16:38 Cătălin Rădulescu: Noi, intelectualii din PSD, am putea candida la Congres
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu anunță, vineri, că „grupul de intelectuali” din PSD, din care susține că face parte și el, se pregătește să participe la alegerile din partid, precizând că el, dacă o va face, va candida pentru funcția de vicepreședinte.
16:35 Firea, despre Congresul pe 29 iunie: Coincidență sau nu, eu chiar în acea perioadă voi fi în spital
16:24 Stănescu: Posibil să candidez la funcția de vicepreședinte
Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD din motive personale. Social-democratul a precizat că este posibil să candideze pentru postul de vicepreședinte al partidului, la Congresul din 29 iunie.
„Sunt alături de doamna prim-ministru și președintele interimar al PSD până la viitorul Congres. Am demisionat din motive personale. E posibil la funcția de vicepreședinte, dar în niciun caz la cea de președinte”, a afirmat Paul Stănescu, la finalul ședinței de vineri a Comitetului Executiv al PSD.
Acesta a adăugat că, în opinia sa președintele PSD ar trebui să fie și șeful Executivului.
„Ar fi bine va președintele partidului sa fie și premier”, a completat Stănescu.
Întrebat dacă a votat împotriva organizării Congresului pe 29 iunie, social-democratul a spus că a avut altă viziune.
„Eu vedeam o altă desfășurare a parcursului alegerilor din partid, așa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului și alegerea candidatului PSD pentru funcția prezidențială, apoi că organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiții de liniște. Ne-am precipitat puțin”, a conchis Paul Stănescu.
16:14 Premierul, după demisia lui Stănescu: A spus că pleacă din motive personale
Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD, a declarat că Paul Stănescu și-a motivat demisia din funcția de președinte executiv al PSD din cauza unor chestiuni personale și spune că seara trecută nu știa de această demisia.
„Paul Stănescu va activa în cadrul PSD. E un membru vechi, e o persoană care iubește foarte mult acest partid”, a declarat Viorica Dăncilă.
„Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Am vorbit și aseară. Azi am aflat de decizia domniei sale. Aseară nu știam că Paul Stănescu își dă demisia”, a mai spus Dăncilă.
Paul Stănescu a demisionat vineri din funcția de președinte executiv al PSD, în timpul ședinței CEx.
16:13 Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale
Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, vineri, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale, precizând că social democrații iau în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara partidului.
„Trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri. În proimul rând, trebuie să modificăm statulul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului. Doi, trebuie să vebim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de ideim, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale, iar aceste Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale. De ce at\t de repede? Pentru c[ timpul ne preseaz[, dup[ cum ;tit’i, de pe 11 august începem strângerea de smenături pentru candidatul la prezidențiale „, a declarat Viorica Dăncilă.
Președintele interimar al PSD a fost întrebată dacă social democrații iau în calcul desemnarea unui prezidențiabil din afara partidului, Dăncilă răspunzând pozitiv.
„Luăm în calcul și această variantă. Binențeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Național. După cum ați văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuții ,au vorbit totți colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers (…) Trebuie să ținem cont și de votul de la europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale”, a declarat Viorica Dăncilă.
16:04 Ciolacu, întrebat dacă va candida în PSD: Nu includ, nu exclud
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților în locul lui Liviu Dragnea, a declarat, la finalul ședinei PSD, că se va organiza congres în luna iunie pentru că unii vor stabilitate, dar a evitat să spună dacă își va depune candidatura pentru vreo funcție.
„Prioritatea mea este moțiunea și a rămas în continuare. Matematic nu e nicio problemă”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința PSD.
Ciolacu anunțase anterior că aceasta este cea mai importantă problemă pentru partid, nu congresul.
Întrebat de candidaturi: „Vom vedea cine își depune candidaturile. Nu exclud, nu includ (n.e.: dacă va candida). Trebuia o analiză mai aprofundată, să ne facem planuri pentru viitor. Proiectul politic va fi coordonat de Marian Oprișan. Nici doamna Dîncilă nu și-a anunțat candidatura”.
„Există unii care vor stabilitate, vom face congres”, a completat Ciolacu.
16:02 Oprișan: În orice țară, când un partid rămâne fără președinte se face Congres într-o săptămână
Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, la finalul CEx, că în orice țară civilizată din Uniunea Europeană atunci când un partid rămâne fără președinte se face Congres într-o săptămână pentru alegerea altuia.
„În orice țară civilizată din UE, din care facem parte, când partidul rămâne fără președinte se face Congres într-o săptămână și se rezolvă situația. Nu poți să stai cu interimat la nesfârșit ca să pui în practică ceea ce avem noi de pus în practică”, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta a exclus o candidatură la funcția de președinte executiv al PSD la Congresul din 29 iunie al partidului, comentând „sub nicio formă”.
Chestionat dacă va face tandem cu Viorica Dăncilă la șefia partidului, Oprișan a replicat: „Doamna Dăncilă este o femeie extraordinară și un om politic care are multe de spus în România.
Social-democratul a negat că ar fi discutat cu liderii de filiale pentru a îi convinge să susțină organizarea unui Congres mai devreme.
„Nici pomeneală. Nu am avut nici o discuție cu nimeni, eu întotdeauna ce am de spus spun în interiorul partidului”, a conchis Oprișan.
16:00 Bădălău anunță că propunerea datei congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă
Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat că propunerea organizării congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă, iar decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
„A fost o propunere făcută de doamna președinte interimar, supusă la vot și cu majoritate. Va fi schimbarea statutului în prima parte, iar în a doua validarea candidatului la prezidențiale, președintele partidului și Biroul Politic”, a declarat Niculae Bădălău, la ieșirea de la ședința PSD.
Acesta a spus că nu va candida și că vrea să își ducă mai departe funcția de șef al organizației locale Giurgiu.
15:18 A fost stabilită data la care va avea loc congresul extraordinar al PSD
12:50 Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv al PSD
Paul Stănescu a demisionat vineri din funcția de președinte executiv al PSD, în timpul ședinței CEx în care se hotărăște, printre altele, data organizării congresului formațiunii.
12:00 Primarul Capitalei și președinte interimar PSD București Gabriela Firea a declarat vineri, înainte de ședința social democraților, că un congres în partid nu se poate organiza în perioada imediat următoare, fiind nevoie, mai degrabă, să se strângă rândurile pentru moțiunea de cenzură.
„Să venim cu un mesaj clar pentru români, și nicidecum să alergăm după scaun. Un Cogres va trebui să aibă loc pentru modificarea statului și pentru alegerile prezidențiale. Acum avem o conducere statutară și nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere”, a declarat Gabriela Firea.
Întrebată dacă acest congres trebuie să aibă loc în perioada imediat următoare, Firea a spus: „Când să îl organizăm? Nu trebui să fie organizate conferințe în județe. Noi în loc să strângem rândurile pentru moțiunea de cenzură în Parlament, începem iar s-o luăm de la capăt cu grupuri, grupulețe, în loc să fim preocupați de alte probleme?”
Social democrații discută, la ora transmiterăă știrii, în ședința CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.
11:32 „Nu am încă un răspuns de la dl. președinte”, a spus Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuțiile din coaliția PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere și că așteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniștri interimari, a căror mandate expiră vineri.
Aceasta a anunțat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană.
În cazul refuzului deja exprimat de președintele Klaus Iohannis față de propunerea de a-l numi pe Titus Corlățean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că așteaptă un răspuns oficial.
„Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă așteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat șeful Executivului.
În ședința trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu. În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014″. Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, șeful statului a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.
11:20 Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat vineri, înainte de ședința Cex PSD, că este nevoie de o conducere stabilă a partidului și că încurajează orice om care vrea să își depună candidatura, dar el nu se va afla printre aceștia.
„În momentul acesta eu consider că e necesar să existe o conducere stabilă a partidului, pentru a lua decizii în partid și a gestiona majoritatea parlamentară”, a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.
Întrebat dacă Viorica Dăncilă este o variantă pentru președinția partidului, Buzatu a spus: „Eu încurajez toți candidații care vor să candideze, eu nefiind printre aceștia”
Despre prezidențiabil, Buzatu a completat: „Probabil vor fi și mai multe vehiculate în următoarele zilele. Nu știu. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare șansă de a înfrunta candidații opoziției”.
Social democrații se reunesc, la ora transmiterii știrii, în ședința Cex, unde urmează să decidă, printre altele și propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunțat că îl respinge pe Titus Corlățean. Totodată, social democrații trebuie să decidă data congresului unde să se aleagă noua conducere.
11:12 „Din punctul meu de vedere prioritatea partidului în momentul de față, și a mea personală, este să ne organizăm pentru moțiunea de cenzură.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă are emoții pentru moțiunea de cenuzură, acesta a răspuns: „Numai proștii nu au emoții. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal”.
„Aș dori să vorbesc despre aceste lucruri după Comitetul Executiv, eu vă spun cu ce mesaj voi intra în CEx. Întâi să terminăm cu moțiunea și după stăm de vorbă”, a declarat Ciolacu, întrebat despre o posibilă candidatură la funcția de președinte al social-democraților.
Social democrații se reunesc, la ora transmiterii știrii, în ședința Cex, unde urmează să decidă, printre altele și propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunțat că îl respinge pe Titus Corlățean.
11:07 „Probabil într-o lună, două Congres. Este părerea lor și le-o respect (cei care vor Congres mai repede – n.r.). Nu consider că este amânat. Consider că e mult mai important să ne întoarcem la agenda cetățeanului. Dar de ce considerați că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere. Doamna Viorica Dăncilă e un președinte interimar al PSD și este unul foarte bun. Sigur că sunt mulțumit”, a declarat Niculae Bădălău, ministru al Economiei.
Bădălu spune că nu visează nicio funcție în interiorul PSD și se concentrează pe portofoliul de la Economie.
Întrebat dacă este posibil ca prezidențiabilul susținut de PSD să vină din afara partidului, acesta a răspuns: „Există și posibilitatea asta, un intelectual de stânga”.
Știrea inițială. Liderii PSD vor discuta despre propunerile de remaniere pentru portofoliile Justiție, Fonduri Europene și Românii de Pretutindeni, după expirarea mandatelor de interimat.
În acest context, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuțiile din coaliția PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere și că așteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniștri interimari, a căror mandate expiră vineri.
Aceasta a anunțat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană.
În cazul refuzului deja exprimat de președintele Klaus Iohannis față de propunerea de a-l numi pe Titus Corlățean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că așteaptă un răspuns oficial.
„Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă așteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat șeful Executivului.
În ședința trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu. În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014″. Referitor la ceilalți trei miniștri propuși de PSD, șeful statului a declarat, marți la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.
În contextul remanierii, președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat că probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moțiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că, la CEx de vineri, va fi făcută o analiză „cu cărțile pe masă” referitoare la rezultatul la europarlamentare.
Printre deciziile luate de social-democrați, la Comitetul Executiv de miercurea trecută, a fost numirea în funcția de președinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcția de secretar general, în locul lui Codrin Ștefănescu. Viorica Dăncilă este președintele interimar al PSD. CEx a mai decis că trebuie menținută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat interima șefia PSD București.