Ce vrăji mai face Parlamentul până la vacanță: o lege pe care nu a avizat-o nimeni se votează în plen. Antonescu: „Pe ultima sută de metri, putem”

Ce vrăji mai face Parlamentul până la vacanță: o lege pe care nu a avizat-o nimeni se votează în plen. Antonescu: Pe ultima sută de metri, putem
Publicat: 25/06/2013, 23:19
Actualizat: 19/03/2015, 02:20

În ultima săptămână a sesiunii, parlamentarii își dau peste cap propriile reguli și se pregătesc să adopte o lege sărind procedurile obișnuite ca să nu-și pericliteze vacanța. Inovația a fost prezentată în avanpremieră de președintele Senatului, Crin Antonescu: convocarea pentru miercuri la prânz a unei ședințe comune a Camerei Deputaților și a Senatului în care să se voteze Statutul parlamentarilor declarat neconstituțional la superimunitate, fără a avea însă decizia Curții Constituționale cu argumentele respingerii.

Contrar tuturor regulilor și cutumelor, legea a fost trecută pe ordinea de zi, chiar dacă nu a fost reavizată în comisia de statut, după decizia CCR. „Ce să adoptăm în comisie? Nu există raport! De la CCR nu a sosit nimic!”, ridică din umeri deputatul Iusein Ibram, vicepreședintele comisiei care ar fi trebuit să discute legea.

Ce vor vota atunci parlamentarii? Senatorii și deputații contactați de gândul sunt cam confuzi. Crin Antonescu însă nu e: „Din punctul de vedere practic al conducerii celor două Camere, având în vedere că suntem și pe ultimii metri a sesiunii, cred că putem da acest vot și fără motivare, pentru că ceea ce contează – contează decizia, soluția”, a explicat el inovația parlamentară.

Toni Greblă caută precedentul: „Exemple n-am”

Sindromul „Yes, we can” s-a răspândit rapid printre aleși. Prinși între vacanță și proceduri complicate, parlamentarii s-au separat în două tabere: cei care înțeleg, dar nu se mai încurcă în detalii și ceilalți, care nu mai înțeleg nimic. Cu toții, votează.

Toni Greblă, juristul numărul unu al PSD, e la mijloc. Se poate da un vot în plen pentru a pune în acord o lege cu ce spune Curtea Constituțională, chiar și dacă nu ai decizia CCR? Senatorul PSD nu stă pe gânduri: „Da!” Cu justificarea e mai complicat însă. „Pentru că… Dacă e declarată neconstituțională ce să mai aștepți?”, reduce Toni Greblă problema la una de logică.

Juristul PSD are și o soluție: „Dacă mă întrebați pe mine, susțin să fie scos acel articol neconstituțional, să fie eliminat cu totul din Statut. E varianta mea, nu neapărat a PSD. Există și varianta modificării, dar nu avem până în acest moment un text”, explică el cum orice e posibil.

S-a mai făcut așa ceva în Parlament? „Desigur”, garantează senatorul. Când vine însă vorba de exemple nu este loc de întors: „Exemple n-am!”, admite Toni Greblă.

Tudor Chiuariu salvează Parlamentul de la colaps financiar

Verestoy Attila este grăbit. După șase legislaturi încheiate ca senator UDMR, la a șaptea nu poate nega însă evidența. „Trebuie să avem o decizie în față ca să ne putem ocupa de acest lucru. Nu știu cum se va proceda. Întrebați-i pe cei de la Comisia Juridică”, evită el o explicație, după ședința în care conducerile Camerelor au decis să pună pe ordinea de zi o lege nediscutată încă în comisie.

Justificarea există însă. O dă Tudor Chiuariu, juristul PNL: de vină e Traian Băsescu. „Din cauză că toate aceste contestații (făcute de Traian Băsescu la CCR, n.r.) blochează de fapt reducerile bugetare pe care conducerile celor două Camere le-au gândit prin Statut. Dorim să reglăm aceste chestiuni cât mai repede, de-asta ne grăbim. Altfel, Parlamentul va ajunge în situația de a nu mai putea să se finanțeze în partea a doua a anului”, susține președintele Comisiei Juridicedin Senat.

Cum se va proceda? „Renunțăm la articolele respective, la toate articolele contestate de președinte la Curtea Constituțională”, spune Tudor Chiuariu. Soluția sa pentru ca Băsescu să nu invoce un viciu de procedură ca argument pentru o nouă respingere a legii: „Nu mai facem referire la CCR. Nu va fi o punere în acord cu decizia CCR, ci practic renunțăm la unele articole dintr-o lege. Putem face asta”, spune juristul PNL. Și admite premiera: „Nu, precedent nu este”.

Mirel Taloș e sincer: „Noi amânam până la toamnă”

Ce nu explică Chiuariu nu poate justifica nici liberalul Mirel Taloș, secretarul Comisiei pentru statut: cum se va supune la vot o lege pe care membrii comisiei de specialitate nu au văzut-o încă, cu mai puțin de 24 de ore înainte de ședință.

Mai mult, după ce au primit de la CCR simpla înștiințare că articolele criticate de Băsescu le-au fost declarate neconstituționale, parlamentarii s-au întâlnit să facă un plan. Nu au decis însă decât că sunt dispuși la amânarea până în toamnă dacă judecătorii nu-și scriu în timp util argumentația și o trimit la Monitor.

„Am avut o întâlnire la Comisie, dar nu aveam argumentația CCR. Așa că a rămas că dacă o vom avea până la finalul sesiunii parlamentare, vom face modificarea. Dacă nu, amânăm pentru la toamnă. Nu a fost luată o decizie în absența argumentației CCR. Te poți trezi după aceea că spune ceva și noi am trecut altă nuanță în lege”, explică Mirel Taloș.

Nici deputatul PNL nu știe însă ce va avea pe masă mâine la vot, în plen. „Cert este că un nou proiect de modificare nu există. Iar pe cel vechi noi nu am luat nicio decizie fără a avea dispozitivul Curții Constituționale. Dar asta se poate întâmpla și mâine, nimic nu e exclus”, mai spune Taloș.

Curtea nu exclude să le dea parlamentarilor colacul de salvare

În confuzia generală, parlamentarii mai trag speranță de la Curte. Contactat de gândul, unul dintre judecătorii Curții nu a exclus ca mâine decizia prin care superimunitatea parlamentară era respinsă să ajungă la Monitorul Oficial, salvând situația.

Cu sau fără hotărârea publicată – singura cale prevăzută de Constituție pentru a fi general obligatorie -, judecătorii sunt îngăduitori cu Parlamentul. „Nu e scrisă totuși nicăieri o procedură. Noi le-am trimis articolele declarate neconstituționale, nu cred că este o problemă să schimbe legea”, spune judecătorul contactat de gândul.

Constituția nu lasă însă loc de echivoc: „Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”.

În urmă cu cinci zile, Curtea Constituțională a admis argumentele lui Băsescu care reclamase că parlamentarilor nu ar trebui să li se permită să ceară procurorilor dovezi, „motive concrete și temeinice”, în momentul în care li se solicită să-și dea acceptul pentru percheziția sau reținerea unui coleg.

Potrivit Constituției, Parlamentul este obligat să pună în acord decizia Curții cu actul normativ contestat, în maximum 45 de zile de la publicarea acestei hotărâri, cu argumentele necesare, în Monitorul Oficial.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu