„Noi am avut o ședință la PSD București, am discutat mai multe probleme, am discutat inclusiv despre situația în care se află partidul după aceste alegeri europarlamentare și rămâne ca punctul nostru de vedere să-l prezentăm în CEx, unde se iau și deciziile cele mai importante. Noi o susținem pe Rodica Nassar în poziția de secretar general al partidului, considerăm că Bucureștiul trebuie să aibă un reprezentant în conducerea partidului și sperăm ca și ceilalți colegi din teritoriu să ne susțină”, a declarat Gabriela Firea, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național PSD.
Funcția este deținută actualmente de Codrin Ștefănescu.
În noiembrie 2018, Gabriela Firea anunța că și-a dat demisia din funcția de președinte interimar la București, înainte de ședința la care se discută retragerea sprijinului politic pentru ea.
PSD caută variante pentru ministerul Justiției. Nume vehiculate: Birchall, Cazanciuc și Corlățean
Social democrații discută propunerile pentru ministerele Justiției, Fondurilor Europene și Românii de Pretutindeni, după refuzul lui Klaus Iohannis de a numi propunerile anterioare, în discuție fiind la Justiție numele Anei Birchall, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc, spun surse politice.
Potrivit surselor citate, în discuție sunt cele trei nume la ministerul Justiției, și anume: Ana Birchall (actual ministru interimar la ministerul Justiției), Robert Cazanciuc (care a mai deținut această funcție într-o altă guvernare PSD) și Titus Corlățean (fost ministru al Justiției și al Externelor, demisionând în urma scandalului legat de organizarea votului în Diaspora la alegerile prezidențiale din 2014).
Sursele politice spun că Natalia Intotero ar urma să revină la ministerul Românilor de Pretutindeni deoarece nu a prins un loc eligibil la europarlamentare, fiind pe locul 11.
Social democrații mai urmează să stabilească un candidat pentru Ministerul Fondurilor Europene, acolo unde a fost Rovana Plumb.
Guvernul va mai rămâne și fără un vicepremier pentru că Viorel Ștefan urmează să vacanteze funcția pe care o deține în Executivde la 1 iulie, în contextul în care de la acea dată ar urma să fie membru al Curții de Conturi a UE.
Propunerile de remaniere refuzate anterior de președintele Klaus Iohannis au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.
În prezent, ministerele sunt conduse interimar de Ana Birchall la Justiție, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și Ștefan Radu Oprea la Românii de Pretutindeni.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, că săptămâna aceasta coaliția de guvenare trebuie să trimită propunerile pentru cele trei portofolii de miniștri, dar și o nominalizare pentru funcția de vicepremier deținută de Viorel Ștefan, precizând că-l va suna pe președintele Klaus Iohannis.
CEx a validat propunerea lui Birchall ca ministru al Justiției și Corlățean ca vicepremier
Comitetul Executiv al PSD a votat, marți seară, propunerea Anei Birchall ca ministru plin al Justiției, iar a lui Titus Corlățean ca vicepremier, în locul lui Viorel Ștefan, deoarece acesta din urmă va fi de la 1 iulie să fie membru al Curții de Conturi a UE, au spus surse politice pentru Mediafax.
Ana Birchall este în prezent ministru interimar al Justiției. De asemenea, Rodica Nassar ar fi fost validată în funcția de secretar general al PSD, în locul lui Codrin Ștefănescu, au precizat sursele citate.
Titus Corlățean se află, la ora transmiterii știrii, în direct la Antena 3, acesta spunând că nu a primit o informare oficială în acest sens și nici nu știe dacă a fost numit. „Am spus întoteauna că oamenii au domeniu de competență relevant”, a spus Corlățean.
De asemenea, Comitetul Executiv al PSD a stabilit, marți seară, numirea în funcția de președinte interimar al organizației social-democrate din București, au spus surse politice pentru Mediafax.