Întrebat dacă supărarea premierului Mihai Tudose are legătură cu nominalizarea pentru șefia Curții de Conturi a lui Mihai Busuioc, considerat un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, Bădălău a precizat: „Nicio legătură. Nu e atributul dânsului (al premierului, n.r.) Curtea de Conturi, e atributul Parlamentului”.
Chestionat dacă Busuioc este potrivit pentru șefia Curții de Conturi, Bădălău a spus: „Sigur. Mihai Busuioc este secretarul general al Guvernului, a fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, e un om cu experiență vastă și e potrivit”.
„Observați că, la Curtea de Conturi, noi (PSD, n.r.) nu am susținut niciun om politic. Am spus că vor merge acolo tehnocrați, pentru că nici Busuioc, nici altcineva nu sunt membri de partid”, a adăugat Bădălău.
Întrebat dacă Busuioc și Florin Tunaru, fost vicepreședinte al ANAF, sunt „tehnocrații lui Dragnea”, Bădălău a răspuns: „Asta e interpretarea dumneavoastră”.
Comisiile reunite de buget-finanțe au validat, marți, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcția de președinte al Curții de Conturi, Busuioc afirmând că în cadrul instituției ar trebui înființată o direcție cu rol de îndrumare a autorităților publice.
Mihai Busuioc a declarat, marți, în cadrul ședinței în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curții de Conturi ar trebui înființată o direcție cu rol de îndrumare a autorităților publice.
„Cred că suntem cu toții de acord că este absolut necesar să înființăm o direcție care să aibă rol de îndrumare a autorităților publice. Acest rol de îndrumare a existat și înainte, prin anii ’90, în activitatea Curții. Odată cu modificarea Legii Curții de Conturi, când activitatea jurisdicțională a trecut la instanțele judecătorești, acest rol a fost pierdut. Este o fugă o de responsabilitate a funcționarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate și absolut toate instituțiile din România ar trebui să se deschidă și să existe o Direcție de îndrumare, nu de consultanță, pentru că legea interzice consultanța”, a declarat Mihai Busuioc.
Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere.
Comisiile reunite au validat și candidatura lui Dan Lucian Vlădescu pentru funcția de președinte al Autorității de Audit, a lui Nicu Marcu pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi și a lui Florin Tunaru, care a candidat la funcția de vicepreședinte cadrul Autorității de Audit a Curții de Conturi.
Pe 12 septembrie, conducerea parlamentului a luat act de scrisoarea venită de la Curtea de Conturi, prin care instituția informează că se vacantează șase poziții de consilieri pe 14 octombrie, care vor trebui înlocuiți din 15 octombrie, respectiv Nicolae Văcăroiu – președinte al Curții de Conturi (susținut de PSD în 2008), Elena Doina Dascălu – vicepreședinte al Curții de Conturi (susținută de PNL), Ioan Aron Popa – președinte al Autorității de Audit (susținut de PNL), Gheorghe Oană – vicepreședinte al Autorității de Audit (susținut de PSD), Verginia Vedinaș – consilier de conturi (senator PRM la acel moment) și Ștefan Pete – consilier de conturi (susținut de UDMR), toate posturi importante și foarte bine renumerate, salariile ajungând până la 16.000 de lei.