Prima pagină » Știri politice » Ce surpriză îi așteaptă pe Antonescu și Ponta când se întorc din concediu. Lider PNL: „Poate PSD are o altă strategie pentru viitor”

Ce surpriză îi așteaptă pe Antonescu și Ponta când se întorc din concediu. Lider PNL: „Poate PSD are o altă strategie pentru viitor”

Ce surpriză îi așteaptă pe Antonescu și Ponta când se întorc din concediu. Lider PNL: „Poate PSD are o altă strategie pentru viitor
În mai multe județe, liderii PNL și PSD nu își mai vorbesc sau, atunci când o fac, reușesc doar să își critice activitatea și să se acuze de trădare. Principalele probleme din teritoriu ale USL sunt legate de racolările politice, împărțirea funcțiilor în deconcentrate și majoritățile formate în Consiliile locale și Județene.

Președintele PNL, Crin Antonescu, susține că lucrurile între el și Victor Ponta sunt „mai clare, mai așezate și mai bune ca niciodată”. La rândul său, Ponta afirmă că USL este mai unit acum după ce președintele Băsescu a început să critice guvernarea. Dacă de la nivelul liderilor USL colaborarea se vede ca fiind foarte bună, în teritoriu situația este una fierbinte. În mai multe județe, liderii PNL și PSD nu își mai vorbesc sau, atunci când o fac, reușesc doar să își critice activitatea și să se acuze de trădare. Principalele probleme din teritoriu ale USL sunt legate de racolările politice, împărțirea funcțiilor în deconcentrate și majoritățile formate în Consiliile locale și Județene.

USL Ilfov nu mai există

„USL Ilfov nu are cum să se rupă pentru că USL Ilfov este deja rupt„, a declarat pentru gândul președintele CJ Ilfov, Marian Petrache (PNL). În ultimele săptămâni, între liberal și președinta PSD Ilfov, Gabriela Firea, a existat un schimb dur de replici și acuze.

Cei din PNL și PSD nu s-au mai întâlnit în ședințele USL și nici nu intenționează să o facă în perioada următoare. Scandalul în USL Ilfov a fost declanșat de înlocuirea unui vicepreședinte al Consiliului Județean, post care aparținea PNL, cu unul de la PSD. Pentru a reuși această mișcare, social-democrații s-au aliat cu cei de la PDL și PPDD.

„Eu întâmpin dificultăți fantastic de mari din partea PSD. Nu m-am întâlnit cu cei de la PSD după puciul pe care l-au făcut în Consiliul Județean și nici nu o să cer mediere de la centru. Doamna Firea face comentarii, dar aveți răbdare că adevărul va ieși la lumină. Îi las să facă ce vor ei, am răbdare, dar când va veni momentul potrivit voi spune adevărul. După părerea mea nu doamna Firea conduce, doamna Firea face ce i se spune”, a spus pentru gândul președintele CJ Ilfov.

Petrache lansează însă o ipoteză cu bătaie mai lungă. „Dacă aceste conflicte se repetă în mai multe județe, înseamnă că intră într-o strategie, dar nu e a PNL”, afirmă liberalul, alimentând speculațiile privind un plan al PSD de a elimina PNL de la guvernare în această toamnă.

Cei din PSD susțin că postul de vicepreședinte al Consiliului Județean le revenea conform protocolului USL.

„Conform Protocolului USL, cele doua posturi de vicepresedinte al CJ apartineau de drept PSD-ului, presedintele CJ fiind din partea PNL (Marian Petrache), dar acum un an, PNL-ul a impus-o pe doamna Cristina Manicea, din partea PNL, incalcand protocolul USL national si judetean. PSD Ilfov nu a rupt protocolul cu partenerii din USL  la nivelul județului, ci doar colaborarea cu președintele CJ Marian Petrache (și președinte PNL Ilfov) care, oricum, nu ne-a considerat niciodata parteneri egali, ci eventual ruda săracă, deși a ajuns președinte al CJ și cu voturile, și nu putine, ale  PSD, liberalii fiind a treia formatiune politică din judet, ani la rând”, a fost replica celor de la PSD Ilfov, organizație condusă de vicepreședintele PSD, Gabriela Firea.  

PSD Alba reclamă la centru alianța PNL-PDL. „Nu are logică, sperăm să intrăm în normalitate”

Liderul PSD Alba, Ioan Dârzu, a declarat pentru gândul că va reclama situația din județ la viitorul Comitet Executiv al social-democraților.

„După alegeri s-a constituit o majoritate PNL – PDL, deoarece președintele CJ este de la PDL. Noi ne-am fi dorit ca alianța să fie PNL – PSD, ne deranjează colaborarea cu PDL. Nu există logică, noi vrem ca această alianță să intre în normalitate, să fie PSD – PNL”, a precizat pentru gândul Dârzu.

Între liderii locali ai PNL și PSD din Alba au existat schimburi de replici și despre banii aduși în județ, fiecare lăudându-se cu intervențiile făcute la centru pentru anumite proiecte locale.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a intervenit în scandalul din Alba, spunând că liberalii încalcă protocolul USL prin colaborarea pe care o au cu cei de la PSD.

Botoșani – acuzații de trădare

Scandalul în USL Botoșani a început de la cearta din Consiliul Județean, unde social-democrații nu au votat hotărârile propuse de președintele CJ, Florin Țurcanu (PNL). La scurt timp, liberalii și-au retras viceprimarul de la municipiul, reclamând tratamentul la care acesta era supus de primarul provenit de la PSD.

Și aici, social-democrații i-au acuzat pe cei de la PNL că au format majorități cu alte partide și că au încălcat protocolul USL. Surse din USL susțin că situația s-a detensionat după discuțiile între liderii celor două partide.

Bomba cu ceas de la Dâmbovița

Social-democrații din Dâmbovița au reclamat deja la centru politica de alianțe a colegilor de guvernare de la PNL. Problema o constituție alianța făcută de PNL în Consiliul Local Târgoviște, alături de PDL și PPDD.

Liberalii susțin în contrapondere că sprijină acele proiecte necesare comunității și că nu sunt aliați cu cei de la PDL.

Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, i s-a plâns premierului Ponta de situația din județ, dar și secretarului general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Traseiștii de la Mehedinți reclamați lui Dragnea

Trecerea prim-vicepreședintelui PDL, Mihai Stănișoară, la PNL, împreună cu mai mulți primari democrat-liberali, a trezit furia celor de la PSD. Președintele PSD Mehedinți, Adrian Duicu, care conduce și Consiliul Județean, s-a dus la Liviu Dragnea pentru a se plânge de racolările celor de la PNL.

Mai mult, și în interiorul PNL au existat tensiuni, unii membrii fiind excluși din partid.

Banii – sursa scandalului din Buzău

Chiar dacă până în prezent, relațiile din interiorul USL Buzău par să fie liniștite, situația este una tensionată din cauza numirilor în direcțiile de Finanțe.

USL Buzău a fost de la început o zonă cu probleme pentru liderii PNL și PSD. Cei de la PSD au acceptat cu greu ca liberalii să desemneze candidatul pentru Consiliul Județean, în condițiile în care ei dețineau funcția până la alegerile locale din 2012.

Problema actuală o constituie pretenția celor de la PNL de a numi șefii în structurile de conducere ale Finanțelor locale.

USL Vâlcea – acuzații de șantaj

Un alt punct fierbinte pe harta problemelor din USL este județul Vâlcea, unde liberalii și social-democrații au pornit un război local.

Conflictul a plecat de la numirile în anumite instituții subordonate primăriei, unde liberalii sunt arătați cu degetul de partenerii de guvernare că și-au tras partea leului. Președintele CJ Vâlcea, Ion Câlea (PSD), a spus că PNL Vâlcea practic un „șantaj dur” și că aceștia își doresc primăria Râmnicului.
Mai mult, la nivelul județului cei doi lideri ai USL nu își vorbesc, întâlnirile alianței neavând loc.

De la Gorj atacuri împotriva lui Antonescu

Președintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, actualmente vicepreședinte la nivel național al PSD l-a atacat direct pe președintele PNL, Crin Antonescu. De precizat, că din organizația condusă de Cârciumaru face parte și premierul Victor Ponta. Dacă într-o primă fază, Cârciumaru a transmis mesajul că unii primari s-ar putea să nu-l voteze pe Crin Antonescu la prezidențiale, ulterior acesta și-a radicalizat discursul.

Criticile la adresa lui Antonescu, indică relația proastă care există între liberali și social-democrați în județ. De altfel, județul Gorj este cunosct drept un fief al PSD.

Conflicte mai sunt în USL și în județele Ialomița și Neamț, liderii PNL și PSD certându-se pe majoritățile locale, dar și pe numirile în deconcentrate.
 

Citește și