Klaus Iohannis a anunțat, marți seară, că a semnat decretele de eliberare din funcție și de trecere în rezervă a lui Florian Coldea. Șeful statului a ținut să transmită un mesaj: dezbaterea din spațiul public, cu privire la serviciile secrete, este binevenită.
„Aceste discuții poate ar părea contraproductive, dar eu cred că e bine că s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul lor în sistemul de securitate națională. S-a discutat despre controlul parlamentar și bine că s-a discutat”, a declarat Klaus Iohannis.
În acest context, șeful statului a cerut „trasarea a două linii roșii”: serviciile să nu fie lăsate să se amestece în politică, iar, în același timp, controlul parlamentar să fie unul transparent.
„Nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică. Cealaltă linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici aceasta nu e bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de cum relaționează cu serviciile e nevoie de un control parlamentar transparent”, a afirmat șeful statului.
În acest sens, Iohannis a subliniat că „Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic”, criticând modul în care s-a decis componența comisiei de control parlamentar a activității SRI.
„Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor”, a precizat șeful statului.
În același timp, șeful statului le-a transmis parlamentarilor că au „multă treabă în domeniul securității naționale” și că așteaptă un comportament matur din partea acestora atât pe această speță, cât și în privința amnistiei și grațierii.
„Împreună cu consilierii mei am numărat și am constatat că e nevoie de îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la domeniul de activitate al serviciilor secrete. Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotârâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Va trebui să dovedească în această speță și în cealaltă mult discutată, a amnistiei și grațierii, va trebui să dovedească dacă e matură această nouă majoritate sau mai are de lucru”, a spus Iohannis.
Șeful statului a mai subliniat, în final, că își dorește o majoritate matură și că o așteaptă, în contextul în care, până acum, noul Parlament „nu a făcut nimic”.
Gândul a transmis live text cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
– Tocmai am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea. E vorba despre eliberarea din funcție și trecerea în rezervă. S-a discutat mult în spațiul public despre serviciile secrete. Serviciile sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba și așa cum spune numele, câteodată opinia publică nu știe multe despre ce fac. Aceste discuții poate ar părea contraproductive, dar eu cred că e bine că s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul lor în sistemul de securitate națională. S-a discutat despre controlul parlamentar și bine că s-a discutat.
– Vreau să subliniez. Pentru ca politicienii să își facă treaba bine e important să trasăm două linii roșii. Una se referă la cum se relaționează serviciile secrete la politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică. Cealaltă linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici aceasta nu e bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de cum relaționează cu serviciile e nevoie de un control parlamentar transparent.
– Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor. Pentru a avea un astfel de control e nevoie de negocieri puternice între putere și opoziție, să se implice și unii și alții în aceste comisii.
– Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească. Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei am numărat și am constatat că e nevoie de îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la domeniul de activitate al serviciilor secrete.
– Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotârâtor în felul în care se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Va trebui să dovedească în această speță și în cealaltă mult discutată, a amnistiei și grațierii, va trebui să dovedească dacă e matură această nouă majoritate sau mai are de lucru.
– Ce fel de majoritate vom avea, încă nu știm. Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. Și-a impus șefi de comisii, și-au votat câteva promisiuni populiste din campanie.
– Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorității, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură care înțelege că România e numai una și care va veni lângă președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și împreună să dovedim că România e sigură pentru cetățenii ei și o națiune puternică în corul celorlalte națiuni. Îmi doresc o majoritate matură, o aștept.
Marți, SRI a anunțat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiță a fost finalizată, fiind întocmit un raport „care clarifică toate aspectele vehiculate în spațiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar și alte aspecte care țin de activitățile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public”. Deși SRI a arătat că Florian Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, Biroul Executiv al SRI propunând repunerea sa în funcție, Coldea i-a solicitat directorului SRI Eduard Hellvig eliberarea din funcție și punerea la dispoziția SRI.
Săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Mădălina Dobrovolschi, confirma faptul că președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu Florian Coldea, la Cotroceni, joi, când prim-adjunctul SRI a fost pus la dispoziție, fiind suspendat pe durata anchetei interne de la SRI cu privire la afirmațiile lui Sebastian Ghiță. La acel moment, purtătoarea de cuvânt nu a dorit să comenteze dacă o întâlnire similară a președintelui a avut loc și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.