Prima pagină » Știri politice » Ce susține Kelemen Hunor despre eliminarea pensiilor speciale

Ce susține Kelemen Hunor despre eliminarea pensiilor speciale

Ce susține Kelemen Hunor despre eliminarea pensiilor speciale

Vicepremierul Kelemen Hunor este de părere că nu este corectă abordarea conform căreia doar anumite pensii speciale să fie eliminate iar altele să fie menținute. Președintele UDMR consideră că partidele se întrec între ele ca la „un concurs de frumusețe” în ceea ce privește proiectele de lege care vizează eliminarea tipului de pensii menționat.

Kelemn Hunor a venit cu altă propunere într-o intervenție la B1TV, în cursul serii de miercuri, 16 februarie.

„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui”, a susținut vicepremierul.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că „în toate țările din lume” parlamentarii, militarii și magistrații au peste contributivitate o anumită sumă, pentru că nu pot face activități economice, dar „trebuie să vedem cum facem”.

„Ori tăiem toate pensiile speciale, pensiile ocupaționale, toate care nu-s pe bază de contributivitate, or dacă le tăiem doar pe unele, nu facem un lucru corect, just din punct de vedere al echității sociale. În fața legii toți suntem egali. Nu mergem pe populisme ieftine. Eu aș merge, și asta e poziția noastră, să tăiem toate pensiile speciale și ocupaționale să le plafonăm la un nivel acceptabil. Să ai pensie de 70.000 de lei e inacceptabil. Deci cineva care a fost la CCR, a fost și parlamentar și procuror sau judecător are 70.000 de lei. Nu se poate așa aberație. Trebuie o abordare frontală. În rest, acest concurs de frumusețe nu vreau să-l comentez deoarece durează de 10 ani”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre eliminare pensiilor speciale: „Mie-mi plac abordările nuanțate, nu cele populiste”

„Militarii care luptă pe front, pe teatre de război, cei care sunt în misiuni speciale la ONU etc. … Poate fi discutată separat orice soluție, dar un magistrat să iasă la pensie la 48 de ani, apoi se reagajează la stat… Ori un polițist, indiferent de gradul lui… La 50 de ani, oameni în forță sunt pensionari și se reangajează la stat și iau și pensie și un salariu bun”, a mai susținut liderul UDMR.

Totodată, vicepremierul a susținut că preferă abordările „nuanțate”, nu pe cele „populiste” în ceea ce privește eliminarea/impozitarea pensiilor speciale.

„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui. Președintele să zicem că are cel mai mare salariu, tot ce e venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%, că atunci nu se mai pune problema de neconstituționalitate. E politică fiscală și de impozitare a Guvenului. Militarii nu ajung la această sumă. Mie-mi plac abordările nuanțate, nu cele populiste. Am zis în coaliție să abordăm frontal această problemă, să fim credibili și să facem un lucru just”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Totodată, acesta a reamintit că primarii nu au pensii speciale deocamdată pentru că legea a fost prorogată.

Citește și