Cine minte mai mult? Topul minciunilor lui Victor Ponta și Traian Băsescu

Publicat: 29 11. 2012, 11:34
Actualizat: 02 12. 2012, 16:17

„Numai boul este consecvent”, a explicat președintele Băsescu celebrele sale contradicții în declarațiile publice. Cu toate acestea, președintele nu a ezitat să-l caracterizeze pe premierul Victor Ponta drept un „mitoman”. Primul-ministru nu a rămas dator și l-a acuzat în repetate rânduri pe șeful statului că este un mincinos. Gândul vă prezintă cinci situații în care atât premierul, dar și președintele și-au contrazis propriile declarații.

BĂSESCU

Demisionez în cinci minute

Președintele Traian Băsescu anunța pe 18 aprilie 2007, că va demisiona la cinci minute după ce Parlamentul va vota suspendarea sa.

„În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maximum cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, susținea președintele într-o declarație de presă.

Ulterior președintele Băsescu a renunțat la această demisie, anunțul său rămânând în memoria colectivă drept una din situațiile în care președintele și-a contrazis flagrant propria afirmație.

Salariile profesorilor vor crește cu 50%

În campania electorală din 2008, în Parlament, toate partidele au votat majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Premierul Tăriceanu a reacționat spunând că bugetul de stat nu poate susține o astfel de mărire. Cu toate acestea președintele promulga legea, afirmând că „ideea că nu sunt bani nu este o realitatea, deoarece bugetul poate fi așezat pe priorități, fiind doar o chestiune de voință”. Traian Băsescu le-a spus sindicaliștilor din educație că și-a dat seama după ce a participat la ședințele Consiliului European de importanța educației.

Legea a fost promulgată, dar nu a fost aplicată niciodată în această formă. Președintele a tăiat elanul profesorilor spunând că muncesc doar 16 ore pe săptămână în timp ce el muncește 16 ore pe zi.

„Dacă face socoteala s-ar putea să constate ca este mai bine plătit decât mine. Pe de altă parte, toți avem posibilitatea să mai căutăm un job. Nu pot să spun că ne putem deroba de stat, dar nici nu pot să cer statului să distrugă viitorul țării împrumutând bani astfel încât să mărească salariile peste ceea ce producem”, a spus șeful statului.

Pe 6 mai 2010, la șase luni după instalarea guvernului Boc, președintele Traian Băsescu a anunțat reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.

Ponta premier

Nominalizarea lui Victor Ponta în funcția de premier părea un lucru imposibil, dacă ne uităm pe declarațiile președintelui Băsescu date până în luna mai a acestui an.

Victor Ponta a primit apelative precum „maimuță” , „copilot pe mâna căruia nu poți da țara” sau „preș în fața mea”.

„Sunt obligat de Constituție să am consultări cu toate partidele și le-aș avea dacă ar cădea Guvernul la moțiune. Dar domnul Ponta este copilot la o mașină. Dânsul mai participă la raliuri și are sponsori necunoscuți, deși se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăștia necunoscuți a reușit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poți să conduci țara când la o mașină ești doar copilot? Deci un om care n-are calități să conducă o mașină lungă de trei metri. Este copilot în mașina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poți să-i dai țara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de președinte al României. Un președinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru”, declara președintele în 2011 președintele Băsescu.

Potrivit acestuia, cu un premier ca Victor Ponta nu se pot lua măsuri impopulare și cu el la Palatul Victoria se aruncă țara în haos.

„Este un copilot care nu poate fi pilot de țară. Nu poți să-i dai manșa în mână”, adăuga președintele.

Cu toate acestea, în luna februarie, după căderea Guvernului Boc, președintele a declarat că i-a propus lui Victor Ponta postul de premier. Președintele PSD a replicat, spunând că propunerea a fost în glumă și nu una serioasă.

Concretizarea a venit în luna mai, când președintele Traian Băsescu a ignorat toate declarațiile făcute anterior și i-a propus lui Victor Ponta funcția de premier.

Ne vedem în Piața Universității

Din timpul primei suspendări a președintelui Traian Băsescu a rămas celebră și replica cu „ne vedem în Piața Universității la fiecare trei luni”. Promisiunea din timpul campaniei pentru referendum a fost rapid uitată de președinte după ce acesta s-a întors la Palatul Cotroceni.

Pentru a nu părea că a uitat de promisiunea sa, președintele Băsescu a revenit ulterior cu o explicație: „am revenit în Piața Universității așa cum am promis, dar nu era nimeni”.

Vești contradictorii despre criză și recesiune

Președintele Traian Băsescu a făcut în timpul mandatului său de președinte mai multe declarații contradictorii în privința intrării României în recesiune și cum ne va afecta criza economică.

Și în privința acordului cu FMI, președintele a exprimat până la încheierea acordului poziții diferite în privința utilității acestuia și a modului în care se va folosi împrumutul.

PONTA

Creșterea salariului minin și scăderea CAS

Până să ajungă la Palatul Victoria în calitate de premier, Victor Ponta declara că prima măsură pe care o va lua în calitate de prim-ministru va fi majorarea salariului minim și scăderea contribuțiilor pentru asigurările de sănătate.

Aceste două măsuri, anunțate în perioada de Opoziție, nu au fost luate de premierul Victor Ponta.

Masterul din Catania

Premierul Victor Ponta a avut probleme și cu CV-ul său, pe lângă acuzațiile legate de lucrarea de doctorat, în discuția publică intrând și un masterat din Catania.

În cele din urmă, primul-ministru și-a retras masterul din CV, dar cu toate acestea a postat pe blogul personal diploma care atestă că a absolvit un curs de drept penal internațional la Universitatea din Catania, în perioada martie-iunie 2000.

„Lucrarea pe care am susținut-o în vederea obținerii acestei diplome se află și acum în arhiva Facultății de Drept din cadrul Universității din Catania”, a precizat Ponta pe blogul său.

Suspendarea președintelui Băsescu

Suspendarea președintelui Traian Băsescu nu s-a aflat mult timp pe agenda actualului premier, care în mai multe declarații oficiale a negat faptul că USL ar intenționa să demareze această procedură.

Mai mult, Victor Ponta l-a contrat pe președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, cel care prezentase un calendar clar privind suspendarea președintelui Băsescu.

În cele din urmă, după contrele cu președintele Băsescu privind participarea la Consiliul European și izbucnirea scandalului de plagiat, Victor Ponta a fost de acord cu începerea procedurilor privind suspendarea președintelui Băsescu.

Participarea la CSAT

La o singură zi după referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, pe 30 iulie, premierul Victor Ponta declara că nu va mai participa la ședințele CSAT dacă Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni.

În luna septembrie, premierul și-a contrazis declarația și a participat la ședința CSAT.

Ponta și Mircea Geoană

Victor Ponta a încercat să ascundă în mai multe declarații publice faptul că fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, va fi exclus din partid. Într-un interviu acordat gândul, la câteva minute după ședința în care s-a discutat situația lui Geoană, Ponta nega vehement că în conducerea PSD s-a vorbit despre situația fostului lider al social-democraților. Victor Ponta afirma că nu se pune problema înlocuirii lui Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului sau că vor exista repercusiuni asupra acestuia.

În pofida tuturor declarațiile, Mircea Geoană a fost exclus din PSD la scurt timp după ce Victor Ponta susținea că acest lucru nu se va întâmpla.

Marile controverse: Plagiatul și lovirea copilului

Cele mai mari scandaluri în care au fost implicați premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu sunt cele ale plagiatului și incidentul din campania din 2004 privind lovirea copilului. Ambii politicieni s-au apărat vehement, susținând unul că nu a mințit când a declarat că nu a plagiat, celălalt că nu a lovit copilul.

Dinu Patriciu l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu că, în campania prezidențială din 2004, în timpul unui miting electoral, a lovit un copil.

Prima reacție a președintelui a fost: „nu-mi aduc aminte incidentul, poate a vorbit urât femeii”.

Ulterior, președintele a revenit susținând că filmul a fost trucat, apărătorii lui Traian Băsescu invocând apariția „pixelului albastru”. La dezbaterea finală pentru alegerile prezidențiale, Traian Băsescu a jurat că „nu l-a lovit nici în plex, nici cu pumnul în față”.

În cele din urmă instanța i-a dat dreptate președintelui în disputa cu Dinu Patricu.

Plagiatul lui Victor Ponta

La scurt timp după instalarea în funcția de premier, Victor Ponta a fost acuzat în revista „Nature” că și-a plagiat lucrarea de doctorat.

Primul-ministru a declarat într-un interviu acordat în Spania că se va retrage din funcție dacă se va confirma plagiatul.

Comisia de Etica a Universității a decis că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat. „Este un plagiat fără cuvinte, fără idei, prin traducerea și preluarea judecăților de valoare”, a constatat Comisia Universității București. De asemenea, profesorii din Comisie au mai stabilit că Victor Ponta cunoștea bunele practici de redactare a unei teze de doctorat în 2003, însă le-a încălcat.

Decizia finală aparține însă Ministerului Educației. Una dintre subcomisiile Consiliului Național de Etică de la Ministerul Educație a decis în luna iulie că Victor Ponta nu a plagiat. Ministerul este cel care va stabili dacă lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat și dacă i se va retrage titlul de doctor.