Cine este noul președinte al Curții Constituționale. „N-am vrea să fim arbitru de ring”

Cine este noul președinte al Curții Constituționale. „N-am vrea să fim arbitru de ring
Publicat: 13/07/2016, 15:40

„Am fost ales cu majoritate de voturi”, a declarat Valer Dorneanu la finalul ședinței CCR.

Livia Stanciu a fost contracandidatul lui Dorneanu, ea obținând trei voturi, iar noul președinte șase, au declarat surse din CCR pentru MEDIAFAX.

”Cred că ai mei colegi au avut în vedere experiența mea, calmul meu, spiritul meu conciliant și faptul vom reuși împreună să ducem prestigiul acestei instituții care este un pilon al statului de drept mai departe făcând tot ceea ce trebuie prin utilizarea experienței noastre de peste 25 de ani deja și prin aducerea unui suflu nou, prin contribuția celor nou veniți. Am convenit că o să formăm împreună o echipă, să păstrăm nivelul și prestigiul Curții Constituționale, vrem ca într-adevăr această instituție să fie acel templu care păstrează biblia națiunii care este Constituția”, a declarat Dorneanu după alegerea sa ca președinte al CCR.

El a subliniat că așteaptă să coopereze foarte bine cu instituțiile statului, de la care își dorește ”să nu mai transforme Curtea Constituțională în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile și toate conflictele care există pe plan politic”.

”De rolul de arbitru nu ne putem depărta, dar n-am vrea să fim arbitru de ring, am vrea să fim arbitru constituțional. Că unii ne-au transformat în arbitru de ring”, a adăugat Dorneanu. Întrebat dacă se referă la fosta conducere, noul președinte al CCR a replicat: ”Am spus ce trebuia spus”.

Dorneanu a refuzat să precizeze dacă a avut contracandidați, reluând declarația că a fost ales cu majoritate de voturi și că judecătorii au convenit să formeze o echipă.

”Eu zic că aici au fost voturi strict personale, profesionale și umane. Cei care venim aici, după modelul francez, avem o clauză de ingratitudine față de cei care ne-au propus. Fie că ne-a propus președintele, fie că ne-a propus Senatul sau Camera Deputaților, aici suntem judecători ai Curții Constituționale obligați să respectăm Constituția și să impunem respectul ei, fără niciun fel de influență și așteptăm acel climat politic în care să nu existe nici măcar încercări de influență asupra activității Curții Constituționale”, a subliniat el.

Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curții Constituționale a României din partea Camerei Deputaților, la propunerea PSD. Anterior a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010-iunie 2013 ) și secretar general adjunct Camera Deputaților, între aprilie 2009 și octobrie 2010. Dorneanu a ocupat și funcția de președite al Camerei Deputaților, timp de patru ani (2000-2004).

Cei trei noi judecători ai Curții Constituționale – Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache – au depus miercuri jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis. În cadrul ceremoniei, șeful statului le-a transmis celor trei că trebuie să contribuie la „conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituțională a statului” printr-o activitate cu standarde cât mai înalte de profesionalism și independență.

Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl înlocuiește pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către președintele de atunci, Traian Băsescu.

Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaților, la propunerea UDMR și cu votul PSD.

El îl înlocuiește pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaților, la propunerea PNL.

Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituțională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD și UDMR. El îl înlocuiește pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susținut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...