Cristian Diaconescu a afirmat, la Gândul Exclusiv, că Partidul Mișcarea Populară are omologat statutul și programul său, prin urmare, este președintele de drept al acestei formațiuni.
Conducerea partidului este disputată în instanță, însă, Cristian Diaconescu, fost președinte, își dorește ca lucrurile să se tranșeze prin dialog.
Totul a plecat din anul 2020, atunci când Eugen Tomac și-a dat demisia din funcția de președinte al formațiunii.
În anul 2020, domnul Tomac și-a dat demisia de la președinția partidului. Am avut o discuție înăuntrul structurilor acestui partid pentru că am candidat atunci și eu pentru Senat. Se pare că partea din Partidul Mișcarea Populară la Senat a depășit nivelul 5%, deci putea intra. Numai că președintele la acea dată și-a dat demisia înainte de terminarea numărătorii. (…) Și, în discuția și cu el și cu alți colegi, am spus dacă am candidat și oamenii au fost foarte sprijinitori în ceea ce privește inclusiv candidatura mea, propunerea dânșilor a fost să preiau acest partid, de fapt să-mi depun candidatura pentru congres. Am avut un congres în martie 2020. A fost atunci un incident, cineva a tăiat microfoanele atunci când s-a votat pentru președinție.
Apoi, lucrurile au intrat într-o normalitate și s-a înregistrat noua conducere. După acest moment, un grup din partid a ridicat ipoteza unei fuziuni cu PNL, a explicat Cristian Diaconescu.
Nu intrasem în Parlament când s-a terminat procedura de înregistrare. Un grup din partid condus de domnul Tomac mi-a sugerat că ar fi bine să facem o fuziune, să plecăm la PNL. Am avut o discuție cu președintele PNL, de la cea dată, domnul Cîțu. (…) Invitația a fost să avem discuția. Am avut discuția și am înțeles atunci ceea ce își dorea domnul Cîțu. Ideea era ca eu, împreună cu câțiva colegi, pur și simplu să lăsăm Partidul Mișcarea Populară și să venim la PNL. I-am spus nu, nu se întâmplă așa ceva.
Răspunsul negativ al lui Cristian Diaconescu a declanșat procedura „dacă nu vrea, hai să-l dăm afară”. Și lucrurile au avansat până la Tribunalul București.
Văzându-se că, practic, nu voi ceda, și am spus public acest lucru, s-a pornit o procedură în ideea că dacă nu vrea, hai să-l dăm noi afară. Și a fost congres în 2022, după care a fost un congres în 2023. În acest moment, sunt în Tribunalul Municipiului București spre înregistrare două congrese cu două statute și două conduceri diferite. Dacă ați mai auzit așa ceva în politica românească.
Cristian Diaconescu a subliniat că în acest moment partidul are „omologat statutul și programul meu”.
Aici, discuția este pe moțiune, adică statut, conducere și program. Pentru că nu s-a reușit nimic altceva, în acest moment, împotriva președintelui asumat și trecut în registrul Cristian Diaconescu, Partidul Mișcarea Populară, indiferent unde s-ar duce o parte dintre ei, are omologat statutul și programul meu. Deci, asta funcționează din punct de vedere al statutului.
Urmărește interviul integral aici.