Cine sunt cei 12 care vor scaunul ocupat de Radu Mazăre timp de 15 ani
12 candidați au intrat în lupta pentru Primăria Constanța
Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Municipal Constanța, marți, în ultima zi în care partidele politice, alianțele electorale, organizațiile aparținând minorităților naționale și independenții își mai puteau depune candidaturile pentru alegerile locale, în lupta pentru Primăria Constanța au intrat 12 candidați, trei dintre ei fiind independenți.
Din partea PSD va candida viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuțiile de primar al orașului, după demisia lui Radu Mazăre. În vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, conduce organizația municipală a PSD Constanța din 2013 și este de anul trecut și președinte executiv al organizației județene a PSD Constanța. Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanța din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcție a fost director al Complexului Muzeal și de Științe ale Naturii Constanța.
Lui Decebal Făgădău, Partidul Național Liberal îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chițac. El a fost desemnat drept candidatul liberal la Primăria Constanța încă din data de 3 februarie după ce s-a înscris în PNL Constanța și a fost numit și la conducerea organizației municipale a PNL Constanța. Vergil Chițac va împlini 54 de ani în luna septembrie.
Fostul prefect al județului Constanța, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcția de primar al Constanței. De profesie jurist, în perioada 1996 – 2000 Claudiu Palaz a fost consilier juridic în Primăria Municipiului Constanța. Între 2001 și 2006 a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanța, iar apoi, până în 2009, a fost subprefect. Din 2009 a fost numit prefect al Constanței, fiind înlocuit din funcție în aprilie 2012 pentru a putea candida la alegerile locale, când a fost învins de Radu Mazăre.
Formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, aruncă în luptă un alt politician care a mai candidat pentru Primăria Constanța, în 2012, și a pierdut, senatorul Gigi Chiru. El a demisionat luna aceasta din PNL și s-a înscris în ALDE, preluând conducerea Organizației Municipale Constanța a formațiunii, tocmai pentru a putea intra în cursa pentru Primăria Constanța. Gigi Chiru este jurist, are 50 de ani și este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanța. Chiru a fost copreședinte al PDL Constanța, iar după fuziunea cu PNL, în 2014, el a devenit vicepreședinte al noului PNL. Senatorul Gigi Chiru a fost condamnat, în primă instanță, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru mită electorală.
Avocatul Dumitru Bădrăgan, în vârstă de 42 de ani, va candida pentru Primăria Constanța din partea Partidului România Unită (PRU). În prezent președinte al organizației județene a PRU, Bădrăgan a fost lider al Partidului Ecologist din România, candidând, în 2012, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța.
Din partea PRM Constanța va candida Nicolae Grosu, un economist în vârstă de 69 de ani, primar al orașului Mangalia, timp de opt ani, înainte de 1989. Un alt economist, Sunay Omer, în vârstă de 47 de ani, va candida din partea Partidul Național Democrat. El este vicepreședinte național al PND și președinte al filialei locale a formațiunii.
Cel mai tânăr dintre candidații pentru Primăria Constanța este Claudiu Octavian Ceti, în vârstă de 30 de ani. De profesie jurist, el reprezintă Partidul Puterii Umaniste Social – Liberal.
Plasticianul Gheorghe Caruțiu, în vârstă de 59 de ani, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Profesioniști și doctor în științe umaniste, a ales să candideze din partea PNȚCD pentru a funcția de edil șef al Constanței.
La start s-au aliniat și trei candidați independenți care își doresc să conducă orașul Constanța pentru următorii patru ani: Andrei George Popescu, Andrei Nicolae Tatu și Ion Budi. Andrei George Popescu, președinte al Asociației Constanța Ia Atitudine, are 32 de ani, iar în urmă cu patru ani a candidat pentru un mandat de deputat din partea PP-DD. Andrei Nicolae Tatu are 32 de ani și este economist, iar Ion Budi, 47 de ani, este de profesie navigator. Conform calendarului alegerilor locale, candidaturile vor rămâne definitive la data de 4 mai.
La Ploiești, duelul foștilor viceprimari
La Ploiești, municipiul reședință de județ, 13 persoane s-au înscris în cursa pentru câștigarea fotoliului de primar, patru dintre acestea fiind candidaturi ale unor independenți.
PSD l-a nominalizat drept candidat pe actualul viceprimar cu atribuții de primar, Cristian Ganea, desemnat de către conducerea centrală a partidului în urma unui sondaj de opinie, asta după ce initial a fost propus Daniel Savu. PNL l-a avut candidat, până de curând, pe senatorul Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, în mandatul trecut. Acesta s-a retras, motivând că a făcut acest gest întrucât are calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești. Astfel, PNL a desemnat un nou candidat: Adrian Dobre, fost prefect al județului Prahova.
ALDE intră în bătaia electorală cu deputatul Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului și de altfel fost viceprimar al Ploieștiului. Și tot un fost viceprimar al Ploieștiului, Cătălina Bozianu, și-a depus candidatura din partea PMP. UNPR a schimbat macazul, iar in ultima zi de depunere a candidaturilor, a anunțat că liderul formațiunii politice din Prahova, Daniel Niculae, nu mai e candidat, în locul lui fiind propus Raul Petrescu, și el fost viceprimar al Ploieștiului. Daniel Savu, proaspăt demisionar din PSD, fost ofițer în Serviciul Român de Informații, în perioada 1992-1998, candidează ca independent la Primăria Ploiești. Iar un alt independent este Marius Fenechiu, fost liberal, care a demisionat din acest partid la finelele anului 2015, spunând atunci că ”demisionez din toate funcțiile deținute într-un partid în care mi s-au cerut 4000 de euro pentru a putea aspira la candidatura pentru funcția de primar”.
PSRO îl are drept candidat pe Mircea Chirițescu, PRU pe Fabio Cârstea, iar PND pe deputatul Gabriela Anghel, fostă membră PPDD. PRM are drept propunere tot un fost viceprimar, Iulian Teodorescu. Marian Enache și Radu Popescu candidează și ei la Primăria Ploiești ca independenți.
10 candidați în cursa pentru fotoliul de primar al Piteștiului
Primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, și-a dat demisia din PSD pentru a putea candida ca independent pentru al șaptelea mandat. Pendiuc este primar al Piteștiului din anul 1992, fiind membru al PSD din anul 2000, după ce a activat în Partidul Democrat. Pentru că este inculpat în dosarul „Publitrans”, dosar în care DNA îl acuză de fapte de corupție, Tudor Pendiuc a pierdut sprijinul politic al PSD pentru o nouă candidatură.
Uniunea Națională pentru Progresul României are candidat la funcția de primar al Piteștiului pe singura femeie din această cursă electorală. Avocata Sanda Fulga a declarat că are încredere că va reuși pentru că locul femeilor nu este numai la cratiță. Sanda Fulga este președintele UNPR Pitești și a mai candidat în anul 2012, când s-a clasat printre primii trei.
ALDE intră în competiție cu Andrei Gerea, fost ministru al Economie pentru câteva luni, apoi ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri. Din partea Partidului Mișcarea Populară candidează la fotoliul de primar Cătălin Bulf, președintele filialei Argeș.
În ce-l privește pe candidatul Partidului pentru Argeș și Muscel, Mircea Andrei, acesta a fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, dar a optat pentru avocatură în 1996. Un an mai târziu a intrat și în politică. A fost mai întâi membru al Alianței pentru România (ApR), în perioada 1997 – 2000. A trecut și prin PNL (2003-2005), dar a ratat intrarea în Parlament, ulterior înscriindu-se în PDL. În 2008, el a fost ales senator pe listele PDL Dâmbovița.
Din partea liberalilor și-a depus candidatura avocatul Narcis Sofianu. Acesta a fost, în perioada 2005 – 2008, consilier local la Pitești. Printre primele lucruri făcute când a ajuns consilier local a fost să dea municipalității 101 fire de butaș de trandafir care au fost plantați în spațiile verzi din oraș. El a fost desemnat de Institutul de Politici Publice drept cel mai activ consilier local din Pitești.
Experiența acumulată ca viceprimar în două mandate de către Cornel Constantin Ionică l-a recomandat pe acesta pentru a fi candidatul PSD la alegerile din 5 iunie, în timp ce Gheorghe Dinescu, consilier local și președinte PNȚCD Argeș, va candida din partea acestui partid la funcția de edil.
Din partea PPU-SL candidează pentru funcția de primar al Piteștiului Victor Niță, fost colonel de armată, în prezent om de afaceri. Acesta a fost lider al UNPR Pitești, iar acum conduce PPU-SL Pitești.
Dănuț Dinu, fost comisar-șef de Poliție și fost purtător de cuvânt al IPJ Argeș, pensionat de curând, a ales și el să intre în cursa electorală.