Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD s-a reunit, miercuri, la ora transmiterii acestei știri, la București, la cererea liderului Liviu Dragnea, pentru a decide dacă și în ce mod vor fi sancționați senatorul Șerban Nicolae și deputatul Nicolae Bacalbașa, dar și pentru a valida candidaturi la alegerile parțiale din 11 iunie.
Președintele PSD Liviu Dragnea a venit la ședință însoțit de senatorul PSD Mihai Fifor și de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Dragnea le-a spus jurnaliștilor, înainte de a intra în sala de ședință, că își menține declarațiile anterioare potrivit cărora Șerban Nicolae trebuie sancționat.
Șerban Nicolae a venit la ședința CExN, însă a evitat să facă declarații presei. Potrivit unor surse, este posibil ca el să își depună mandatul de lider de grup și de președinte al Comisiei juridice, ca să nu mai fie necesar ca Dragnea să facă o propunere de sancționare.
În locul lui Șerban Nicolae la șefia Comisiei juridice ar putea fi propus senatorul PSD Robert Cazanciuc.
CExN al PSD a fost convocat, săptămâna trecută, de către președintele partidului, Liviu Dragnea, în mod special pentru a discuta cazul președintelui Comisiei Juridice din Senat, Șeerban Nicolae, care este și liderul grupului PSD din Senat.
Dragnea a declarat public că este „nemulțumit” de modul în care Șerban Nicolae a gestionat lucrările Comisiei juridice din Senat în ceea ce privește Legea grațierii, în condițiile în care acesta a propus, iar senatorii PSD din Comisie au votat, grațierea faptelor de corupție, deși atât el, cât și premierul Grindeanu au avut declarații publice prin care s-au poziționat împotriva acestei propuneri.
Surse din PSD au precizat că „nemulțumirea” lui Dragnea ar avea la bază faptul că Șerban Nicolae le-ar fi transmis senatorilor PSD din Comisia juridică informații greșite despre decizia politică a partidului.
„Pe mine m-a interesat ca acele amendamente (privind grațierea faptelor de corupție, n.r.) să nu fie adoptate. Eu am înțeles – dar vreau să discutăm în mod deschis și transparent în CExN asta – că li s-a spus (senatorilor PSD din Comisia juridică, n.r.) că e în regulă cu acele amendamente. Când au văzut poziția mea, și-au dat seama că, de fapt, nu era o informație corectă”, a spus Dragnea, săptămâna trecută.
Mai mult, Dragnea și Șerban Nicolae au avut un schimb de replici, desfășurat prin intermediul presei, care a culminat cu o declarație „dură” a liderului PSD la adresa lui Nicolae, privind faptul că „părerile personale” se pot exprima „în baie”.
Dragnea a apelat, totodată, și la argumentul autorității pe care i-o dă funcția de lider al partidului.
„Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec și o să mă apuc de pescuit în mod profesionit”, a declarat, public, liderul PSD.
Surse din PSD au menționat că Șerban Nicolae riscă să piardă, miercuri, atât funcția de președinte al Comisiei juridice din Senat, cât și pe cea de lider de grup.
„După câte știu eu PSD, ori pierde amândouă funcțiile, ori le păstrează pe amândouă”, a precizat sursa citată.
Între timp, în cursul zilei de marți, s-a adăugat, în mod inopinat, o altă temă de discuție pe ordinea de zi a CExN de miercuri, tot la categoria „Sancțiuni”.
Este vorba de cazul deputatului PSD Nicolae Bacalbașa, care, în timpul unui discurs susținut în fața plenului comun al Parlamentului, a folosit gesturi și cuvinte obscene, triviale.
Dragnea s-a sesizat imediat și a declarat public că CExN va lua în discuție această „speță”, mai ales că Bacalbașa nu este la prima „ieșire” de acest gen, deși a vorbit personal cu acesta și i-a solicitat să se abțină.
În ceea ce îl privește pe Bacalbașa, surse din PSD au precizat că este posibil ca CExN să decisă suspendarea sa din partid, pe o perioadă determinată, așa cum s-a întâmplat întâmplat în cazul deputatului Cătălin Rădulescu, care a devenit notoriu în urma declarațiilor sale publice privind posesia unei mitraliere AKM.
Pe de altă parte, tot în ședința de miercuri, CExN al PSD va discuta și despre candidaturile pe care social-democrații le vor susține la alegerile parțiale din 11 iunie.