Chelaru: CE a transmis îngrijorări privind incompatibilități ale unor parlamentari și miniștri
„Ne-am întâlnit cu cei cinci experți ai Comisiei pe câteva probleme care țin de MCV, în principal în ce privește conflictul de interese, de situația corupției, probleme de revizuire a Constituției și cu privire la implementarea celor patru Coduri. Comisia ne-a transmis că există în continuare probleme și a manifestat o anumită îngrijorare față de împrejurarea că pe incompatibilități, pe conflicte de interese sunt membri importanți și din Parlament și miniștri asupra cărora există semne de întrebare venite atât din partea ANI, cât și din partea altor instituții”, a spus Chelaru, după întâlnire.
El a ținut să precizeze că experții Comisiei Europene nu s-au referit punctual la persoane aflate în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. „Experții au evitat să se refere punctual la vreun aspect. (…) Aici nu s-a discutat de incompatibilități, ci mai mult de hotărârile de condamnare care nu au fost puse în aplicare. Cred că s-au referit la cazul Diaconu, asupra căruia știți care a fost decizia”, a mai spus social-democratul.
Potrivit afirmațiilor sale, experții Comisiei au înțeles modificările la Statutul parlamentarului, conform cărora, în mod automat, când un ministru-parlamentar este condamnat definitiv pierde calitatea de parlamentar. „Nu mai e nevoie de o aprobare a Parlamentului în acest sens, lucru care ar trebui să devină și este firesc să devină un automatism. Au sesizat și experții acest lucru”, a spus Ioan Chelaru.
Senatorul PSD a adăugat că un alt subiect discutat în timpul întrevederii a fost procesul de revizuire a Constituției. „Am discutat situația revizuirii Constituției și am explicat că nu mai este o presiune specială în sensul în care procesul de revizuire nu va mai avea o foaie de parcurs foarte strânsă. Din contră, se va desfășura în continuare pe acest an și, probabil, pe anul viitor”, a precizat Chelaru.
Parlamentarii Ioan Chelaru, Eugen Nicolicea, Gabriel Andronache, Marinică Dincă Marinică și Mihai Donțu au avut, marți, o întâlnire cu delegația Comisiei Europene privind monitorizarea Justiției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).
În raportul din ianuarie 2014, CE a formulat o serie de recomandări Parlamentului care privesc respectarea independenței sistemului judiciar. În raport se arăta că Parlamentul ar trebui să se asigure că nu există excepții de la aplicarea legilor privind incompatibilitățile, conflictele de interese și averile nejustificate, să se asigure că legile privind corupția se aplică în mod egal tuturor cetățenilor (hotărâri cu privire la cererile privind percheziția, reținerea și arestarea parlamentarilor) și să se asigure că, prin introducerea noului statut al parlamentarilor, se mărește la maximum numărul de hotărâri judecătorești definitive care sunt executate automat.
Delegația Comisiei Europene, care se află la București în perioada 1-3 aprilie, a avut, până în prezent, întâlniri și cu reprezentanții Ministerului Justiției și ai Consiliului Superior al Magistraturii.