Cele două LINII ROȘII ale lui Iohannis. „Serviciile secrete nu trebuie să se amestece în politică”

Cele două LINII ROȘII ale lui Iohannis. „Serviciile secrete nu trebuie să se amestece în politică
Publicat: 17/01/2017, 19:08
Actualizat: 18/01/2017, 08:53

Klaus Iohannis a anunțat, marți seară, că a semnat decretele de eliberare din funcție și de trecere în rezervă a lui Florian Coldea. Șeful statului a ținut să transmită un mesaj: dezbaterea din spațiul public, cu privire la serviciile secrete, este binevenită.

„Aceste discuții poate ar părea contraproductive, dar eu cred că e bine că s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul lor în sistemul de securitate națională. S-a discutat despre controlul parlamentar și bine că s-a discutat”, a declarat Klaus Iohannis.

În acest context, șeful statului a cerut „trasarea a două linii roșii”: serviciile să nu fie lăsate să se amestece în politică, iar, în același timp, controlul parlamentar să fie unul transparent.

„Nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică. Cealaltă linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici aceasta nu e bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de cum relaționează cu serviciile e nevoie de un control parlamentar transparent”, a afirmat șeful statului.

În acest sens, Iohannis a subliniat că „Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic”, criticând modul în care s-a decis componența comisiei de control parlamentar a activității SRI.

„Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor”, a precizat șeful statului.

În același timp, șeful statului le-a transmis parlamentarilor că au „multă treabă în domeniul securității naționale” și că așteaptă un comportament matur din partea acestora atât pe această speță, cât și în privința amnistiei și grațierii.

„Împreună cu consilierii mei am numărat și am constatat că e nevoie de îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la domeniul de activitate al serviciilor secrete. Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotârâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Va trebui să dovedească în această speță și în cealaltă mult discutată, a amnistiei și grațierii, va trebui să dovedească dacă e matură această nouă majoritate sau mai are de lucru”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat, în final, că își dorește o majoritate matură și că o așteaptă, în contextul în care, până acum, noul Parlament „nu a făcut nimic”.

Gândul a transmis live text cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Tocmai am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea. E vorba despre eliberarea din funcție și trecerea în rezervă. S-a discutat mult în spațiul public despre serviciile secrete. Serviciile sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba și așa cum spune numele, câteodată opinia publică nu știe multe despre ce fac. Aceste discuții poate ar părea contraproductive, dar eu cred că e bine că s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul lor în sistemul de securitate națională. S-a discutat despre controlul parlamentar și bine că s-a discutat.

– Vreau să subliniez. Pentru ca politicienii să își facă treaba bine e important să trasăm două linii roșii. Una se referă la cum se relaționează serviciile secrete la politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică. Cealaltă linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici aceasta nu e bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de cum relaționează cu serviciile e nevoie de un control parlamentar transparent.

– Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor. Pentru a avea un astfel de control e nevoie de negocieri puternice între putere și opoziție, să se implice și unii și alții în aceste comisii.

– Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească. Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei am numărat și am constatat că e nevoie de îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la domeniul de activitate al serviciilor secrete.

– Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotârâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Va trebui să dovedească în această speță și în cealaltă mult discutată, a amnistiei și grațierii, va trebui să dovedească dacă e matură această nouă majoritate sau mai are de lucru.

– Ce fel de majoritate vom avea, încă nu știm. Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. Și-a impus șefi de comisii, și-au votat câteva promisiuni populiste din campanie.

– Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorității, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură care înțelege că România e numai una și care va veni lângă președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și împreună să dovedim că România e sigură pentru cetățenii ei și o națiune puternică în corul celorlalte națiuni. Îmi doresc o majoritate matură, o aștept.

Marți, SRI a anunțat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiță a fost finalizată, fiind întocmit un raport „care clarifică toate aspectele vehiculate în spațiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar și alte aspecte care țin de activitățile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public”. Deși SRI a arătat că Florian Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, Biroul Executiv al SRI propunând repunerea sa în funcție, Coldea i-a solicitat directorului SRI Eduard Hellvig eliberarea din funcție și punerea la dispoziția SRI.

Săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Mădălina Dobrovolschi, confirma faptul că președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Florian Coldea, la Cotroceni, joi, când prim-adjunctul SRI a fost pus la dispoziție, fiind suspendat pe durata anchetei interne de la SRI cu privire la afirmațiile lui Sebastian Ghiță. La acel moment, purtătoarea de cuvânt nu a dorit să comenteze dacă o întâlnire similară a președintelui a avut loc și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu