Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, candidat pe primul loc pentru Camera Deputaților, a declarat, miercuri, într-o conferință susținută la Cluj-Napoca în fața unei plăcuțe indicatoare aflată la una dintre intrările în municipiu, că nu se poate vorbi despre multiculturalism fără multilingvism, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Vrem plăcuțe multilingve la Cluj-Napoca, în limbile română, maghiară și germană. Nu cred că cineva ne poate acuza că doar în campanie vorbim de această problemă, eu, personal, și UDMR de zece ani luptăm pentru această chestiune. Cred că nu putem vorbi de un multiculturalism real fără multilingvism. Atât timp cât există o asemenea discrepanță între fapte și retorică, Clujul nu poate fi numit un oraș multicultural. Eu, în Parlament, mi-am propus să modific Legea nr. 215/ 2001, pentru a reduce de la 20% la 10% pragul ca să fie obligatorie inscripționarea și în limba unei minorități, și să introducem un prag alternativ, de 5.000 de persoane minoritare într-o localitate, pentru ca și atunci să fie obligatorie inscripționarea în limba acelei minorități”, a spus Csoma.
Potrivit acestuia, UDMR susține și varianta în care să poată fi lăsată la latitudinea administrației locale amplasarea unor astfel de indicatoare multilingve în semn de respect față de o minoritate.
La conferința de presă au mai participat și ceilalți doi candidați ai Uniunii aflați pe locuri considerate eligibile pe lista UDMR Cluj, Hegedus Csilla, locul 2 la Camera Deputaților, și Laszlo Attila, locul 1 la Senat, iar președintele executiv al filialei, Antal Geza, a avut asupra lui un afiș cu textul „Cluj-Napoca – Kolozsvar – Klausenburg”.
Potrivit liderului UDMR Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca minoritatea maghiară ajunge la 16%.