Ce soluție a găsit Ponta pentru ca numirea procurorului general „să nu mai stârnească atâtea pasiuni politice”
După tensiunile pe care numirea Procurorului General al României și al viitorului șef al DNA le-a strârnit în ultimele zile în USL, premierul Victor Ponta susține că regionalizarea va atenua acestea „pasiuni politice” de la București. În Aula Academiei Române, la dezbaterea la care Ponta a menționat agitația politică din jurul acestui subiect, a fost prezent și Crin Antonescu, cel care s-a opus ferm nominalizării Laurei Codruța Kovesi la DNA.
„Eu cred că sistemul supercentralizat a devenit astfel și în problema justiției. Procesele ar trebui să se termine la Curțile de Apel. Acum se termină la Curtea Supremă. Eu cred că organizarea justiției trebuie să meargă mână în mână cu regionalizarea. Sper că mergând în această direcție, vom avea un număr de procurori generali ai Curțilo de Apel, iar procurorul general al României va fai o funcție onorantă, dar care nu stârnește atâctea pasiuni ca în România”, a spus Ponta, la o dezbatere cu academicieni, profesori universitari, primari și șefi de consilii județene.
Primul-ministru a încercat să-i convingă pe trimișii județelor ca discuții că regionalizarea nu este o temă impusă de la Bruxelles. „Nu ne este cerută regionalizarea de către Comisia Europeană, dar este salutată această idee. Cât timp vom ține totul la București nu vom avea sficientă capacitate de absorbție a fondurilor europene”, a spus Ponta.
Pentru ca actualii șefi de consilii județene, reprezentați în sală de Marian Oprișan, să ajungă lideri de regiuni „cu putere financiară”, cum le-a promis Ponta, primul-ministru le-a pus in vedere că trebuie să scoată electoratul la vot pentru validarea prin referendum a Constituției revizuite. „Tot efortul nostru depinde de primul pas: acela de a trece Constituția României la momentul revizuirii și să convingem oamenii să vină la vot”, le-a pus în vedere Ponta.