Ședința de astăzi a Biroului Permanent Național a PSD a fost una încinsă după ce Victor Ponta a deschis pentru prima dată în mod oficial discuția despre sancțiunile care se vor aplica celor care au probleme cu justiția. Liderul PSD a venit la discuții fără să prezinte clar cum va arăta viitorul Statut al social-democraților, ci doar le-a vorbit celor din conducerea partidului despre principiile generale pe care le are în vedere.
Astfel, Ponta a deschis discuția vorbindu-le pesediștilor despre faptul că 80% din populație a cerut PSD să se reformeze și că acest lucru se va realiza prin noul Statut. Fără să intre în detalii, premierul Ponta i-a anunțat pe social-democrați ce riscă după aplicarea noului Statut. Calitatea de inculpat într-un dosar de corupție va fi sancționată cu pierderea funcțiilor politice deținute în partid, dar și cu pierderea funcțiilor administrative și din Guvern. De asemenea și cei trimiși în judecată pentru fapte de corupție sau cei arestați preventiv vor trebui să facă un pas în spate și să fie automat suspendați din funcțiile deținute, dacă refuză să-și dea demisia.
Pesediștii nu s-au arătat de acord cu premierul, cerându-i să vină cu precizări clare în ceea ce privește pierderea funcțiilor.
Surse social-democrate au declarat pentru gândul că cel mai vocal a fost vicepreședintele PSD, Gheorghe Nichita, care este totodată și președintele PSD Iași și primar al municipiului Iași. Acesta i-a transmis premierului că a avut deja calitatea de inculpat într-un dosar și că nu este de acord ca pentru o astfel de acuzație a procurorilor să-și dea demisia din funcția de primar și sau de la partid. Poziția lui Nichita a fost completată și de alți vicepreședinți ai PSD, care au cerut lămuriri explicite despre cum se va aplica în viitor Statutul partidului. Acestora li s-a adăugat și Codrin Ștefănescu, care a atras atenția asupra aplicării acestui amendament, care poate afecta foarte mulți social-democrați cu funcții de conducere în administrația centrală și locală.
„Trebuie să definim termenul de corupție, dacă abuzul în serviciu este corupție. Trebuie să fim expliciți, deoarece oricine îți poate face un dosar”, le-a spus Nichita celor din conducerea PSD.
El a adăugat că în administrația locală se poate începe cercetarea penală și pentru elibarea unui PUZ, dacă cineva depune o plângere și totul se răsfrânge asupra primarului.
În discuții, Nichita le-a transmis colegilor că există pericolul să se distrugă mai mult decât se construiește prin acest nou Statut și că social-democrații se vor mai teme să candideze pentru diferite funcții în administrația locală.
„Și eu doresc reforma, dar este un cerc vicios, treaba asta poate să fie periculoasă, să nu creăm artificial situații, nu trebuie să dăm oamenii incomozi afară din partid”, a fost potrivit surselor social-democrate poziția lui Nichita.
Codrin Ștefănescu l-a întrebat direct pe Victor Ponta ce se va întâmpla dacă și pe numele său va apărea în perioada următoare un dosar. Surse din BPN susțin că Ponta i-a răspuns că, dacă va apărea un dosar își va da demisia de la Guvern și din fruntea PSD.
Membrii BPN al PSD au reacționat, susținând că un astfel de amendament introdus în Statutul partidului poate fi extrem de periculos pentru foarte mulți membri de partid.
Comisia de Statut a PSD discută ce se va întâmpla cu viitorul document care va sta la baza activității partidului, decizia finală urmând să fie luată la Consiliul Național din 20 – 21 martie. Președintele PSD Victor Ponta a declarat public că dacă nu vor fi aprobate la Consiliul Național modificările la Statut pe care le propune, pesediștii vor trebui să își găsească alt lider.
O altă temă aflată în centrul discuțiilor PSD o constituie definirea partidului: dacă PSD este un partid de centru stânga sau de stânga.
Premierul Victor Ponta a anunțat că noile prevederi se vor aplica doar pentru fapte de corupție, precizând că dosarul Referendumului în care este implicat Liviu Dragnea nu va avea implicații asupra viitorului acestuia în PSD.