Prima pagină » Știri politice » Cine plângea la geamul PDL și de ce era mai bine să câștige Geoană în 2009? După audierea lui Berceanu, comisia de anchetă a alegerilor a ajuns la o singură concluzie

Cine plângea la geamul PDL și de ce era mai bine să câștige Geoană în 2009? După audierea lui Berceanu, comisia de anchetă a alegerilor a ajuns la o singură concluzie

Cine plângea la geamul PDL și de ce era mai bine să câștige Geoană în 2009? După audierea lui Berceanu, comisia de anchetă a alegerilor a ajuns la o singură concluzie
"În ciorba de la popotă a presărat leuștean și "Vulpea" - domnul Virgil Ardelean?". Așa a sunat prima întrebare din partea comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 pentru fostul lider al PDL, Radu Berceanu, ministru al Transporturilor la momentul scrutinului. Răspunsul lui Berceanu a venit prompt, acesta declarând că exact asta a și făcut, a doua zi după alegerile prezidențiale, a mâncat "o ciorbă", la sediul MAI, și că "la întâlnirea respectivă nu a participat nimeni din staff-ul" Ministerului de Interne. "Pe domnul Ardelean cred că îl știu așa... dar nu am vorbit niciodată cu el pe niciun subiect și, cu atât mai puțin atunci", a mai spus Berceanu. Ironiile și divagațiile de la subiectul principal au caracterizat și această audiere, parlamentarii fiind interesați cu cine mâncase ciorbă Radu Berceanu la MAI, ce jurnaliști se mai aflau la sediul PDL, în seara celui de-al doilea tur de scrutin, care era mimica liderilor PDLși cât de afectați erau pe măsură ce vedeau exit poll-urile și ce tarife percep consultanții politici. Concluzia audierii, dată de deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu, a fost că Radu Berceanu a fost "ca un vin spumant".

Prima întrebare din partea comisiei de anchetă pentru Berceanu a venit din partea deputatului PSD, Liviu Pleșoianu, care, reamintind de celebrul episod cu ciorba servită „la popotă”, la MAI, a dorit să știe dacă Radu Berceanu a mâncat acea „ciorbă” cu Virgil Ardelean, foștul șef al DGIPI.

„E celebru acel moment în care, întrebat fiind de jurnaliști ce făceați a doua zi, după alegeri, la MAI, ați spus că ați servit o ciorbă la popotă. Întrebarea mea, ca să rămân în același registru care vă aparține, este dacă în ciorba de la popotă a presărat leuștean și „Vulpea” – domnul Virgil Ardelean?  Este o primă întrebare”, l-a întrebat Liviu Pleșoianu pe Radu Berceanu.

Drept răspuns, Berceanu a declarat că exact asta a și făcut, la acel moment.

„Eu am spus atunci adevărul și tot adevărul, anume că exact asta am și făcut: am mâncat o ciorbă. Nu am mâncat și restul pentru că acolo sunt niște mâncăruri cam grele așa și eu nu prea mă omor”, a punctat Berceanu.

La întrebarea lui Pleșoianu „cine a mai mâncat din ciorba respectivă?”, Berceanu a răspuns că acea întâlnire „nu a participat nimeni din staff-ul MAI, nici domnul Ardelean, nici nimeni altcineva”.

„Pe domnul Ardelean cred că îl știu așa… dar nu am vorbit niciodată cu el pe niciun subiect și, cu atât mai puțin atunci”, a mai spus Berceanu.

„Când am auzit că domnul Oprea o să vină, i- am zis: ‘domnule președinte, ăsta nu e Oprea, care e prefect la Ilfov, de l-ați făcut zob?'”

Mai departe, întrebat care era relația PDL cu UNPR, înainte de momentul alegerilor din 2009, Berceanu a răspuns că partidul, în general, nu a discutat vreodată la vreo ședință cum să se poziționeze ca partid „în legătură cu domnul Oprea”, relatând, însă, o discuție pe care a avut-o cu Traian Băsescu în privința fostului șef de la Apărare.

„Personal, când am auzit că domnul Oprea o să vină, să se apropie, așa, i-am zis domnului președinte Băsescu: ‘domnule președinte, ăsta nu e Gabriel Oprea, care e prefect la Ilfov, de l-ați făcut zob?’. Mi-a spus: ‘l-am reevaluat, după cum a spus si la tv, e problema dumnnealui de ce l-a reeveeluat”, a spus Berceanu.

„După alegerile alea, o parte dintre cei care au pierdut alegerile caută să ajungă cât mai aproape de cei care au câștigat alegerile, lucru pe care cred că toată lumea îl cunoaște. După care s-a lansat ideea că se va organiza o nouă structură care să îi absoarbă pe cei care vor să se ducă în altă parte, de la PSD, și care s-a transformat în UNPR, dar el s-a preocupat să se înființeze cu mult înainte de a depune documentele în 2010”, a mai spus Berceanu.

„La noi la sediu, la etajul 1, la o fereastră, plângea Voinescu”

De la subiectul „Oprea”, sfera de interes s-a mutat asupra „jurnaliștilor” prezenți în seara celui de-al doilea scrutin la sediul de campanie al PDL, comisia dorind să afle dacă la sediu se afla și jurnalista Corina Dragotescu. Berceanu a răspuns afirmativ, relatând, în acest context, care era starea de spirit a colegilor săi de partid în acea seară.

„La noi, la sediu, la ora la care am ajuns seara, erau mulți jurnaliști și mulți dintre ai noștri. De exemplu, sus, la etajul 1, la o fereastră plângea Voinescu, care nu știu dacă era jurnalist (…) plângea despre cariera lui, ce o să fie cu cariera lui. Mai erau și alții care erau foarte mohorâți pentru că lucrurile erau la limită și se părea că merg înspre ‘Mihaela, dragostea mea’, țup țup. Am văzut cu toții la televizor. Cel care era mai vesel puțin, dar care ne spunea ‘stați așa puțin, să vedem exact’ era Videanu, care a pus la punct sistemul de numărare a voturilor și care spunea ‘stați să vedem că urmează să mai vină rezultate'”, a spus Berceanu.

„Eu nu mă arătam foarte afectat pentru că, în general, caut să nu mă afectez atât de ușor”

Comisia nu s-a mulțumit să afle care era starea de spirit a celor din PDL, dorind să afle și „cine erau cei care arătau mai puțin afectați”, Berceanu menționându-l din nou pe Adriean Videanu. Senatorul USR, Mihai Goțiu, a insistat, întrebându-l pe Berceanu „pe lângă domnul Videanu, cine arăta mai puțin afectat”. În ciuda intervenției senatorului PSD, Mihai Fifor, care i-a sugerat lui Goțiu să se oprească, Berceanu a răspuns că „pe unii îi marchează mai puțin lucrurila astea”.

„Eu, de exemplu, nu mă arătam foarte afectat pentru că, în general, caut să nu mă afectez atât de ușor”, a ținut să precizeze Berceanu.

„Schimbarea prefecților” a stârnit, apoi, un schimb de replici acid între Eugen Nicolicea și Radu Berceanu, în urma căruia deputatul PSD a ieșit din sală.

„Nicolicea: Schimbarea prefecților se face prin hotărâre de Guvern, care se adoptă în Guvern. Dacă puteți să îmi spuneți cine a luat decizia atât la Guvern, cât și la partid de înlocuire a acestor prefecți

Berceanu: Nu sunt foarte convins că în perioada aceea au fost așa de multe schimbări. La partid nu cred că a fost nicio discuție de genul ăsta, dar nefăcând parte din structurile respective, la momentul ăla, nu am auzit să fi fost o discuție de genul ăsta, iar în Guvern mă îndoiesc să fi fost o hotărâre în perioada aia de schimbare de prefecți

Nicolicea: În calitate de dublu ministru, ați participat la hotărârile de schimbare a prefecților? Răspundeți solidar cu ceilalți miniștri sau singurul care e de vină este Boc?

Berceanu: Eu răspund solidar cu toate Guvernele din care am făcut parte. Dacă s-au luat hotărâri de schimbare a prefecților în perioada aia, sunt solidar cu acele schimbări de prefecți fără niciun fel de reținere și sunt solidar cu tot ce s-a făcut în Guvernul din care am făcut parte

Nicolicea: Schimbările de prefecți se fac prin hotărâre de Guvern. Dvs spuneți, aici, că participați la hotărâri de guvern și habar nu aveați ce era în ea, într-o hotărâre? Atunci când s-au aprobat hotărârile, ați participat la ședințe, în mod conștient ați aprobat acest lucru, prin consens?

Berceanu: Domnule Nicolicea, după atâta vreme cât bântuiți pe aici, ar trebui să știți: în Guvern nu se aprobă prin consens (…) Dacă în acea perioadă, sunt hotărâri de Guvern de schimbare a unor prefecți, sunt perfect solidat și perfect de acord cu ele. Mi-e greu să îmi aduc aminte toate hotărârile de Guvern care s-au luat în acea perioadă, acum opt ani. Dvs poate aveți o memorie mai prodigioasă decât a mea

Nicolicea: Hotărârile se aprobă prin consens. Dacă există o voce care este contrară atunci premierul decide. Trag concluzia că nu a fost nicio voce contrară, nici măcar a dvs

Berceanu: Trageți concluzii greșite, dle Nicolicea

Nicolicea: Deci ați fost împotrivă? Răspundeți-mi la întrebare: ați fost pentru, contra sau ce a fost? Ați avut vreo opinie contrară?

Berceanu: Nu

Nicolicea: Prodigios înseamnă altceva decât credeți. La Agricultură probabil că erați foarte bun că vă ocupați cu vândut ceapă la sârbi”

După ce s-au lămurit și în privința schimbărilor de prefecți, deputatul PNL, Cezar Preda, a intervenit în discuție, criticându-și colegii din comisie pentru întrebările puse.

„Dacă în activitatea domniei sale de membru în Guvern a avut cunoștință, a participat la vreo discuție, a auzit că erau implicate instituții ale statului în debalansarea alegerilor și a unui scrutin electoral corect și dacă instituții de forță ale statului s-au implicat în fraudarea acestor alegeri. Acestea sunt întrebările pe care trebuie să i le punem, nu să aflăm cum se făcea Excelul, care era starea de spirit, mimica unei fețe”, a spus Preda.

„Pe doamna Kovesi am văzut-o de două ori, nu am vorbit niciodată, am salutat-o că e femeie”

Drept răspuns, Berceanu a declarat că nu a auzit niciodată vreo discuție de acest gen.

„Nu am auzit niciodată vreo aluzie sau vreun fel de modalitate de genul ăsta. Nici nu cred că există așa ceva (…)  Pe doamna Kovesi am văzut-o de două ori la niște întâlniri publice, nu am vorbit niciodată, am salutat-o că e femeie, știam cine e, pe domnul Maior l-am văzut foarte mult prin Parlament când eram colegi. Cam atât. De când a devenit șef la SRI, nu l-am văzut niciodată”, a mai spus Berceanu.

„Vanghelie a venit să îl pun pe nu știu cum îl cheamă la Aeroporturi București. Era manager, de la Administrația Cimitirelor Sector 4”

Întrebat câți din șefii instituțiilor subordonate Ministerului Transporturilor a schimbat, după ieșirea PSD de la guvernare, Berceanu a povestit episodul cu Marian Vanghelie când i-ar fi cerut să numească la conducerea Companiei Naționale Aeroporturi București pe cineva de la Administrația Cimitirelor Sector 4.

„Am avut și certuri cu partenerii de coaliție și cu ai mei pentru că, de exemplu, domnul Vanghelie a venit să îl pun pe, nu știu cum îl cheamă, la Aeroporturi București, spunându-mi că e un post repartizat PSD și i-am zis ‘domnule Vanghelie, noi putem să avem niște relații în coaliție, dar sunt anumite locuri în care nu poate să fie oricine pus’. Mi-a spus că e manager, era de la Administrația Cimitirelor Sector 4 și i-am spus ‘domnule Vanghelie, dacă vreți, duceți-l’ pentru că m-a pârât și s-a discutat în coaliție că Berceanu nu îi pune pe ăia de la PSD și am spus, și atunci, că eu pun oameni care se pricep. Și i-am zis ‘domnule Vanghelie, dacă insistați, merge domnul acesta cu mine la Aeroporturi, eu stau de vorbă cu el despre probleme specifice și, dacă dl înțelege despre ce vorbim, îl pun, dar îi spun că nu înțelege nici măcar ce vorbim”, a relatat Berceanu.

Următoarea „necunoscută” din ecuția alegerilor din 2009, pe care comisia de anchetă a încercat să o elucideze, a vizat „tarifele consultanților politici”, membrii comisiei fiind curioși să afle care erau tarifele acestora, după ce Berceanu declarase, la începutul audierii, că nu îi este clar în ce calitate se dusese Dan Andronic acasă la Gabriel Oprea și că ar fi trebuit să fie întrebat dacă, din eventuala postură de consultant, ar fi fost plătit sau nu pentru serviciile sale și dacă acesta, la rândul său, ar fi plătit taxe și impozite. În cele din urmă, Berceanu nu i-a lămurit pe parlamentari, spunându-le să meargă să întrebe la partid.

„Da, le cunosc, dar nu sunt obligat să le spun. Sunt bani grei care se cer și cred, în general, că sunt nejustificați pentru că eu, dintre cei pe care i-am mai văzut și cunoscut, nu știu ce sfaturi electorale dau ei, dar, din punctul meu de vedere, habar nu au”, a mai spus Berceanu.

Ironic, ulterior Berceanu a ținut să precizeze că ar fi fost mult mai bine dacă ieșea Mircea Geoană președinte în 2009.

„Domnul Geoană putea să iasă cu mare ușurință președintele României. Am dorit să iasă Traian Băsescu cu tot sufletul și tot ce am putut am făcut, dar acum așa, în perspectivă, mai ales că de cinci ani nu mai sunt implicat, cred că pentru noi ar fi fost mult mai bine dacă ieșea domnul Geoană (…) Mai lua și PSD din criză. Așa a fost numai pe cârca noastră. Sunt convins că după aceea, rezultatele ar fi fost cu totul altele”, a mai afirmat, în fața comisiei, Radu Berceanu.

 

Comisia pentru anchetarea alegerilor din 2009 i-a audiat, miercuri, pe secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, ulterior lider al PMP și Gheorghe Flutur (PNL) , în prezent președinte al Consiliului Județean Suceava, în 2009 coordonator al campaniei al fostului lider PDL, Traian Băsescu. Președintele comisiei, senatorul PSD, Mihai Fifor, a anunțat că, miercuri, vor exista două audieri importante – Dan Șova și Dan Radu Rușanu, iar săptămâna viitoare vor fi așteptați la audieri Emil Boc și George Maior, potrivit Mediafax.

 

Autor

Citește și