Prima pagină » Știri politice » Cine este Ionuț Vulpescu, propunerea PSD pentru ministerul Culturii și Identității Naționale

Cine este Ionuț Vulpescu, propunerea PSD pentru ministerul Culturii și Identității Naționale

Cine este Ionuț Vulpescu, propunerea PSD pentru ministerul Culturii și Identității Naționale
Ionuț Vulpescu, propunerea PSD la Cultură și Identitate Națională, s-a născut la 17 iunie 1976. A mai deținut același portofoliu, în Guvernul Ponta, între 17 decembrie 2014 și 17 noiembrie 2015. Ionuț Vulpescu este cunoscut ca discipol al fostului președinte Ion Iliescu.

Pentru primul mandat la Cultură, la data de 15 decembrie 2014, Ionuț Vulpescu a primit avizul favorabil din cadrul Comisiilor reunite de Cultură din Camera Deputaților și Senat cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă.

În mai 2015, în calitate de ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu a depus un amendament care viza reducerea TVA la cărți la valoarea de 5%. La acea dată, Ionuț Vulpescu declara: „Având spațiul fiscal necesar, am considerat că este posibilă extinderea măsurii reducerii TVA la 5% și pentru alte categorii de bunuri și servicii culturale, nu doar pentru cărți, așa cum am anunțat inițial. Îmi doresc ca prin reducerea prețurilor nu doar la cărți, ci și la biletele de acces la monumente și muzee, să contribui la democratizarea accesului la cultură, prohibit pentru mulți din motive economice. Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale să crească, să asigurăm astfel în special tinerei generații o deschidere mai mare către o cultură de calitate.”

Măsura scăderii TVA de la 9% la 5% a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

La data de 24 noiembrie 2016, în calitate de deputat în Parlamentul României și de fost ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu i-a transmis premierului Dacian Cioloș o scrisoare deschisă prin care îi cerea detalii despre modul în care s-a încercat achiziționarea „Cumințeniei Pământului”, acuzând că nu există transparență, iar prețul de cumpărare este dublu față de cel stabilit de expertize.

„Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!» – asta spuneați. Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce ați aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceți, achiziționarea ei cu un preț mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?”, se întreba fostul ministru al Culturii în scrisoarea deschisă.

 

 

 

Citește și