Prima pagină » Știri politice » Ce se va întâmpla cu COTA UNICĂ ÎN 2013. Premierul Ponta prezintă programul de guvernare al USL

Ce se va întâmpla cu COTA UNICĂ ÎN 2013. Premierul Ponta prezintă programul de guvernare al USL

Ce se va întâmpla cu COTA UNICĂ ÎN 2013. Premierul Ponta prezintă programul de guvernare al USL
Liderii USL iau în calcul menținerea cotei unice și pentru anul 2013, deoarece introducerea cotelor de 8%, respectiv 12% ar scădea veniturile la buget.

Liderii USL iau în calcul menținerea cotei unice și pentru anul 2013, deoarece introducerea cotelor de 8%, respectiv 12% ar scădea veniturile la buget.

„În perioada 2012 impozitele pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8% și 12%, însă cota principală rămâne 16%”, a declarat Victor Ponta la debutul ședinței USL, în care prezintă programul de guvernare al Uniunii. O altă măsură dorită de premierul Victor Ponta o reprezintă scăderea TVA pentru produsele alimentare la 9%.

Surse din cadrul USL susțin însă că în 2013 se va menține cota unică de impozitare, deoarece apariția noilor cote de 8% și 12% ar perturba încasările la buget. Liberalii insistă ca anul viitor să fie menținută doar cota unică de impozitare.

„Cele două noi cote vor putea fi introduse începând cu 2014, deoarece impactul pozitiv al introducerii noilor cote s-ar vedea după șase luni, ceea ce înseamnă că în primele șase luni va exista o scădere a încasărilor. România nu își permite acest lucru, iar FMI nu va accepta cote diferențiate, dacă nu există premise economice stabile”, au explicat lideri ai USL.

Victor Ponta a recunoscut la finalul ședinței USL că în 2013 se va menține cota unică de impozitare de 16%, celelalte cote urmând să fie introduse în proramul de guvernare 2012 – 2106.

„În acest moment și la construcția bugetului cota propusă de USL, luând în considerare realitățile, este de 16%. Un impozit mai mic poate fi introdus doar pentru cei cu venituri foarte mici. Programul de guvernare este pentru 2012 – 2016, nu știu dacă va fi din 2013”, a precizat Ponta.

Introducerea unor cote diferențiate va fi introdusă doar cu acordul oficialilor FMI și ai Comisiei Europene.

„Suntem foarte pregătiți pentru vizita FMI, mesajul dat săptămâna trecută de piețele financiare a fost unul extraordinar de bun și favorabil. Ministerul de Finanțe a scos titluri de 1,5 miliarde și erau disponibili 4,5 miliarde, de trei ori mai mult decât am vrut noi să împrumutăm cu o dobândă de 5%, cu care România nu s-a împrumutat niciodată. Sper ca anul acesta să scădem sub 5%, ceea ce ar fi o scădere istorică pentru noi. Tot ce am discutat cu FMI rămâne valabil, iar opinia mea este ca după ce expiră actualul acord de tip preventiv să avem în continuare un acord cu FMI și Comisia Europeană pentru că este în interesul nostru”, a declarat Victor Ponta.

Decizia finală în privința programului de guvernare al USL va fi luată până joi când acesta va fi prezentat într-un cadru oficial, în Parlamentul României.

Citește și