Scenariile pentru încheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internațional au fost discutate astăzi de premierul Victor Ponta cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, care se află la București. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat atât noul reprezentant al României la FMI, Șerban Matei, cât șiși Guvernatorul BNR Mugur Isarescu împreună cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Dintre miniștri, au fost prezenți Liviu Voinea și Daniel Chițoiu.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional are programată mâine dimineață și o întâlnire cu președintele Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Lagarde și Ponta „au convenit asupra importanței continuării reformelor structurale și a creșterii absorbției fondurilor europene, ca motoare ale creșterii economice pe termen mediu și lung”.
O nouă misiune FMI urmează să vină în România pentru încheierea unui nou acord preventiv. Printre punctele care vor pune probleme în noua negociere se numără marile restanțe ale acordurilor deja încheiate: nivelul arieratelor, mult peste cel asumat anterior în angajamentele față de FMI; pierderile operaționale din companiile de stat și decalarea calendarelor de privatizare a unor pachete de acțiuni la acestea. Dincolo de Oltchim, unul din marile rateuri la privatizare ale statului român, Guvernul s-a angajat să vândă pachete minoritare în Romgaz, Electrica și Complexul Energetic Oltenia, listare preconizată în toamnă.
O nouă problemă riscă însă să o pună asumarea corecțiilor financiare pentru proiectele europene derulate deficitar, care vor atinge, numai pentru Programul Operațional Regional, aproximativ 750 de milioane de lei care se vor reflecta în deficitul bugetar, a admis Ponta.
Sursa foto: Guvernul României
Potrivit premierului însă, noile discuții cu Fondul vor porni de la alte premise decât cele din 2009. „În 2009 eram o țară disperată și distrusă care a depins de acel ajutor. Azi sunem o țară stabilă, cu o strategie de deschidere. Vom începe discuțiile pentru un nou acord cu FMI, sper pe niște baze total diferite, în sens pozitiv. Probabil va fi tot un acord de tip preventiv”, a estimat prim-ministrul, invocând necesitatea unui nou acord atât ca o garanție pentru piețele private, cât și ” pentrua a recupera cei cinci-șase ani pierduți cu fondurile europene”, prin top-up-ul de 10% pentru țările care vor avea acorduri cu instituțiile financiare importante la care se poate adăuga avantalul cheltuirii banilor încă un an, peste cei doi după încheierea exercițiului bugetar al UE.
Ultima vizită a unui director general al FMI la București a fost în martie 2010. Dominique Strauss-Kahn s-a aflat atunci în România pentru o zi și s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, președinții celor două Camere ale Parlamentului, susținând și un discurs în plenul Parlamentului.