Chiuariu propune mutarea sediului CC din Capitală, pentru a fi evitate presiunile politice

Publicat: 09 05. 2013, 13:46
Actualizat: 04 02. 2019, 02:18

Vicepreședintele Comisiei pentru revizuirea Constituției, Tudor Chiuariu (PNL), a propus în cadrul unei dezbateri a Forumului constituțional ca sediul Curții Constituționale să fie mutat din București la Iași, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor. 

Chiuariu a menționat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiție al Germaniei, după ce a constatat „câtă pasiune naște” în România această instituție.

Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curții Constituționale are drept scop „stabilirea unei anumite distanțe față de evenimentele politice ale zilei, față de presiunile politice”, astfel încât judecătorii Curții să-și păstreze imparțialitatea.

Chiuariu a mai susținut că probabil că cele mai îndreptățite localități „din punct de vedere al tradiției juridice” să găzduiască sediul CC ar fi Iași, Cluj-Napoca sau Sibiu.

De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curții Constituționale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestații față de deciziile inițiale ale CC.