Chițoiu spune că Băsescu l-a rugat să nu-l schimbe pe Radu Ghețea de la conducerea CEC, banca de la care fiica președintelui a luat credit. Cum justifică Președinția telefonul
Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a afirmat că a fost sunat de către președintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Ghețea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenție.
Inițiativa lui Băsescu de a-i telefona lui Chițoiu, pentru a-i cere să nu-l schimbe din funcție pe Radu Grațian Ghețea, președintele CEC numit în timpul guvernării Tăriceanu, a fost confirmată în această seară prin purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, care a nuanțat însă solicitarea președintelui.
Declarația lui Chițoiu a fost făcută miercuri seara, la Guvern, în contextul în care Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din județul Călărași, împrumut garantat cu soldurile prezente și viitoare ale unui cont deschis la CEC și cu terenul agricol achiziționat.
El a răspuns astfel întrebat de un jurnalist, care a invocat „surse bancare”, dacă este adevărat că Băsescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghețea să nu fie schimbat de la CEC.
„M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci și cred că domnul președinte Ghețea a dat fuga la domnul președinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat….”, a spus Chițoiu.
El a adăugat că i-a răspuns președintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată și o evaluare a activității actualei conduceri a CEC.
„Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcție; nu a performat, nu rămâne pe funcție”, a conchis Chițoiu.
O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al Președinției a susținut că solictarea lui Băsescu a fost aceea ca Ghețea să nu fie schimbat înainte de încetarea manatului in 2014. Discuția a avut loc, potrivit lui Oprea, „în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30″. „În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal”, a nuanțat purtătorul de cuvânt al lui Băsescu.
Înițiativa este justificată de Oprea în baza articolului constituțional care vorbește de rolul de mediator al președintelui și motivată cu două argumente. Primul: „mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară”. Al doilea: „domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, a susținut Oprea.
Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuție și că președintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune „o pilă” pentru un șef de bancă.