Cerința lui Nicoale Ciucă pentru Marcel Ciolacu, după reconfirmarea ratingului de țară: „Să depună la Comisia UE un plan fiscal-bugetar”

Publicat: 12 10. 2024, 16:56
Actualizat: 12 10. 2024, 16:58
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a anunțat sâmbătă, printr-o postare pe Facebook că agenția S&P Global a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB-/A3, subliniind astfel stabilitatea economică a țării.

Liderul liberalilor a făcut referire la bonificația de 3% acordată de Guvern pentru contribuabilii care își plătesc datoriile fiscale la timp, și la propunerea PNL de a crește această bonificație la 5%, ca un gest de apreciere din partea statului.

Bonificația de 3% acordată de Guvern prin Ministerul Finanțelor și pentru care Partidul Național Liberal a depus un amendament în Parlament în vederea creșterii acesteia la 5%. Este un gest de apreciere din partea statului pentru responsabilitatea voastră, a celor care muncesc și își plătesc obligațiile fiscale, iar asta ne ajută să menținem echilibrul economic.

Pentru a consolida aceste rezultate, Nicolae Ciucă a cerut Guvernului condus de Marcel Ciolacu să depună la Comisia Europeană un plan fiscal-bugetar concret. Potivit șefului PNL, acesta ar trebui să includă:

  • Creșterea investițiilor din fonduri naționale, alături de menținerea celor din fonduri europene, cu alocări specifice pentru autoritățile locale;
  • Reducerea cheltuielilor curente ale statului pentru ajustarea deficitului bugetar;
  • Continuarea absorbției fondurilor europene din PNRR și Politica de Coeziune, așa cum s-a realizat cu succes în 2022-2023.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel CIOLACU: Agențiile de rating confirmă STABILITATEA macroeconomică a României / Nu creștem taxele

Ministerul Finanțelor: Agenția de rating S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă!