Premierul a făcut aceste declarații, sâmbătă, la Monumentul Eroilor din Bistrița, unde a avut loc un ceremonial militar-religios de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, eveniment inclus în calendarul Zilelor Bistriței 2014 la care a asistat și vicepremierul Liviu Dragnea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Vreau să mă alătur mesajului de pace, mesajului de înțelegere a istoriei zbuciumate a acestui oraș, a acestei regiuni, a acestei țări și a acestui continent. Întreaga Europă a comemorat, în 2014, o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, cel care a adus atâtea distrugeri, cel care a pierdut atâtea vieți. Românii din Bistrița și din Transilvania au suferit pierderile Primului Război Mondial cu doi ani înainte față de cei de peste Carpați. Știu foarte bine cum regimentul de aici, din Bistrița, în care erau români, maghiari, sași, transilvăneni a participat încă din 1914 și a plătit tributul de sânge în acel Prim Război”, a spus Victor Ponta.
El a adăugat: „Europa și noi toți nu am învățat lecția Primului Război”, așa încât a urmat „al doilea, și mai devastator cu și mai multe victime și distrugeri”.
„Azi (sâmbătă – n.r.) e o zi specială pentru România pentru că, în urmă cu 70 de ani, pe 23 August 1944, Majestatea sa Regele Mihai și România au trecut de partea forțelor binelui și (România – n.r.) a adus tributul de sânge pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a întregii Europe de sub ceea ce a fost coșmarul nazist. Cred că, de data aceasta, poate am învățat din lecțiile trecutului. Vreau să cred că, la o sută de ani după acel an 1914, Europa știe că pacea, înțelegerea, bunăstarea, toleranța între toți locuitorii Europei, între toți cei care vor binele acestui continent și al acestei țări este, de fapt, soluția pentru viitor. Vreau să mulțumesc pentru acest mesaj pe care Bistrița îl transmite”, a spus Ponta.
Premierul le-a mulțumit militarilor români, adresându-se celor de la Brigada 81 Mecanizată Bistrița, prezenți la ceremonial, pentru că își fac datoria față de „România, față de comunitatea civilizată, față de cei care luptă împotriva răului care mai există în lume”.
„Vă urez tuturor cât mai multă pace. Vreau să învățăm din ceea ce a fost rău în trecut și vreau să trăim în România și în Europa într-un continent și o țară mult mai fericită decât a fost înainte”, a afirmat premierul.
Victor Ponta a explicat, ulterior, într-o declarație de presă, prezența sa la Bistrița prin aceea că a răspuns invitației primarului Bistriței, Ovidiu Crețu (PSD), la Zilele Bistriței 2014, sărbătoarea orașului la care participă, de regulă, și reprezentanți ai orașelor din Germania, Franța, Polonia și Italia cu care Bistrița este înfrățită.
„Am asistat la un moment deosebit în care nu doar primarul Bistriței, ci și reprezentanți ai unor orașe din Germania, Polonia, Franța și Italia au comemorat împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, când milioane de oameni și-au pierdut viața. (…) Trecutul e trecut, dar important e să învățăm din el și să nu mai facem aceleași greșeli”, a spus premierul.
La comemorarea victimelor Primului Război Mondial a asistat și ministrul pentru Păduri, Doina Pană, mai mulți primari și șefi de instituții, dar și zeci de bistrițeni. Cu acest prilej au fost eliberați o sută de porumbei albi.