Ce se va întâmpla cu Victor Ponta, după ce a fost trimis în judecată
În Legea Fundamentală aprobată în 2003 la „răspunderea membrilor guvernului”, articolul 109 precizează că „numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că președintele nu îl poate suspenda, deoarece faptele pentru care a fost trimis în judecată nu au fost realizate în timpul mandatului său de premier, ci în calitate de avocat.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Ponta să-și dea demisia din funcțe după ce DNA a comunicat că acesta este învinuit de fapte penale. Premierul a răspuns că respectă poziția președintelui, dar că doar Parlamentul îl poate demite din această funcție prin moțiune de cenzură.
În luna iulie, premierul Ponta a afirmat că își poate da demisia din funcția de premier dacă președintele Iohannis îi garantează faptul că viitorul prim-ministru va fi nominalizat din rândul Coaliției de guvernare.
După ce Camera Deputaților a respins cererea procurorilor de încuviințare pentru începerea urmăririi penale a premierului Ponta, președintele Iohannis a declarat că nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta din funcția de la Palatul Victoria dacă în Parlament se vota pozitiv solicitarea DNA.