Fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu (ANI) a declarat, miercuri, că Raportul CE privind MCV cuprinde două părți, una tehnică și alta politică, el apreciind că Traian Băsescu și acoliții săi au transformat partea politică a Raportului într-un manifest electoral.
Chiuariu a spus că este pentru prima oară în cinci ani de monitorizare când Raportul are două părți distincte, una tehnică și alta politică, apreciind, totodată, că e pentru prima oară când Comisia a evitat să identifice progrese pe domeniile de monitorizare.
Fostul ministru al Justiției a spus, referitor la Raportul tehnic, că este de datoria Guvernului, ca interlocutor al CE, să analizeze aspectele reținute și să ia toate măsurile necesare astfel încât toate aspectele deficitare menționate să fie remediate.
Chiuariu a criticat, însă, partea politică a Raportului, apreciind că, potrivit acesteia, problema Justiției românești este că Traian Băsescu va fi demis prin referendum.
„Acest Raport politic nu e despre Justiție pentru că Justiția nu se poate evalua pe bază de zvonuri și nu implică partizanate politice. Acest Raport politic este despre partea întunecată a politicii europene, în care cei care execută fără prea multe discuții măsuri criminale față de propriile popoare – Băsescu, Boc, Udrea – sunt utili și trebuie să-și păstreze scaunele, în timp ce aceia care au alte soluții și li se opun sunt atentatori la statul de drept”, a spus Chiuariu.
El a precizat că Traian Băsescu și acoliții săi au transformat acest Raport politic într-un manifest electoral.
„Raportul acesta politic seamănă cu un document de partid intitulat «Salvați-l pe pedelistul Băsescu». Problema domnului Barroso nu e Justiția din România, ci cum să nu piardă colegul și subalternul său, domnul Băsescu, postul din care românii vor să-l izgonească”, a spus Chiuariu.
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-și respecte angajamentele, situația urmând a fi monitorizată și un nou raport adoptat în acest an.
„Vom continua să monitorizăm situația (…) Un nou raport va fi adoptat până la sfârșitul anului”, a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autoritățile de la București au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.
El a asigurat că va fi monitorizată în continuare „cu mare atenție” evoluția din România și respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept și independența sistemului judiciar.
Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană și UE, iar acestea „au zdruncinat” încrederea în România.
Totodată, el a arătat că recomandările Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta se află în textul raportului pe MCV, iar „aceste obiective trebuie urmărite și implementate”.
„Comisia va monitoriza situația din România pentru a se asigura că aceste angajamente sunt onorate. Implementarea urgentă și riguroasă a recomandărilor stabilite în cadrul MCV vor contribui la asigurarea unui mediu de afaceri stabil, credibil și atractiv pentru investiții și pentru a reasigura piețele financiare”, a evidențiat Barroso.
Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană și UE, iar acestea „au zdruncinat” încrederea în România.
„Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componența Curții Constituționale nu poate fi schimbată peste noapte”, a subliniat Barroso.
El a mai amintit că respectarea statului de drept, a independenței sistemului judiciar și a principiului separației puterilor în stat este obligatorie pentru toate statele membre, fiind parte a valorilor europene.