Cele două soluții ale lui Traian Băsescu în cazul interceptărilor: ”Eu asta aș cere dacă aș fi președinte”
„Datorită CCR, acum suntem într-un moment care vizează în mod fundamental viitorul și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului. Ce facem cu interceptările convorbirilor telefonice? Avem 2 variante: una de mijloc (…), alta fundamental democratică, (…) scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicațiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entități independente conduse de judecători și procurori numiți de CSM și asociațiile magistraților, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare și punerea lor în aplicare”, a declarat Traian Băsescu, printr-o postare pe Facebook.
Fostul președinte susține că scoatera din structura SRI a platformei de interceptare a comunicațiilor ”va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată”.
Această soluție ”nu implică și costuri suplimentare consistente, dar necesită voință politică și curaj”, a mai spus Băsescu.
”Eu asta aș cere dacă astăzi aș fi președinte”, a concluzionat el.
Varianta ”de mijloc” precizată de Traian Băsescu ar fi ”partajarea platformei existente către toate instituțiile cu atribuțiuni de supraveghere tehnică”.
”Este o soluție de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum și care nu peste mult timp va trebui schimbată”, a apreciat fostul șef de stat.
Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri că ordonanța de urgență pe tema interceptărilor care va fi adoptată de Executiv reprezintă o soluție ”de moment cel puțin”, având în vedere că prioritatea este ca procesul de cercetare în justiție să nu fie întrerupt.
”Este soluția de moment cel puțin. E important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere și pe urmă va fi timp să vedem dacă sunt alte soluții mai bune, dar important este să nu se întrerupă procesul de cercetare în justiție”, a spus primul-ministru.
Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul ordonanței de urgență privind interceptările.
Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil proiectului ordonanței de urgență privind interceptările, dar cu câteva observații, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări, proiectul de ordonanță de urgență urmând să fie avizat vineri în CSAT și apoi aprobat în ședința extraordinară a Guvernului.