Prima pagină » Știri politice » Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate ale românilor la viitoarele alegeri locale

Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate ale românilor la viitoarele alegeri locale

Ce se va întâmpla cu cărțile de identitate ale românilor la viitoarele alegeri locale
Cărțile de identitate urmează să fie scanate, la viitoarele alegeri locale, cu echipamente achiziționate deja de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru a se elimina votul multiplu și turismul electoral.

Președintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, a declarat, la Europa FM, că STS a testat deja scanerele încă de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, dacă și Camera Deputaților votează această modificare a legii, aprobată deja de Senat.

„Înainte de a primi buletinul de vot, un operator îți scanează cartea de identitate, Codul Numeric Personal intră în sistemul centralizat, automat se verifică dacă acea persoană a mai votat la altă secție de votare. Dacă a mai votat, există pedeapsă penală. (…) În acest moment, directorul STS ne-a asigurat că toate condițiile tehnice sunt îndeplinite, ba mai mult decât atât, că acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la niște alegeri parțiale de deputați și senatori”, a spus deputatul liberal.

Pe de altă parte, el a apreciat că parlamentarii vor vota, până la sfârșitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondență.

Mihai Voicu a menționat că, potrivit propunerii în dezbatere, românii aflați în străinătate care vor să voteze astfel vor trebui să se preînregistreze la Autoritatea Electorală, după care vor primi acasă buletinul de vot și o declarație pe proprie răspundere.

„Trebuie să se preînregistreze la Autoritatea Electorală Permanentă, poate face acest lucru și prin descărcarea formularelor de pe site, să declare și să dovedească o adresă de domiciliu sau reședință în străinătate, iar la acea adresă va primi, cu anticipație, și nu în ziua votului, evident, documentele necesare exercitării dreptului de vot – buletinul de vot, o declarație pe proprie răspundere că respectă condițiile legale, precum și un plic preplătit, astfel încât să nu-l coste ceva, prin care să expedieze votul său în plic sigilat și securizat”, a spus el.

Până în acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi electorale, acestea urmând să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în următoarele săptămâni.