Cine sunt Eugen Nicolicea, Oana Florea și Liviu Brăiloiu, numele propuse de Guvernul Dăncilă pentru ministerele Justiției, Fondurilor Europene și pentru Românii de Pretutindeni
Cine este Eugen Nicolicea, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiției
Eugen Nicolicea, 63 de ani, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiției, cu o activitate de peste 27 de ani în politică, este unul din artizanii modificării legilor Justiției și ai revizuirii sentințelor, precum și un susținător al definirii pericolului pentru ordinea publică.
Eugen Nicolicea, născut pe 6 iunie 1956, Traian, din Regiunea Craiova, a fost parlamentar în toate legislaturile din perioada 1992-2020.
Din septembrie 2018, ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Este președinte al Comisiei pentru regulament și membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
Înainte de a intra în viața politică, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Șantierul Naval Drobeta-Turnu Severin și șef de laborator la IIRUC București. În 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizări și Calculatoare a Universității din Timișoara, de unde s-a transferat la specializarea Electronică, de unde a absolvit în 1982. Ulterior, a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de „învățământ la distanță”.
În perioada 1990-1991, Eugen Nicolicea a fost viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu Severin, pentru ca peste doar un an să fie ales pe listele Partidului Democrației Sociale din România, actualul Partid Social Democrat.
Între 2004 și 2008, Eugen Nicolicea a fost președinte al PSD Mehedinți.
A părăsit formațiunea și s-a alăturat UNPR, activând în filiala județeană Buzău.
În mai 2016, a revenit în PSD, după ce în martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, ocupând această funcție până în noiembrie 2015.
Nicolicea este unul din artizanii modificării legilor Justiției și reprezentant al membrilor PSD nemulțumiți de activitatea lui Tudorel Toader la șefia Ministerului Justiției. De asemenea, Nicolicea a fost un fervent susținător al revizuirii sentințelor date în baza unor protocoale și interceptări ilegale.
„Este o măsură foarte bună, pentru că rezolvă o problemă excepțională, a unor sentințe date în baza unor protocoale ilegale și atunci trebuia să fie rezolvat acest lucru. (…) Ordonanța reglementează o situație extraordinară care nu este prevăzută în legile penale pentru că legile penale reglementează situații normale și nu situații abuzive, condamnări în baza unor protocoale care nu sunt legale”, a declarat Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților.
Tot Nicolicea este cel care a cerut în Comisia specială pentru legile justiției ca sistemul judiciar să aibă „o definiție”.
„Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic împotriva termenului, numai că vreau și eu o definiție. Pentru că, neștiindu-se ce este, nu știm dacă are independență. Dacă nu știm dacă are independență, nu știm dacă CSM are ce să apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO și așa mai departe să apărăm independența sistemului judiciar. Să ne dea cineva o definiție și atunci, dacă are independență, vă asigur că vom face totul ca să îi apărăm independența. Dacă o are. Neexistând o astfel de definiție, am tras o concluzie că ar putea să fie instanțele plus parchetele – asta din butonul CSM-ului, când am apăsat și am văzut că din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecătorească din care eliminăm CSM ar putea să fie sistemul judiciar. (…) Am cerut data trecută să veniți cu definiția sistemului judiciar. Niciun judecător sau procuror nu a propus această definiție. Și cred că judecătorii și procurorii știu foarte bine ce înseamnă folosirea unor termeni exacți și nu e voie să se folosească sintagme de presă, niște noțiuni care nu sunt definite nici în Constituție, niciunde”, a spus Eugen Nicolicea în cadrul ședinței Comisiei special pentru legile justiției.
Tot el a propus defnirea pericolului pentru ordinea publică, în contextual manifestațiilor antiguvernamentale.
„Din nefericire, nu avem o definiție pentru pericol pentru ordinea publică și cred că soluția este să se aplice la toate faptele, dar să dăm o definiție corectă a pericolului pentru ordinea publică, pentru că în momentul de față fiecare scrie ce vrea despre acest pericol. Spre exemplu, constituie pericol pentru ordinea publică persoana respectivă care are o funcție și pe această chestiune își pierde încrederea lumea și populația în justiție și în DNA – ăsta era pericolul pentru ordinea publică definit de cele mai multe ori. Deci, după ce vom avea o definiție foarte clară, nu vom mai avea nevoie de această chestiune”, a mai spus social-democratul.
Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea PSD la ministerul Justiției în locul lui Tudorel Toader, după ce Comitetul Executiv al PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.
Întrebat dacă alegerea lui Eugen Nicolicea este o variantă bună, Dumitru Buzatu a declarat: „Nu știu, domnul Iohannis va face ce va dori. Nu e vorba dacă mi se pare mie (o variantă bună -n.r.), este vorba de un vot majoritar care a fost dat pengtru această propunere (a lui Eugen Nicolicea -n.r.) și evident eu trebuie să respect acest vot”.
Social democrații au fost nemulțuiți de faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituționale.
Oana Florea, propusă pentru Fonduri Europene, este membru în Comisia parlamentară de control SRI
Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb, are 44 de ani, este deputat din 2016. Ea a fost director executiv al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), iar în prezent este membru al Comisiei de control SRI.
Oana Consuela Florea este deputat din 2016. Din 2018 este membru în Comisia permanent comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului asupra Serviciului Român de Informații.
Florea este licențiată în Drept cu specializare în Drept și relații internaționale la Institutul de Drept și Relații Internaționale „Nicolae Titulescu”, București (România).
În 2018 a urmat un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare / Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Înainte de a deveni parlamentar, Oana Florea a fost printre altele director executiv – Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), București (România)
Potrivit ultimei declarații de avere, ea are trei autoturisme, peste 30.000 de lei în conturi bancare și datorii de 40.848 euro.
Cine este Liviu Brăiloiu, propus de PSD ministru la Românii de Pretutindeni
Liviu Brăiloiu, propus ca înlocuitor pentru ministrul Românilor de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero, este președintele Comisiei de Apărare din Senat și membru al Comisiei Juridice. El a fost implicat în scandalul cu Florina Presadă, care susținea că a înjurat-o.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Senatului, Liviu Brăiloi este membru al Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din 1.2.2017 și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din 17.9.2018.
În toamna lui 2018, senatorul Liviu Brăiloiu a spus, în cadrul Comisiei de Apărare din cadrul Senatului, că este necesară o legislație care să reglementeze și să controleze conținutul postărilor pe Facebook, pentru că „apar tot felul de amenințări, incitare la tot felul de agresiuni”.
Anterior, Brăiloiu a fost implicat într-un scandal când Florina Presadă, senator PSD, l-a acuzat că a înjurat-o. Aceasta aa declarat că Brăiloiu i-a spus „Prințeso, sugi …”
Întrebat ce s-a întâmplat, Brăiloiu a negat: „I-am urat >, ceea ce e frumos și elegant, nu? De Crăciun, se zice că trebuie să fim mai buni. Crăciunul durează două zile, după aceea mai vedem. Dacă știți dumneavoastră altă replica, vorbiți cu dumneaei. Nu am de ce să-i cer scuze”, a precizat senatorul PSD.
Brăiloiu i-a catalogat și pe jurnaliști drept „ciobani”.
„Era un domn operator, nici măcar nu era jurnalist. Era cu un trepied care m-a lovit peste picioar foarte tare, a trebuit chiar să merg la o mică intervenție chirurgicală”, s-a explicat Brăiloiu.