușit să atingă această țintă în anul fiscal 2024, cu o rată de 2,61%.
Rata de refuz se calculează ca raport între numărul de refuzuri și numărul total de cereri de viză. Dacă numărul cererilor cu șanse mari de aprobare crește, rata de refuz are șanse mari să scadă.
Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.
Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).
Pentru a scădea rata de respingere a vizelor la sub 3%, Guvernul României a decontat costul vizelor turistice în Statele Unite pentru numeroși angajați din instituții de stat, a scris Europa Liberă. Astfel, mai multe ministere au plătit angajaților din instituțiile subordonate contravaloarea taxei pentru viză turistică în SUA, în cuantum de 850 de lei.
„În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România”, potrivit Ambasadei României în SUA.
Procesul tehnic de evaluare a fost susținut prin cooperarea intensă între autoritățile române și cele americane. În noiembrie 2024, o echipă de experți americani din Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat a evaluat progresele României, concluziile fiind favorabile.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a subliniat transparența și integritatea procesului, iar premierul Marcel Ciolacu a evidențiat importanța acestui pas pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări.
„Procesul de aderare a României la programul de scutire de vize a fost extrem de integru și de transparent, iar evaluarea autorităților americane în privința României este aproape finalizată. Românii vor putea călători din 2025 în Statele Unite fără vize, oferind acestei generații șansa de a face din prietenia cu poporul american una și mai puternică și oportunitatea de a construi un parteneriat și mai prosper”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, în noiembrie.
„Visul românilor de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii este din ce în ce mai aproape! Concluziile echipei americane de evaluare a îndeplinirii criteriilor pentru admiterea României în Programul Visa Waiver certifică seriozitatea eforturilor pe care le-am depus în comun, Guvernul României și fiecare român care a contribuit la acest rezultat solicitând sau reînnoindu-și cu succes viza SUA. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în îndeplinirea acestui obiectiv important, care va consolida și mai mult relația României cu partenerul nostru strategic de peste ocean”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Potrivit șefului Executivului, în urma vizitei pe care au efectuat-o la începutul lunii noiembrie în țara noastră pentru evaluarea îndeplinirii criteriilor de securitate pentru includerea în program, reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și cei ai Departamentului de Stat (DoS) au certificat progresul înregistrat de România pe parcursul ultimelor 12 luni în implementarea acordurilor care au vizat schimbul de informații pentru prevenirea și combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere.
Ministerul de Externe a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că procedura de includere a României în Programul Visa Waiver va continua, în perioada următoare, la nivelul Administraţiei americane.
„Ministerul Afacerilor Externe exprimă și cu această ocazie angajamentul de a continua cooperarea cu partea americană în ceea ce privește finalizarea implementării măsurilor necesare în acest sens, atât în perioada până la adoptarea deciziei de includere în Programul Visa Waiver, cât și ulterior, într-un context de securitate în continuă evoluție”, a completat MAE.
Raportul de evaluare întocmit în urma acestei vizite, va fi transmis de către Secretarul Departamentului Pentru Securitate Internă Secretarului de Stat al SUA și Comisiilor de Specialitate din Congresul SUA, pentru ca mai apoi să se facă anunțul oficial privind includerea României în Programul Visa Waiver.
„Procesul tehnic este aproape finalizat și ne dorim ca acest proces să se încheie. Anunțul efectiv este iminenet. Anticipăm că undeva la începutul ianuarie, iar intrarea efectivă va fi undeva martie-aprilie”, a declarat Andrei Muraru la Digi24.
Este așteptată o creștere a schimburilor și a investițiilor americane, iar efectele se vor vedea în ani, potrivit diplomatului la Washington.
După îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți.
1. Un certificat ESTA valid
Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) este o platformă online folosită pentru a determina eligibilitatea de a călători în SUA în scop turistic sau de afaceri în cadrul VW.
Trebuie să aveți un certificat ESTA aprobat înainte de a vă începe călătoria spre Statele Unite.
Taxa petru completarea formularului ETSA este de 14 dolari.
Sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver:
Dacă ESTA este aprobată înseamnă că:
Trebuie să obțineți un nou ESTA dacă:
2. Pașaport electronic valid
Pașaportul trebuie să fie valabil pentru încă cel puțin șase luni după data planificată de plecare din SUA și să aibă un cip electronic.
Pașapoartele de urgență sau temporare folosite pentru a intra în SUA în cadrul VW trebuie să fie, de asemenea, pașapoarte electronice.
În cazul în care călătoriți cu familia, fiecare membru al familiei, inclusiv sugarii și copiii, trebuie să aibă un pașaport.
3. Scopul călătoriei trebuie să fie cel care permitea până acum viză de tip B
Scopurile acceptabile pentru călătoria în Statele Unite sunt turismul, vacanțele, vizitarea prietenilor sau rudelor, tratamentul medical sau afaceri.
4. Restricții de călătorie
Nu sunt eligibili pentru VW și trebuie să obțină o viză înainte de a intra în SUA, cei care au vizitat anterior câteva alte țări – Cuba, Iran, Irak, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen – după datele stabilite de oficialii americani (1 martie 2011 pentru majoritatea țărilor și 12 ianuarie 2021 pentru Cuba).
5. Restricții adiționale
Dacă intrați în SUA prin VW, nu puteți prelungi șederea dincolo de perioada inițială de admitere, de 90 de zile.
Nu aveți permisiunea de a schimba statutul șederii dumneavoastră în SUA dacă ați intrat prin Visa Waiver. Asta înseamnă că nu puteți lucra sau studia în timpul șederii.
Puteți face o călătorie scurtă în Canada, Mexic sau o insulă din apropiere în timp ce sunteți în SUA în cadrul VW, dar durata totală a șederii, inclusiv excursia, nu trebuie să depășească 90 de zile.
Sursa foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: