Organizarea defectuoasă a primului tur de scrutin a provocat în weekend un val de proteste. La Timișoara, Iași, Constanța, Oradea, București și Cluj, oamenii au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu diaspora, care, pe 2 noiembrie, a fost umilită de Guvern.
Mitingul din Cluj, la care au participat aproximativ 5.000 de persoane, a fost organizat de Andrei Fărcaș. Tânărul în vârstă de 23 de ani, masterand în anul al doilea la Studii Medievale, în Budapesta, a făcut primul pas creând un eveniment pe Facebook. Ulterior, revenit în orașul natal, băiatul a obținut și autorizația necesară pentru o astfel de manifestație.
„Sunt foarte interesat de evenimentele din țară și conectat cu ce se întâmplă în Cluj în mod particular. De aici și interesul meu activ pentru ce s-a întâmplat la alegerile din 2 noiembrie”, a explicat el presei locale.
„În seara acelei zile (2 noiembrie, n.red.), când tot Internetul vuia de nemulțumire și revoltă, am fost inclus pe pagina de Facebook a unui eveniment. Toată lumea vorbea acolo de organizarea de proteste la nivel național, însă nimeni nu propunea nimic concret. Așadar eu și un prieten de-al meu din Timișoara, Edwin Sebastian Marc, am luat inițativa, în ideea că cineva trebuie să facă primul pas, să inițieze paginile unor evenimente concrete pe Facebook”, a adăugat el.
Așa a luat naștere și evenimentul de la Cluj, căruia aproape 2.400 de persoane i s-au alăturat în doar 24 de ore.
„O mulțime de oameni au răspuns chemării mele de a mă ajuta cu organizarea, întrucât eu nu eram în Cluj. Așa s-a constituit o echipă de oameni care nu se cunoscuseră încă între ei, dar care au reușit să organizeze, după spusele Jandarmeriei, unul dintre cele mai frumoase și mai mari proteste din Cluj din ultimii 20 de ani”, a spus tânărul.
Impresii similare despre eveniment a împărtășit și el, printr-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: „Mă adresez tuturor celor care au participat astăzi la protestul din Cluj și tuturor celor care ne-au susținut de la distanță, dar care au fost aici cu inima și gândul! Dragi Prieteni, am reușit să facem, împreună, un protest mai mult decât reușit! Trebuie să recunosc că am fost felicitați (nu doar organizatorii, ci întreaga manifestație) pentru desfășurarea exemplară a protestului.(…) Am reușit cu toții să demonstrăm lumii că la noi se poate, că știm să fim altfel decât ne-au arătat an de an politicienii care ne conduc, am reușit să arătăm lumii că ARDEALUL S-A TREZIT!”.
Deși în primul tur de scrutin a votat la Budapesta, la Ambasada României, Andrei spune că acolo nu au fost probleme.
Dimpotrivă chiar: „Personalul ambasadei a dat dovadă de o eficiență și un comportament exemplare. Le transmit felicitările mele pe acestă cale!”, a afirmat el. „Nu au existat oameni care să stea la coadă decât foarte puțini în primele ore ale dimineții, iar ambasada a luat măsuri ca procesul să se desfășoare rapid și fără probleme. Au fost două secții de votare, la ambasadă și la serviciul consular al acesteia, cu intrări separate, iar la secția unde am fost eu erau cel puțin cinci cabine de vot și aproximativ cinci ștampile, însă la masa pentru semnarea declarațiilor erau în permanență o grămadă de oameni, iar cabinele de vot nu stăteau goale prea mult timp”, a precizat Andrei Fărcaș.
Pe 16 noiembrie, însă, clujeanul se va afla în orașul natal, unde va merge să voteze „pentru o Românie mai bună, pentru ceea ce a „cerut în stradă!”.