Ce spune Victor Ponta despre decizia Curții Constituționale de a-i retrage lui Mircea Diaconu mandatul de senator
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că ceea ce i s-a întâmplat lui Mircea Diaconu „este o mare nedreptate”, menționând că hotărârea Curții Constituționale prin care Diaconu își pierde mandatul de senator „este o decizie care se respectă”.
Ponta a spus că nu înțelege aceste „răutăți” care îl caracterizează pe președintele Traian Băsescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Este o decizie care se respectă. E o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Mircea Diaconu. Nu știu de ce e așa de fericit domnul Băsescu că l-a învins pe Mircea Diaconu. Întrebați românii pe cine iubesc mai tare, pe Mircea Diaconu sau pe Traian Băsescu sau pe judecătorii de la Curtea Constituțională. Decizia e foarte clară, dar atâta fericire din partea domnului Băsescu că nu mai e Diaconu senator… Eu nu înțeleg răutățile astea, dar, mă rog, îl caracterizează pe domnul președinte”, a spus premierul.
Mircea Diaconu își pierde mandatul de senator, după ce Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătorești referitoare la incompatibilitatea politicianului.
Curtea Constituțională, cu unanimiate de voturi, a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție, și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanșat prin refuzul Senatului de a lua act de încetarea de drept a calității de senatorului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se constată starea de incompatibilitate a parlamentarului.
Hotărârea este definitivă și general obligatorie, iar argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va comunica președintelui Senatului României și președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanței prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenției Naționale de Integritate.
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive și irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale. Ulterior, Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru, iar parchetul a declanșat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.
În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentința judecătorească.
Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraților, Consiliul Superior al Magistraților s-a adresat Curții Constituționale.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituțională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.
În urma deciziei Curții Constituționale de miercuri, Plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgență și să constate revocarea senatorului.